A Balatoni KÖR és a We Love Balaton idén is összefogott: keressük azt az ételt, amely túlmutat a hekken és az eddig megszokott kínálaton.

Két évvel ezelőtt a Balatoni KÖR borászainak és vendéglátósainak vezetésével elindult a BeachFood-kampány annak érdekében, hogy a Balaton büfékultúrájának reneszánszát felgyorsítsák. Ezzel egy időben előbb az északi, majd a déli parton is előkerültek olyan büfék, akik az eddig alapvetőnek tartott lángos-hekk vonalon kívül képzelték el a part menti gasztronómia új útjait. A két folyamat találkozásaként a Balatoni KÖR a We Love Balatonnal együttműködve 2015-ben meghirdette az Év Strandétele versenyt.

A versenyt 2015-ben a fövenyesi Kalóz nyerte a Harcsa & Krumplival, amely a balatoni fish&chips-nek felelt meg, 2016-ban pedig a Kishableányban és a Palettában kapható Big MEKK-et választotta ki győztesnek a zsűri.

A 2017-es Év Strandételének kritériumai a következők:

  • egészséges, jó minőségű, friss helyi alapanyagokból készül
  • egyszerű, de kreatív, nyárias
  • túlmutat az eddig uralkodó lángos-hekk irányon
  • gyorsan és büfékben elkészíthető
  • akár elvitelre is alkalmas
  • szerepel a vendéglátóhely étlapján