„Mielőtt átvettük a helyet, csak ropit lehetett itt kapni” – mondja a nagyon messzi múltról Schönig Márton, a Fricska egyik tulajdonosa. Először egy bográccsal erősítettek, később beszereztek egy grillsütőt is, a három hűtőből huszonhárom lett, mostanra pedig ott tartanak, hogy a konyhafőnököt egy Michelin-csillagos étteremből csábították Veszprémbe. A Fricska komoly bisztró szeretne lenni, ezért kapnak hideget és meleget is.

Komoly bisztró lesz a Fricska?

Felettünk a veszprémi vár magasodik, első királyi pár szobra dacosan hátat fordít nekünk. A Sédbe lógatjuk a lábunkat – kihagyhatatlan. Mintha nem ebédelni jöttünk volna, el tudnánk itt lenni órákig: kitették a nyugágyakat, babzsákokat, bájos az eltévedt kis Vespa furgon, a szalmabálák, és még könyvet is hozhatnánk a könyvcsere-kővitrinből, ha nem az ipari szakiskolás tankönyvek lennének túlsúlyban. Pár perc alatt pirosra sülünk a tavaszi napsütésben, de Schönig Márton, a Fricska tulajdonosa megígéri: hamarosan kiteszik a szép új parazolokat (napernyő régiesen – a szerk.).

2013-ban az első balatoni újhullámos helyek között nyitott meg a várdomb tövében a Fricska, kultúrkocsma jellegű közösségi térként. Az elmúlt években messzebbre jutottak, mint eredetileg tervezték: „Nagyobbak az elvárások, mint amikor indultunk. Ennek megfelelően kellett növekednünk, és szintet is szeretnénk lépni” – meséli Márton. Ezért vágtak bele abba a felújításba, ami miatt az elmúlt négy hónapra bezárt a hely.

A tavaszi megnyitást jó nagy várakozás előzte meg, mi is izgatottan lépünk be az átalakított helyre, ahol azt látjuk, hogy a belső hangulata nem nagyon változott, az oszlopok, a régi téglák a padlón megmaradtak, viszont letisztultabb, átláthatóbb lett a tér, új bútorok érkeztek, megszűnt a kócos eklekticizmus. Mártonhoz túlnyomóan pozitív visszajelzések jutottak el, bár nem mindenki rajong az új külsőért. „Ugyanennyi embernek nem tetszett régen, hogy romkocsmás volt, de nem akarunk mindenkinek megfelelni. Most komolyabb bisztró lett a Fricska.”

A konyhájuk kétszeresére bővült, a számítógépes rendszertől kezdve a konyhai gépeken át a személyzetig minden kicserélődött, a séf pedig a Michelin-csillagos éttermeket (Onyx és Costes) megjárt szakács, Mede Ádám lett, aki a korábbi nyilatkozatokban magyar konyhát ígért csavarral. Mi több csavart is érzünk, amikor Facebookon a lecsóval tálalt tőkehalról, vagy a csillagánizzsal és fahéjjal készülő tyúkhúslevesről posztolnak, ami egyébként ígéretes, de a korábbi Fricskához képest elég mást képvisel. Ezen Márton szerint még finomítanak. „A vendégeknek túl nagy váltás volt ez egyszerre, kicsit visszaveszünk a tempóból."  Azokat az ételeket például megtartják a régi étlapról, amikre igény van, így a hamburgert és a grillételeket is.

„Amin tudtunk, javítottunk”

Az új Fricska fogadtatása vegyes. A Facebook-posztokban néhány elismerő bejegyzés mellett bőven van lepontozás is: ki a 12,5 százalékos szervizdíjért neheztel, ki az új fogásokat vagy a várakozást panaszolja. Márton elismeri, hogy van igazság egy-két kritikában, és tudják is, hol vannak/voltak hibák. „A vendégek azt várják, hogy rögtön tökéletesen működjön minden. Itt fesztiválhangulat van, hétvégenként 120-150 ember eszik nálunk, közben a 15 fős személyzetünk teljesen új, nekik még össze kell csiszolódniuk. A legtöbb kritikát a hamburger miatt kaptuk, mert a bucit túl töménynek találták, ezért visszahoztuk a tavaly megszokottat. Amin tudtunk, javítottunk.” 

Számítottak arra, hogy sokan visszasírják majd a régi Fricskát, de az új irányon a kommentek ellenére sem akarnak változtatni. Márton úgy gondolja, hogy „a vendégek sok dolgot nem látnak reálisan. Ha mindent úgy hagyunk, ahogy volt, akkor idén nincs Fricska. Ez nem egy játszótér. Játszótérnek indult, de már nem az. Nagyon sok pénz van benne. Ezt a vendégek nem biztos, hogy értik, de nem is rájuk tartozik. Született veszprémi vagyok, ismerem az itteni embereket. A vendégkör nagy része nem fog kicserélődni, és komolyabb ételekért is jönnek majd, mert nincs sok olyan szakács az országban, mint Mede Ádám.”

Tavaszi ételek, őszi tervek

Erről meg is bizonyosodhattunk még a beszélgetés előtt, mert a vaktesztünk során megkóstoltuk az új étlap néhány tételét. Előételnek sóban sült céklát ettünk faszenes sajttal, cikóriasalátával és tormával (1390 Ft), amiben a cékla kellemes, se nem kemény, se nem puha, jól illik hozzá a krémesen puha, fanyar sajt. A lazacpisztráng spárgával, krumplival és rozzsal (2690 Ft) könnyű, mégis laktató, minden túlzástól mentes tavaszi fogás.

A Fricska burgerben (1950 Ft) mediumra sült húspogácsán sült bacon paradicsomszósz, érett sajt és hagymalekvár, mellette házi sültkrumpli. A buci vastag és tömör, annyira, hogy a vékonyabb fele is bőven elég. Minimalistáknak való, mert nincs benne semmi, ami zöldség és egyéb cifrázás, egyértelműen a húsé a főszerep. Desszertnek Idenézz! Törökméz fantázianevű megoldást kértünk (1290 Ft), ami egy áztatott mogyorós piskótakocka, rajta törökmézmorzsával és kakukkfűvel, mellette sós vaníliakrémmel. A mi ízlésünknek kicsit édes volt (elvégre törökméz), viszont a textúrák játékossága és a kakukkfű szokatlan fűszeressége tényleg izgalmas.