A nyár kétharmadán már túl vagyunk, de a Balaton-parton még pezseg az élet. Augusztusban sem fogynak el a nagyszínpadok, hiszen hátra van még a Paloznaki Jazzpiknik, a Strand Fesztivál és a B.my.Lake. Színházfronton ugyan uborkaszezonnak számít a nyár, de egy-két izgalmas előadást azért ilyenkor is kifoghattok. Ismerkedhettek underground művészetekkel is, kívánhattok hullócsillagoktól, lógathatjátok a lábatokat a strandon kézműves sörökkel, az aktívabbakat pedig jótékonysági maraton, jóga és túrák várják.

Auer Fesztivál – Veszprém (augusztus 2–6.)

Veszprém egyre erősebb a zenei fesztiválok terén: a VeszprémFest és a VUF után most úgy látszik, az Auer Fesztivál is hagyománnyá válik a városban. Ezúttal is több helyszínen találkozhattok a nemzetközi és magyar zenei élet nagyjaival, a klasszikus zenétől a jazzig, a kamarazenétől a nagyzenekari hangversenyig. Augusztus 3-án például Suyoen Kim hegedűestjét hallhatjátok a Szent Mihály Bazilikában, 5-én Frankl Péter és a Mendelssohn Kamarazenekar zenél a Hangvillában, Tcha Limberger és a Canarro Együttes pedig a Megyeházán szórakoztatja a közönséget.

Balaton100szó – Balatonföldvár (augusztus 3.)

A Kultkikötő idén egészen új területre merészkedik: a Balaton100szó egy 
underground fesztivál, amit augusztus 3-án tartanak a balatonföldvári ősfás park közepén, hogy szélesebb közönséghez is eljuthassanak a rétegművészetek. Lesz kiállítás-megnyitó, graffiti bemutató és közös festés, irodalmi gyermekfoglalkozás, aztán beszélgetés Simon Mártonnal és Závada Péterrel. Később pedig jöhet a slam poetry verseny, amelyhez mindenki csatlakozhat, csak rajtatok áll, hogy nézőként vagy versenyzőként indultok. Este koncertekkel folytatódik a program, az Akkezdet Phiai zárja a napot.

A MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

Paloznaki Jazzpiknik (augusztus 3–5.)

Paloznak neve szinte összeforrt a Homola Pincészet jazz fesztiváljával, pedig a környék már önmagában megérne egy pikniket. Bármerre nézel, végtelen zöld tájat látsz és szőlőtőkéket – igazi vidéki idillt. Augusztus 3-án (is) előkerülnek a piknikkosarak, finom falatok és balatoni borok a fűben üldögélve, aztán jöhet a mezítlábas oldódás a színpad előtt a Kool & the Gang, az IncognitoMario Biondi és még rengeteg kiváló zenész közreműködésével. Ha beleszeretsz a tájba, másnap pattanj biciklire, és fedezd fel a vidéket két keréken!

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

Dondolo – Zamárdi (augusztus 5.)

Augusztus 5-én szombaton tartják a Hedon és a Chef Beach közös sziesztáját, ahol a '60-as évek olasz zenéjével, finom falatokkal és különleges sörökkel ejtőzhettek Zamárdiban, a strandon. A menü elég változatos lesz: a magyaros leves mellett olasz tésztát is találtok, de lesznek angus-burgerek is, desszertnek pedig többféle palacsinta készül. A kiadós ebédet csapolt Hedon sörökkel öblíthetitek le.

Yoga Brunch a Villa Vitae-ben – Balatonfüred (augusztus 5.)

A jóga pozitív hatásairól talán senkit nem kell győzködnünk. A testünknek és a lelkünknek is jót tesz, ellazít, megnyugtat, felfrissít és meg is erősít. Hogy lehetne ezt tovább fokozni? Egy különleges helyszínnel, hiszen hol esne jobban a feltöltődés, mint a Balaton partján, a meseszép Villa Vitae-ben, ahol a hatvan perces jógaóra után vegán menüvel és frissítőkkel várnak. A regisztrációról ITT találtok infókat. 

Peer Krisztián zenés felolvasóestje – Szentbékkálla (augusztus 6.)

„Egyszerűen csak nem volt mit mondanom, vagy ha volt is, nem találtam hozzá a nyelvet” – mondta Peer Krisztián, mikor arról kérdezték, miért fordult el tizenöt hosszú évre a költészettől. Idén végre megjelent újabb verseskötete, a „42”. A sors kegyetlen fintora, hogy a témát párja és múzsája, Zsófi halála ihlette. A nagy port kavaró kötet szerzőjével és verseivel augusztus 6-án a szentbékkállai Pegazusban találkozhattok.

A Medence mélyén – Mindszentkálla (augusztus 6.)

Mindszentkálla is bekerült a különleges helyszínek közé, ahová a Hosszúlépés séták elkalauzolnak minket. A Káli-medence életstílus lett az utóbbi években, inspirált éttermeket, vendégházakat, borászatokat és egyszerű utazókat is. A kanyargós utcákban sétálva Katona Csaba történésszel megismerjük a falu nevének eredetét, a köveket, a dombok fölé magasodó  templomtornyokat, az egyházak szerepét és az útelágazások keresztjeit is. Belekóstolhatunk a környék borába is, és megtudhatjuk, miért lett a környék oly népszerű a városi lét elől menekülők számára. Regisztráció ITT.

Samsara Fesztivál – Siófok (augusztus 8–13.)

Ha szeretnél pár napra eltűnni a külvilág elől egy elvarázsolt erdőben, laza és jófej jógás arcok között, a Samsarát neked találták ki. A Siófok melletti Töreki dzsungelben átadhatod magad a nyugalomnak, és a virtuális világból kilépve átélheted a valódit. Talán úgy tűnik, hogy ez a fesztivál egy zárt közösségnek szól, de a jógamesterek és elszállt hippik közé már tavaly is vegyültek olyanok, akik egyszerűen csak egy kis feltöltődésre vágytak.

Csillaghullás a Bringarénában – Eplény (augusztus 11–13.)

A Perseidák már hetek óta földközelben vannak, de augusztus közepén érjük el a csillaghullási csúcsot, amikor óránként akár 120 meteort láthatunk. Az eplényi Bringarénában augusztus 11 és 13 között csillagnéző túrával és éjjeli libegőzéssel készülnek, de a Balaton-parton sok más helyről is élvezhetitek a különleges látványt.

Mastercard programhajók (augusztus 11, 18, 20.) (X)

Idén nyáron is kulturális élmények várnak rátok a Balaton közepén, a Szent Miklós zászlóshajó fedélzetén, köszönhetően a Mastercard és a BAHART együttműködésének. A Mastercard élményhajó péntekenként várja az utasokat: 20:30-kor indul a siófoki kikötőből, és másfél órás útja alatt stand-up comedy esteket láthattok. Augusztus 11-én Jankovics Péter, Szabó Zoltán és Vinnai András Garázsbanda produkcióját, augusztus 18-án pedig Nagy Dániel Viktor és Szilágyi Csenge 100 szóban a város című előadását. Augusztus 20-án Tűzijáték-néző hajókat indítanak, összesen 15 úszik majd a Balatonon vízén, és mindegyiken egy pohár pezsgővel köszöntik majd a vendégeket.

Mindkét hajótípusra a BAHART pénztáraiban válthattok jegyet. Ha Mastercard vagy Maestro bankkártyával fizettek, az élményhajóra 50% kedvezményt kaptok. A bankkártyás fizetés mellé egy 10 százalékos kupon is jár, ezt a hajók fedélzeti büféjében válthatjátok be, ahol szintén lehetőségetek van kártyás fizetésre is. (X)

30Y kocsmakoncert – Badacsonytomaj (augusztus 12.)

Egy-két évtizeddel ezelőtt még a Kispál jelentette az alternatív zenét, de a következő alter-generáció már 30y-on nevelkedett. A banda Pécsről indult a 2000-es évek elején, furcsa szövegeket énekeltek, és senki nem értette a nevüket (amit egyébként egy szombathelyi buszjárattól kölcsönöztek), aztán az évek során a műfaj megkerülhetetlen alakjaivá váltak. Országszerte tartanak teltházas bulikat, augusztus 12-én a badacsonytomaji frissTeraszon élhetjük át az alter-érzést.

Terítéken Veszprém Gasztroséta (augusztus 12.)

Az ImagineVeszprém ízfelfedező sétáján megkóstolhatjátok a múlt és a jelen finomságait. Ismerős területen vezet majd az út, de közben évszázadokon sétálhattok keresztül: vendégfogadóba, kávéházba, presszóba látogattok el, és olyan műhelyekbe, ahol ma is ropogós rétesek sülnek és kézzel készülnek a csokoládék. A szervezők célja, hogy a sétán „halljuk meg az évszázadokkal korábban kiabáló piaci kofák hangját, a cigányprímások hegedűjét és az egykor a Séd patak vizét csapkodó malomkerekek zaját”. Az útvonalról és a regisztrációról ITT találtok további infókat.

Szürkemarha és szürkebarát túra – Badacsonytördemic (augusztus 13.)

Augusztusban sem kell lemondanod a kirándulásokról: 13-án például a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vezetett túrájához csatlakozhattok, és felfedezhetitek a Badacsony vidékét Árvai Gábor túravezetővel. Az útvonal a badacsonytördemici Faluháztól a Rodostó-turistaházig, majd a Bujdosók lépcsőjén át a badacsonyi bányákig vezet. A részvétel ingyenes, de előzetesen regisztrálnotok kell.

Macskák – Siófok (augusztus 14.)

A Madách Színház 1983. márciusában mutatta be a Macskákat, közvetlenül a londoni ősbemutató után. Az eltelt harmincnégy évben az előadást több mint 1400-szor játszották, több mint 250 művész közreműködésével.

A nézőszámokkal is megdöntöttek minden hazai színházi rekordot: eddig több mint másfélmillió néző vásárolt jegyet a musical-re.

Andrew Lloyd Weber legendás darabját augusztus 14-én láthatjátok a siófoki Kálmán Imre Szabadtéri Színpadon.

Duray Tibor: Valami emberi – Balatonfüred (augusztus 19.–január 8.)

Mi visz rá egy festőt arra, hogy hosszú évekig egy olyan művön dolgozzon, amit nem láthat teljes egészében, mert a kép jóval nagyobb, mint a rendelkezésére álló falfelület? Talán valami emberi, túlságosan is emberi. E Nietzschét idéző címmel mutatkoznak be Duray Tibor művei augusztus 20-tól a füredi Vaszary Galériában.
 A két szekcióra osztott tárlat a harmincas évek diadalmas indulásától kezdődően egészen a nyolcvanas évekig mutatja be Duray művészetét, aki nem csak kiváló festő és rajzoló, de szobrász és éremművész is volt.

Strand Fesztivál – Zamárdi (augusztus 23–26.)

A STRAND még csak ötödik születésnapját ünnepelheti a nyáron, mégis beírta magát a legnépszerűbb nagyfesztiválok közé. Miért szeretjük ennyire? Mert a hazai kedvenceink mellett olyan világsztárokat is felvonultat mint Fran Palermo, Parov Stelar vagy John Newman, mégis olyan barátságos légkör és lazaság uralkodik, mint egy hatalmas kertipartin. Hol máshol férne meg a nagyszínpad mellett egy vidámpark vagy egy hipster zsíroskenyérpult, ha nem Zamárdi Balton-partján? 

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

B.my.Lake – Zamárdi (augusztus 23–26.)

Az időpont azonos, a helyszín csak majdnem. Amíg Zamárdi partszakaszának egyik felén a Petőfi Rádió kedvencei szólnak, egy kicsivel odébb elstartol a B.my.Lake az elektronikus zenék széles palettájával, food truck finomságokkal, menő chill zónával, esetenként indokolatlan hajnali hajvágással.

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.