A zseniális Keleti Éva életmű-kiállítás Füreden a mostani hétvégén zár, miközben a túloldalon már tombol a Balaton Sound. Összeszedtük nektek, hogy mit nem érdemes kihagyni ezen a hétvégén, mert ki tudja, hogy mikor látod Básti Julit újra fiatalon, Kygót újra Magyarországon vagy azt, hogyan csobban tízezer úszó egyszerre a Balatonba.

Kontakt 2.0 – Keleti Éva fotói a Vaszary Galériában (07.09-ig)

Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus színészekről, rendezőkről készült, nagyméretű képei rengeteg érzést, emléket idézhetnek fel azokban, akik egy kicsit is követték és követik a magyar színházi és filmvilágot. Básti Juli, Almási Éva, Esztergályos Cecília, Gálffi László, Mácsai Pál, Gálvölgyi János és még rengeteg ismerős arc néz le ránk fiatalon. A képek mellett látható, a fotóművész által írt mini kommentárok kontextusba helyezik a szereplőt, ízt és érzést adnak a látványhoz – bájost, érdekest, szomorút, titokzatost.

Ezek a képek akkoriban készültek, amikor a fotóművész az Új Tükörnél dolgozott mint képszerkesztő, azaz 1976 és 1991 között. A megörökített művészek és az alkotó is sokkal szabadabban, spontán módon vehetett részt a folyamatban, ami annak idején teljesen szokatlannak és újnak, sőt, merésznek számított.

Balaton Sound (07.07–09.)

Július 5-én startolt tizenegyedjére a Balaton Sound a MOL Nagyon Balaton keretében. Zamárdi szabadstrandján tavaly rekordszámú, 165 ezer fős közönség tombolt a több mint 300 fellépő bulijain és koncertjein, idén is hasonló érdeklődésre lehet számítani.

Az idei lineupból a hétvégére szemezgetve a pénteki Jason Derulo-koncertet ajánljuk, szombati kedvenceink Robin Schulz és Kygo, vasárnap pedig Afrojack és Hardwell fellépésén fogunk bulizni.

49. Kékszalag Nagydíj (07.07–08.)

Nem költői túlzás, hogy ez a balatoni vitorlások legnagyobb versenye – a kontinens leghosszabb tókerüléséről van ugyanis szó. A programok azonban még nem értek véget azzal, hogy Litkey és a Fifty-Fifty csütörtökön fej-fej melletti versenyt vívtak, hiszen még mindig több száz hajó van kint a vízen, akik teljesíteni szeretnék a távot.

Július 7-én 15:00-tól a tó leggyorsabb vitorlásai egy rövid pályán mérik össze erejüket a hajóállomás előtt, 16:30-tól hajózás- és helytörténeti séta indul a Városi Múzeumból, este pedig a Kéknyúl ad koncertet a Kisfaludy Színpadon 20:00-tól. A verseny díjkiosztóját a Gyógy téren tartják szombaton késő délután, majd utcabál zárja az idei megmérettetést 20:00-tól.

A versenyzők idén a tíz autista lakóotthont támogató Autistic Art Alapítványt is segítik a nevezésnél befizetett plusz összeggel, amiért cserébe egy második Kékszalagot is kitűzhetnek hajóikra. A versenyre nevezők közül 145-en támogatták az alapítványt, összesen 915 ezer forinttal: 5 000 forinttal 3 hónapig, 10 000 forint befizetésével pedig fél évig tudják biztosítani egy autizmussal élő fiatal számára az alapítvány művészetterápiás programján való részvételt.

35. Balaton-átúszás (07.09.) ÚJ IDŐPONTBAN!

Az OMSZ siófoki állomásának előrejelzése miatt az eredetileg elsejére tervezett átúszást most szombatra tették át, majd újabb halasztással vasárnapra. Európa legnagyobb nyílt vízi bajnokságára csak előnevezéssel 8000 résztvevő jelentkezett, hogy az átlagosan 2,5 óra alatt teljesített több mint 5 kilométer hosszú távot megtegyék. Bónuszként a MÁV a regisztrált versenyzőket féláron utaztatja a helyszínre: „Csupán annyi a teendő, hogy a nevező megváltja a menettérti jegyét a rendezvény helyszínére, ahol a szervezők ellátják Ötpróba-pecsétjükkel a menetjegyet – ezáltal díjmentessé válik a visszautazás.” A rajtolásra 7:30 és 13:00 között kerül sor, a versenyzők idejét pedig elektronikus karszalagok segítségével mérik. A versenyzőkre egy 150 hajóból álló „úszófolyosó” ügyel a vízirendőrök felügyelete mellett.

Rozé, Rizling & Jazz Napok (07.07–09.)

Az idén már hetedjére megszervezett veszprémi Rozé, Rizling & Jazz Napok neve már régóta összeforrt a VeszprémFestével. A hagyományos nyári rendezvényen friss rozékból, rizlingekből, fröccsökből hektoliterek biztosítják az élményt, amelynek alapja azért mégiscsak a hamisítatlan nyáresti jazz. Kedvenceink közül a pénteki Szőke Nikoletta Quartet-koncertet és a Belau vasárnapi fellépését tudjuk ajánlani.

Mastercard Varázshajó (07.08-tól) (X)

A Mastercard Varázshajót a kisgyermekes családoknak ajánlják, egyórás utat tesz meg, miközben műsorral és ajándékokkal szórakoztatják a gyerekeket. Július 8-án indul el először, majd augusztus végéig mindig hétfőtől szombatig közlekedik, négy északi és hat déli parti kikötőben szállhattok fel rá. 

Mindkét hajótípusra a BAHART pénztáraiban válthattok jegyet. Ha Mastercard vagy Maestro bankkártyával fizettek, az élményhajóra 50%, a Varázshajóra 10% kedvezményt kaptok. A bankkártyás fizetés mellé egy 10 százalékos kupon is jár, ezt a hajók fedélzeti büféjében válthatjátok be, ahol szintén lehetőségetek van kártyás fizetésre is. (X)

Parti Pezsgés (07.07–09.)

Újabb bizonyíték, hogy Dél-Balatonon egyáltalán nem csak az északi part látványa a nagy szám. A Balatonboglári borvidék borászatai közül többen is pezsgők, illetve habzóborok készítésére vállalkoztak, az egész köré pedig egy fesztivált is szerveztek. Itt mondtuk el, hogy miket érdemes kóstolni náluk hétvégén. Ezen a hétvégén mutatkozik be a Borútlevél, azaz a boglári borvidék borászatainak kiadványa, szombaton ByeAlex lép fel a MOL Nagyon Balaton jóvoltából, míg pénteken a retroklasszikus Bikini koncertezik a Platán korzón.

Kertmozizz a hétvégén!

Péntek

Szombat