Magunkba szívunk egy kis kultúrát Festeticséknél, bringára pattanunk a déli parton, levendulafröccsöt kortyolunk a Szent Balázs-hegyen, estére pedig jöhet egy jó film vagy egy zúzós koncert a végtelen ég alatt. Összeszedtük a hétvége legígéretesebb balatoni programjait.

Biblioterápia a Festeticsekkel – Keszthely (június 16.)

Idén is csatlakozhattok a Hosszúlépés kultúrsétákhoz, amelyek attól különlegesek, hogy egy-egy terület neves szakértői, történészek, építészek, PhD-hallgatók, szociológusok, levéltárosok vagy éppen gasztrobloggerek vezetik a csoportokat, és olyan titkokat, érdekességeket mesélnek el, amit egy kívülálló soha nem tudhatna meg magától.

Péntek este a keszthelyi Festetics-kastély könyvtárába pillanthattok be Hargitainé Vári Éva könyvtáros, történelem-német szakos tanár vezetésével. A könyvritkaságok és titkos ajtók között barangolva átélhetitek a hajdani arisztokrácia mindennapjait, amikor hadibeszámolókat és lektűröket olvastak a bársonyszékekben.

A MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

Tour de Pelso – Siófok (június 16–18.)

Tizenhatodik alkalommal is elrajtol a Tour de Pelso kerékpárverseny a siófoki Petőfi sétányon. Profi sportolókat és amatőr túrabiciklistákat is várnak, négy különböző távot terveztek, hogy mindenki megtalálja a saját kihívását. A Presztízs Sport Panoráma Túrán 33 vagy 44 kilométert, a Tihany túrán 76-ot tekerhettek, a Balaton Maraton Mini egy 150 kilométeres útvonal, a teljes Balaton Maratonon pedig 200 kilométert kell teljesíteniük a vállalkozó szellemű bringásoknak.

A két rövidebb túra ingyenes, a két hosszabb úton fejenként 15 ezer forintét indulhattok. Nevezés ITT.

Levendulaszüret – Balatoncsicsó (június 16–18.)

Megint elveszhetünk a levendulák végtelen tengerében: szedd magad akciót hirdettek a Szent Balázs-hegyi levendulásban. Három hétvégén mehettek szüretelni, péntektől vasárnapig tart az első alkalom, reggel 9-től este 7-ig tartanak nyitva. Egy 18 centis papírzacskót 1000 forintért tölthettek meg, egy kis kosarat 3000 forintért szedhettek tele, egy egész levendulabokrot pedig 5000 forintért vihettek haza. Ha kimelegedtek, kóstoljátok meg a frissítő levendulás fröccsöt, amit a szomszédos Gergely Borházzal kevernek.

A birtokot úgy találjátok meg a legkönnyebben, ha Szentantalfát Nagyvázsony felé elhagyva, az első bal kanyar előtt kell letértek a főútról a Levendulás zászlónál, onnantól már csak követnetek kell az irányító táblákat. Ha már úgyis erre jártok, érdemes elmenni a Szent Balázs templomromhoz is, ahonnan tiszta időben igazán klassz a kilátás: akár a Badacsonyig és a Hegyestű környékéig is elláthattok.

Kertmozizz a Balatonnál! – Csopak, Balatonakali, Fövenyes (június 16–18.)

Ha nem vagytok otthon a kertmozik világában, azt hihetitek, hogy csak elvont művészfilmeket és régi klasszikusokat nézhettek a retró műanyagszékeken üldögélve. Valójában a legújabb sikerfilmeket is láthatjátok, a csillagos ég alatt, pokrócokba takarózva

Péntek este a Love and Lemons: Az igazi szerelem receptjét vetítik a Pegazusban, a Verdák 3-at Balatonakalin és a Múmiát Fövenyesen. Szombaton Balatonakalin a Csajok hajnalig, Csopakon és Fövenyesen pedig ismét a Verdák 3. kerül vászonra. Vasárnap este Balatonakalin a legúabb Alient, Csopakon A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúját nézhetitek, Fövenyesen pedig a Volt egyszer egy Venice lesz a program.

Moët Party Day – Balatonfüred (június 17.)

Június 17-re hirdették meg a Moët & Chandon ház világraszóló nyárindító partiját. Itt minden a pezsgőről szól, idén először magyarországi éttermek, bárok és klubok is csatlakoznak az egész napos ünnepléshez. Nem csak a fővárosban, hanem a Balatonnál is pezseghettek. Balatonfüreden a BelD’or, a BRKLYN, a Cocomo Cafe, a Larus Cafe Bar, a Nem Kacsa és az Oscar Bar kínálja a fényűző italokat.

Fish! – Alsóörs (június 17.)

„Ne is figyelj rám! Én csak táncolok az utcán...” Ha az utcán nem is, a kempingben egész biztosan, hiszen ezen a hétvégén rendezik meg Alsóörsön a már-már hagyományos Közgáz Évzáró Fesztivált. Szombaton 20:30-kor a magyar könnyűzene egyik legmenőbb zenekara, a Fish! lép színpadra, pörgős zenék, lazulós hangulat és szókimondó szövegek várhatók!

A Pelso Camping egyébként elég erősen kiveszi a részét a júniusi fesztiválokból, hiszen 20-án, a Közgáz Évzáró után néhány nappal kezdődik az Everness, a tudatosság ünnepe.

Toscana Tihanyban (június 17–18.)

Van olyan, aki nem vágyódik Toszkánába? Ragyogó napsütésben elheveredni egy olajfa árnyékában, belekortyolni egy hűvös olasz borba, igazán élvezni az ételek ízét...

A mediterrán tájat nem tudjuk a Balatonhoz repíteni, de az itáliai gasztronómia Tihanyba költözik a hétvégén: Trattoria Toscana, Budapest első és egyetlen autentikus Toszkán étterme a Placc Bisztróban vendégeskedik. Szombaton és vasárnap is betérhettek egy jó ebédre, a valódi olasz ízekről a séf, Mario Palermo gondoskodik. Az étterem borkínálatán Piemonte, Puglia, Sicilia, Toscana és Veneto vidékek tételei is szerepelnek, biztosan nem felejtik sem az italokat, sem az olaszos temperamentumot Budapesten.

A Placc Bisztrót a Tihanyi PIAC Placcon találjátok meg, a kompkikötő melletti ligetben.