Idén is dübörögni fog a Balaton Szántód és Tihany között, mert a MOL Nagyon Balaton ismét kompkoncerteket hoz a tóra, ráadásul egyből hármat: július 28-án a Stereo MC's hajózik ki, augusztus 25-én családi program lesz az Alma együttessel, a nyarat pedig a Tankcsapda zárja szeptember 16-án. Mi még az első koncert előtt megkerestük a Balatoni Hajózási Zrt.-t, hogy válaszoljanak a koncertekkel és a kompokkal kapcsolatos kérdéseinkre.

We Love Balaton: Miért pont kompok?

Mihalovics Dóra:
Az utóbbi években egyre nagyobb az igény arra, hogy a szórakozásban, például a fesztiválokon is, legyen valami geg. Mi is azért próbálkozunk különlegességekkel – idén három kompkoncertet is tartunk –, mert nagy rájuk az érdeklődés. Egyébként a koncerteket a MOL Nagyon Balaton szervezi, mi elvileg csak ezt a különleges helyszínt biztosítjuk, de azért mi is népszerűsítjük őket.

WLB: Bár 2014 óta fut a sorozat, sokan nem tudják még, miről van szó. Hogy fog kinézni ez az egész?

MD:
Két komp összeköt, a fedélzeten van a büfé és a színpad, a beszállás pedig minden esetben a tihanyi oldalon lesz. Ezer ember fér fel a kompokra, sötétedéskor indulunk, a buli a Balaton közepén zajlik és belecsúszik az éjszakába, a végén pedig kikötünk Tihanyban és Szántódón is. De lesznek változások tavalyhoz képest, például az augusztusi koncert gyerekeknek szól majd, délelőtt tartjuk. Ez nem lesz egyszerű, mert a kompokon elég nehéz árnyékot találni, ezért egy különleges, árnyékvitorlás rendszert kell ehhez tervezni.

WLB: Nem kell attól félni, hogy valaki esetleg a vízbe esik majd? Egy ilyen eseményen az emberek hajlamosak túlságosan is elengedni magukat.

MD:
Erre a szervezők és mi is nagyon figyelünk, megerősített biztonsági szolgálattal futnak ki a kompok minden alkalommal. Különösen a szeptemberi Tankcsapda koncerten várjuk, hogy a biztonságiaknak több dolga lesz, de eddig szerencsére sosem volt probléma. Már a felszálláskor elmondjuk egyébként mindenkinek, hogy hová szabad menni a kompon belül és hová nem, és ezt be is szokta tartani mindenki. Mindig értesítjük egyébként a vízirendészetet is, így ha bármi baj van, ők is jönnek segíteni.

WLB: Rossz idő esetén is megtartják a koncerteket?

MD:
 Igen, nincsen esőnap.

WLB: Egy fontos kérdés, ami biztos, hogy többeket érdekel: mosdó van a kompokon?

MD:
Van, a kormányállás alatti részen.

Régen még lovakat is vittek

A beszélgetés után arra is kíváncsiak voltunk, mennyire bulis az élete annak, aki a koncerteket a parancsnoki hídról nézi végig, ezért felmásztunk Tóth Lászlóhoz, a kompunk kapitányához.

WLB: A kompkoncert nem szokásos üzem, szokott más különleges dolgokat is kompoztatni?

Tóth László:
Mondjuk celebeket?

WLB: Vagy állatokat.

TL:
Régebben lovakat, de nem szerettük, idegesek lettek, ma már nem csináljuk.

WLB: Pedig a magyar inkább lovas, mint hajós nép. Hogy lesz valakiből mégis hajós?

TL:
Van, aki a Balatonnál nő fel, és készül erre a munkára, de nálam véletlen volt. Szerszámkészítőnek tanultam, hoztak a szakközépiskolába prospektusokat, hogy lehet jelentkezni, így kerültem én ide.

WLB: Mióta csinálja ezt?

TL:
31 éve.

WLB: Nem unja még?

TL:
Nem mindig vagyok kompon, ha emberhiány van, megyek személyhajózni, de 8 éve azért főleg itt vagyok. Ezt jobban szeretem, mert itt csak minden másnap kell dolgozni. Minden nap nem lehet, nagyon kell figyelni, és ez fárasztó.

WLB: Az utasok is mindig odafigyelnek? Volt már például olyan, hogy autó esett a vízbe?

TL:
Régen láttam ilyet, be voltak rúgva és belehajtottak a tóba, valami buliból jöhettek.