A balatonföldvári önkormányzat több mint félmilliárd forintot nyert májusban. A pályázati pénzből teljesen újjáépítenék a félszázados szabadtéri színpadot, amelyen hajdanán még az ifjú Hobo is koncertezett. A nagy volumenű projekt az idei szezon után veszi kezdetét.

Közel öt évtizedes története során a Balatonföldvári Szabadtéri Színpad, azaz a Kultkikötő látott már lázadó blueskoncertet, broadwayi sikerdarabot, klasszikus magyar színműveket és más kulturális rendezvényeket. Enyhe képzavarral élve a Kultkikötő zászlóshajója a Dél-Balaton nyári kulturális életének. Azonban kényszerű, de mégis áldásos szünetre kell készülniük azoknak, akik nem tudják elképzelni a nyarat szabadtéri színház nélkül, ugyanis a Kultkikötőt a szezon után elkezdik újjáépíteni.

Balatonföldvár szabadtéri színpada az 1950-es évek második felében épült fel a katolikus templom tőszomszédságában. A színészlegenda Bajor Giziről elnevezett sétányon álló színházhoz egy 900 fős nézőtér csatlakozik, amelynek közönségét – néhány megszakítástól eltekintve – 1959-től 1997-ig a Csiky Gergely Színház művészei szórakoztattak a nyári szezonban. Emellett „a könnyűzenei élet szinte minden ismert zenekara és énekese többször is fellépett” – idéz egy helytörténeti kiadványt a Kultkikötő honlapja.

Húsz évvel ezelőtt azonban bezárta kapuit a szabadtéri színpad és kis híján egy évtizeden keresztül kihasználatlanul állt. A változásra addig kellett várni, míg 2005-ben Nagy Viktor színművész – aki jelenleg is a Kultkikötő igazgatója – Földvárra nem költöztette alkotótáborát, amely kulturális fesztivállá alakulva a következő szezonban kezdte meg működését Kultkikötő néven. Az újabb fejleményekre pedig csak tavalyelőttig kellett várni, ugyanis 2015-ben a Kulkikötő már három helyszínen, Balatonföldváron, Balatonbogláron és Balatonfenyvesen is megnyílt, amit idén újabb programok meghirdetése követett a kéthelyi Kristinus Borbirtokon.

Idén májusban hozta nyilvánosságra a földvári önkormányzat, hogy a Zöld Város nevű városfejlesztő projektre elnyert mintegy egymilliárd forint értékű pályázati pénzek kétharmadát, 680 millió forintot „a Szabadtéri Színpad teljes újjáépítésére, funkcióbővítésére, valamint a környezetének felújítására” fordítják. A „város eddigi történetének legnagyobb pályázati forrásból megvalósuló beruházása” június 8-án a támogatási szerződés aláírásával vette kezdetét.