Ha azt mondjuk, Siófok megosztó, visszafogottak voltunk, mint a déli part emelkedői. A sétány mégis tele van nyáron, a szállásokon nem könnyű helyet kapni, a legnépszerűbb balatoni városok listáján pedig mindig ott van a top3-ban. Sokak számára Siófok veszett ügy, de legyünk igazságosak: már a Petőfi Sétány mellett is láthatóak az élet nyomai.

Siófokról legtöbben a fékevesztett neonfényekre, dodzsemekre és soha meg nem szűnő 4-et fizet, 5-öt kap koktélakciókra asszociálnak, és kétség ne legyen: ezek tényleg vannak. Itt vastagon megkapjuk azt a fehér kanapés, prémiumnak látszani akaró életérzést, ami annyi embert vonz a városba – és legalább ugyanennyit üldöz el az északi partig.

Pedig nem sportszerű érdektelenül vállat rándítani, Siófok egyáltalán nem elveszett ügy. Volt itt villája a Latabár-családnak, Krúdy Gyula innen szöktette meg 22 évvel fiatalabb feleségét, Jókai Mór pedig itt töltötte élete utolsó nyarát. Hagyaték tehát van, más kérdés, hogy nem ugrálnak elénk emlékházak és irodalmi múzeumok. Ennek az oka egy néhány évvel ezelőtti Sonline cikkből derülhet ki, amikor egy Karinthy-emlékház ötletét vetették fel az akkori alpolgármesternek, aki ennyit mondott: „A Kálmán Imre Emlékház látogatottsága sem túl magas.”

Mégis.

Ha Balatonvilágos felé elhagyjuk a rettegett Petőfi Sétányt, zseniális cukrászdába és meglepően jó távol-keleti konyhába botlunk, ha Zamárdi felé megyünk, a szocialista üdülők mementói mellett mesterszakács halsütőjét és az egész Balaton egyik legjobb pizzáját is megtaláljuk. Ha pedig hátat fordítunk az egésznek, és meg sem állunk a Töreki erdőig, olyan természetvédelmi területbe botlunk, amit már egy giga méretű nemzetközi jógafesztivál is felfedezett. Tehát van alternatíva.

Változás?

Az utóbbi években nagyon kommunikálják Siófokon, hogy változtatni akarnak, ami leggyakrabban a „családbarát Siófok”, „egészségturizmus”, vagy a „leszámolunk a buliturizmussal” szlogenekben nyilvánul meg. A 2015-ös cikkünkből kiderül pontosabban, hogy ezek alatt mit értenek.

Az idei nyár előtt egy sajtótájékoztatón mondták el, hol tart a város, beszámoltak strandfejlesztésről, nyári programokról, a június végén érkező és a korábbiaknál magasabb óriáskerékről, valamint arról, hogy mennyire csökkent Siófokon a bűnözés.

Szerintünk azok, akiket zavar a siófoki bulikánaán, úgyis keresnek maguknak más nyaralóhelyet, akik viszont mégis adnának egy esélyt a környéknek, találnak majd jó helyeket. Az utóbbi évek cikkeivel és felfedezett helyszíneivel el is mondjuk, merre érdemes indulni, ha felfedeznétek a várost.

Enni már lehet

Meglepő, de ez is Siófok

Amiket mindenki ismer (achtung: készüljünk tömegekre)

MOL Nagyon Balaton programok