Július 6-án reggel kilenc órakor rajtol Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye, a 49. Kékszalag Erste World Nagydíj mezőnye.

A szervezők az előzetes jelentkezések alapján mintegy hatszáz résztvevő hajóra számítanak, ami nagyjából 3000 sportolót jelent, hangzott el a verseny balatonfüredi sajtótájékoztatóján. Az útvonal követi a hagyományokat: a résztvevők a Balatonfüred előtti, mintegy hat kilométer széles rajtvonalról egyszerre indulnak el keleti irányban. Az első pályajel Balatonkenese előtt van, ezt megkerülve Siófok felé vitorláznak. Innen a Tihanyi-szoroson át Keszthely felé vezet az út, ahonnan már visszafelé jönnek a célvonalra, amelyet a balatonfüredi hajóállomás előtt tűznek ki.

Az abszolút győzelemre az elmúlt évekhez hasonlóan ismét a kéttestű hajók, a katamaránok a legesélyesebbek, és ha minden igaz, idén nagyobb viharra sem kell számítani.

A győztesek a Herendi Procelánmanufakúra díjaiért küzdenek, de önmagában az is óriási sportteljesítmény, ha egy hajó teljesíti a távot az előírt 48 órán belül, az ellenfelekkel és az időjárás viszontagságaival megküzdve.

A kísérőprogramok közül kiemelkedik az Audi Speed Challenge sebességi verseny: július 7-én 15.00 órakor a Kékszalag leggyorsabb hajói a füredi móló előtt versenyeznek egymással, a nézők testközelből élvezhetik a száguldó katamaránok küzdelmét. Ezen kívül rádiótávirányítású modellvitorlások, ifjúsági csapatok és a Balaton klasszikus vitorlásai is összemérik az erejüket Balatonfüreden.