Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Bréking / látnivalók & kultúra

szerkesztés

Makikkal és orrszarvúval bővült a Veszprémi Állatkert

Szerzők

  • We Love Balaton

2017. 06. 13. 10:35

A tavalyi nyár igazi baby-boomot hozott a Veszprémi Állatkertben. Már jön is a folytatás.

Nehéz elfelejteni a tavalyi nyarat, amikor három kárpáti hiúzzal, két zebracsikóval, két szibériai tigrissel, egy vörös varival és műanyag dinókkal növekedett az állatkert népessége. Idén is hasonló úton járnak Veszprémben: május 29-én kattaikrek, más néven gyűrűsfarkú makik születtek, míg múlt pénteken Makoubu, az orrszarvútehén érkezett meg egy hollandiai szafariparkból. – írja a Veszprémi Állatkert Facebook-oldala.

Az újszülött katták napjaik nagy részét még anyjuk szőrébe kapaszkodva töltik az állatkert Fejes-völgyi részén a fekete medvékkel szembeni kifutójukban. „A csöppségek öt hónapos korukig anyatejjel táplálkoznak, de két hónapos koruktól már kóstolgatják a gyümölcsöket, zöldségeket, a különböző hajtásokat és leveleket. [...] Húst nem fogyaszt, legfeljebb ízeltlábúakat kap el néha, elsősorban falevelekkel, fiatal hajtásokkal, virágokkal, gyümölcsökkel, egyes fák kérgével táplálkozik.” A madagaszkári erdőkben honos katta könnyedén felismerhető hosszú, gyűrűs mintázatú farkáról, amelyet járás közben magasba tart.

Az állatkert orrszarvú-családjának legújabb tagja, a 22 éves Makoubu az európai fajmegőrző tenyészprogram keretében került Magyarországra, a konténerét pedig egy 40 tonnás óriásdaru segítségével emelték be az orrszarvúház bejárata elé. Mivel az összeszoktatás fokozatos, így Makoubu néhány napot az új orrszarvúházban tölt, hogy minél könnyebben hozzászokjon az itteni környezethez és társaihoz. Az első veszprémi szélesszájú orrszarvú az idén negyvenéves Pablo volt, aki 2007-ben érkezett. Őt követte 2010-ben Rebeka és Naruna, 2014-ben pedig Rafiki, a fiatal tenyészbika.

Hasonló tartalmak

Admin mode