szállás

szerkesztés

Feltették Balatonfenyvest a vitorlástérképre – Fenyves Yacht Club

Szerzők

  • We Love Balaton

2017. 05. 19. 11:13

A Fenyves Yacht Club és a hozzá tartozó kikötő megépítésével új időszámítás kezdődött a hosszú éveken keresztül szunyókáló település, Balatonfenyves életében. A komplexum felhúzása nem volt zökkenőmentes, a klub stábja most azon dolgozik, hogy helyieknek is szóló programjaival és szolgáltatásaival egyre jobban beilleszkedjen a környezetébe, kialakuljon a törzsközönsége, illetve vonzó célponttá váljon a turisták számára is.

Balatonfenyves sosem volt zsúfolt üdülőváros, csöndjét csak a nyaranta itt táborozó nagy számú gyerek törte meg. Különleges klímáját a névadó, több mint másfél ezer enyőfának köszönheti, tartósan önálló község pedig mindössze 25 éve lett. A Nagyberek vizét levezető Rigó-csatorna egykor mocsaras környékén most vitorlások ringatóznak. Azt mondják, kiválóak erre a széladottságok, mert nem fekszik Balatonfenyves mögött dombság, északról nem fogja meg a Bakony, így az uralkodó északnyugati szél szabadon szállhat.

A Fenyves Yacht Clubot tíz év előkészítő munka után tavaly tavasszal adták át. A helyi városvezetők régi álma volt, hogy Balatonfenyves is vonzó célponttá váljon a vendégek számára, így a közel kétezer lakosú településen belevágtak az utóbbi évek egyik legnagyobb balatoni fejlesztésébe


Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Nehéz kezdet

A 3,3 milliárdos építkezést nem fogadta egyöntetű örömkitörés: már a terv bejelentésekor Facebook-csoport alakult, hogy tiltakozzon a kikötő építése ellen arra hivatkozva, hogy az iszaposodástól kezdve a víz áramlásának megváltozásáig több káros hatása is lehet.

A folyamat végig vitákkal és feszültséggel volt terhes: a helyiek aláírásgyűjtésbe kezdtek, a Lehet Más a Politika pedig több feljelentést tett természetkárosítás miatt, ezekben azt is kifogásolva, hogy csak a megváltoztatott Balaton-törvény miatt jöhetett létre a kikötő. Kérdéseinkre Megyer Örs, az üzemeltetők kommunikációs tanácsadója elmondja, hogy a Balaton-törvény erre vonatkozó része (a tóban új építményt nem lehet építeni) már az építkezés kezdetén tartalmazott egy kitételt, miszerint a helyi építési szabályzat felülírhatja ezt. „Az állítás és természetesen a sugalmazás is hamis, miszerint törvény tiltotta volna az építést és ezért megváltoztatták a törvényt. Nem véletlen, hogy egyetlen per sem indult el, mégpedig a szabálytalanságok hiánya miatt.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Fenyvessel szomszédos balatonmáriafürdői strand  iszaposodásáról pedig így vélekednek: Ezt a mai napig nem igazolta senki, ugyanakkor mi meginterjúvoltunk ottani lakosokat, akik elmondták, hogy ilyen iszaposodás régebben is rendszeres volt."

Az Építészfórum tavaly őszi cikke szerint a komplexum épületei illeszkednek a környezetbe, azt pedig mi is tapasztalhattuk, hogy színvonalas szolgáltatásokat nyújtanak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Egy csapat, két közönség

„Szeretnénk, hogy a Balaton déli part nyugati medencéjének meghatározó étterme legyünk az év minden napján. Ugyanúgy fontos, hogy magas színvonalú szolgáltatást nyújtsunk a hajós vendégeinknek, mint a környékről betérőknek” – mondja az Alsóörsön már megismert Orosz Gergely executive séf. Ez a másik part, más a közönség, a dizájn, a hangulat, mások az igények is. A két hely között markáns a különbség, így nem akarják a fenyvesi klubra erőltetni azt, ami Alsóörsön bevált, nem is volt cél az uniformizálás. Amit viszont szeretnének, hogy az északi parthoz hasonlóan itt is kialakuljon jelentős törzsközönség.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A jégmentesített kikötőből télen sem kell kiemelni a hajókat, a vizet nagy teljesítményű szivattyúk cserélik, és minden beállóhoz tartozik egy külön, ki-be szállást oldalról is lehetővé tevő dokk. Minden a hajósok kényelmét szolgálja. Nemcsak a háromszáz férőhelyes marina, hanem az is, hogy a komplexumban egy helyen van minden, ami a jó (vitorlás) élethez kell. (Wellness az nincs, mert nem ez a profil, van viszont szauna, ami esztétikailag is lenyűgöző.)

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Azután – akárcsak az itt kikötő vitorlázók sokan –, az étterem felé vesszük az irányt, ahol az étlapon szerepel a túlpartról ismerős fogás, a cigánypecsenye (3190 Ft). Gergely egyik büszkeségét, a rosé kacsamellet ajánlja, amit meleg saláta, hagymaszósz és körte kísér (3790 Ft). Harmonikus, elegáns, laktató, mégsem nehéz. (Levesek és előételek: 990–1990 Ft, főételek: 2490–3990 Ft.)

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A steak burgonyával és lilakáposztával tálalt angus marhás hamburger (3790 Ft) olyan kiadós, hogy utána egy emberes biciklitúrára is érzünk magunkban erőt, de most inkább kiülünk a napvitorlás teraszra, hogy bámuljuk a Balatont és a badacsonyi hegyeket. Meg a nyártól üzemelő Sólyabárt, ahol kenyértésztából készült lepényt, sólyapompost árulnak majd. Szerepelnek a gasztrotérképen is, ami egyértelműen azt jelenti, hogy az étterembe bárki bejöhet.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Használjuk a Kékszalagot tapétának?

A védettség alatt álló Perlaki házhoz csatlakozik a kétemeletes, 18 szobás szálloda, amelynek szobái a Rigó-csatornára néznek. A kétágyas szobák szezonban 40 000 forintba, azon kívül feleennyibe kerülnek. Távolról a hotelrész voltaképpen egy tömör terméskő kocka panorámás tetőkerttel, a felszín alatt pedig klubhelyiséggel, előadásoknak, konferenciáknak, csapatépítőknek helyszínül szolgáló teremmel, bárral, bowlingpályával, a vitorlásokat kiszolgáló 12 külön fürdőszobával.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A design kifejezetten látványos, amit a tavalyi Gastro Design díjátadón a 40 fő feletti éttermek kategóriájában 2. hellyel díjaztak. Az alsó klubhelyiség falán egy hatalmasra nagyított, korábbi Kék Szalag vitorlásversenyről készült színes légifotó szolgál tapétaként. Az épületen máshol is végigvonul a vitorlás motívum, de nem a megszokott kék-fehér csíkokkal és kötelekkel, hanem a körformával, ami hol a lámpákban, hol a dekorációs elemekben köszön vissza.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A szobák falán és itt-ott a folyosókon teljes belmagasságra felnagyított fekete-fehér fényképeket látunk, amiket az IPARTERV balatoni képeslapjai közül válogattak. A szobákban élénk zöld csíkozású szőnyeg fut, amik kifejezetten az épületet tervező TAAT építész műteremnek készült.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ez így elég exkluzívan hangzik, a cél mégis az, hogy ne csak a vitorlás vendégek, hanem a helyiek is minél többen megszeressék a klubot. Ebben segít, hogy az alkalmazottak helybéliek, a polgármester nyitott az együttműködésre, havonta tematikus gasztrohétvégét rendeznek, és télen-nyáron nyitva vannak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Bowlingozni már jönnek

„A helyiek bejönnek bowlingozni, megisznak egy sört, egy whisky-t, de jó lenne, ha becsábulnának az étterembe is. Az a tapasztalatunk, hogy aki egyszer bejött, az utána a családdal együtt visszatért. Lassú folyamat, de kitartóak vagyunk” – bizakodik Gergely.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Nincs kerítés, nem járkál körbe biztonsági őr. Mindenkit várnak.  Szeretnénk, ha az emberek mernének bejönni. Visszatartja őket, hogy túl szép, túl modern és főleg, hogy yacht klub. Hú, akkor oda csak a nagyon gazdagoknak szabad bemenni! Sajnálják maguktól a jót, nem hiszik el, hogy megérdemlik. Pedig a rossz kaja sem olcsóbb, sőt. Csak hát nagyobb az adag, a rántott hús lelóg a tányérról, és jut holnapra is belőle" – mondja Gergely. Meg a gyomorfájásból is. Úgyhogy mi az angus burgerre és a kacsamellre szavazunk – és másnap sem bánjuk meg.

Hasonló tartalmak

Admin mode