Csendes napok jönnek a Balatonnál, legalábbis nem egy tipikus fesztiválhétvége vár ránk. Persze unatkozni biztosan nem fogunk: nézhetünk hullócsillagokat a legmagasabb hegycsúcsokról, hajnalig libegőzhetünk Eplényben, felfedezhetjük Veszprém ízeit, alkothatunk a tihanyi ARTplaccon és koccinthatunk a Tagore sétányon füredi borokkal. Sötétedés után pedig jöhet egy kis kultúra: alter-buli a 30Y-nal, sikerfilmek egy kertmoziban, vagy egy remek színdarab a szabad ég alatt.

Samsara - Siófok (08.08-13.)

Ha téged is vonz a fesztiválok világa, de a Soundot, a Strandot és a többi nagy rendezvényt mégsem érzed magadénak, a Samsarát neked találtál ki. Eltűnhetsz a külvilág elől egy elvarázsolt erdőben, menő jógás arcok között. A Siófok melletti Töreki dzsungelben átadhatod magad a nyugalomnak, és a virtuális világból kilépve átélheted a valódit. Talán úgy tűnik, hogy ez a fesztivál egy zárt közösségnek szól, de a jógamesterek és elszállt hippik közé már tavaly is vegyültek olyanok, akik egyszerűen csak egy kis feltöltődésre vágytak.

Free Füred (08.10.)

Aki egy kicsit is tájékozott Balatonfüredet illetően, annak nem lehet ismeretlen sem a Blaha Lujza utca, sem Dobai András neve. Ha korán kezdenétek meg a hétvégi pezsgést, keressétek fel Dobai „szörfkocsmáját”, a Hello Touristot, ahol csütörtök este zenés bulit csapnak a Winestage Borbisztróval és a Kredenccel összefogva. A zenéről a Tudósok és drMáriás gondoskodnak, este 10-kor pedig a Kredencben folytatódik a buli Zóra Urbányi bar-jazz előadásával. Ha nem akartok lemaradni az ehhez hasonló eseményekről, érdemes követni a Hello Tourist oldalát, mert túlzás nélkül állíthatjuk, hogy soha nem fogynak ki az új ötletekből.

A Pál utcai fiúk – Balatonakali (08.11.)

Nem véletlennek vagy a szerencsének köszönhető, hogy Molnár Ferenc regénye alapművé vált az elmúlt 111 év során. A Pál utcai fiúk súlyos témákról beszél: hősiességről, árulásról, esendőségről, hazaszeretetről, de mindezt képes olyannyira közérthetően tálalni, hogy még a kötelező olvasmányoktól irtózó diákok egy része is élvezettel olvassa. A gyerekkorunkból felderengő történetet Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián dolgozta át zenés színdarabbá, amelyben kiskamaszok helyett fiatal felnőttek konfliktusa szólal meg, így a drámai helyzetek még keményebbé válnak. A Pannon Várszínház előadását augusztus 11-én Balatonakali szabadtéri színpadán láthatjátok, jegyvásárlás ITT.

Ízek, Versek, Madárfütty – Szólád (08.11-12.)

Mikor tavaly megrendezték az első Ízek, Versek, Madárfüttyöt, a szervezők a „mennyiség és a zaj helyett inkább a minőségre és közvetlenségre” törekedtek. A mottójuk: „nem bármi áron és nem bárkivel”. Ehhez idén is tartják magukat, nem akármilyen társaságból áll össze a stáb. A helyszínt a szóládi Turul Fogadó és Kultterasz biztosítja, ott lesz a Szellemkép és a Balatonus Művésztelep alapítója, Fuchs Lehet és a Hoppál Mihály Band is. Hallgathattok koncerteket, komédiát, és a kreativitásotokat is használhatjátok a közös alkotáshoz. A részletes programot ITT találjátok.

Csillaghullás a Balatonnál (08.11-14.)

A Perseidák nevű meteorraj már hetek óta a Föld közelében van, de augusztus közepén érünk el a csúcs-szakaszba, amikor óránként akár 120 hullócsillagot is láthatunk. A Balaton környékén többfelé programot is szerveznek: az eplényi Bringarénában, a bakonybéli Pannon Csillagdában és a Zselici Csillagparkban is várják a meteorvadászokat.

Ha egyedül, vagy legalábbis kevésbé szervezett módon kalandoznátok, a Balatonkenesei magaspart, a kővágóörsi Emberi komédia-szoborcsoport , a Hegyestű, a mencshelyi 
Kossuth-kilátó, a badacsonyi Kisfaludy-kilátó és a Rózsakő, a Szent György-hegy vagy Csobánc vára is remek célpont lehet.

Terítéken Veszprém – gasztroséta (08.12.)

Az ImagineVeszprém ízfelfedező sétáján megkóstolhatjátok a múlt és a jelen finomságait. Ismerős területen vezet majd az út, de közben évszázadokon sétálhattok keresztül: vendégfogadóba, kávéházba, presszóba látogattok el, és olyan műhelyekbe, ahol ma is ropogós rétesek sülnek és kézzel készülnek a csokoládék. A szervezők célja, hogy a sétán „halljuk meg az évszázadokkal korábban kiabáló piaci kofák hangját, a cigányprímások hegedűjét és a Séd patak vizét csapkodó malomkerekek zaját”. A séta a Laczkó Dezső Múzeum elől indul 17 órakor, a részvételi díj fejenként 3900 forint, ami a kóstolókat is tartalmazza. Az útvonalról és a regisztrációról ITT találtok további infókat.

30y kocsmakoncert – Badacsony (08.12.)

Egy évtizeddel ezelőtt még a Kispál jelentette az alternatív zenét, de a következő alter-generáció már 30y-on nevelkedett. A banda Pécsről indult a 2000-es évek elején, furcsa szövegeket énekeltek, és senki nem értette a nevüket (amit egyébként egy szombathelyi buszjárattól kölcsönöztek), aztán az évek során a műfaj megkerülhetetlen alakjaivá váltak.

A kocsmakoncertet először két évvel ezelőtt hallhattuk a Művészetek Palotájában, augusztus 12-én szombaton pedig Badacsonytomajon, frissTeraszon élhetjük át az alter-érzést. Jegyeket ITT rendelhettek 2900 forintért.

ARTplacc – Tihany (08.12-13.)

Az ARTplacc kortárs művészeti és design fesztivált hétvégente tartják, tehát idén nyáron még három lehetőségetek van megnézni, mi is folyik a Tihanyi PIAC placcon. Kortárs képzőművészek, tervezők mutatkoznak be, és workshopokon vehettek részt, amelyek a kreatív és tudatos fogyasztói gondolkodást szorgalmazzák. Az aktuális programokról mindig az esemény oldalán találtok infókat. Ezen a hétvégén többek közt Bolla Szilvia képzőművész munkáit és a Light Inn fényinstallációit láthatjátok, a kreativitásotokat pedig a Finecut foglalkozásán fejleszthetitek.

A MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

Balatonfüredi Borhetek (08.13.-09.03.)

A Balatonnál széles a borfesztivál-kínálat, de a vasárnap kezdődő Balatonfüredi Borhetek kiemelkedik a hasonló programok közül. Sok évtized tapasztalata áll a rendezvény mögött, hiszen már 85. alkalommal szervezik meg, ráadásul a helyi, fiatal borászokból szerveződött Rizling Generáció jelenléte is garantálja az igényességet. Összesen 25 pince közel 300 féle borát kóstolhatjátok meg a Tagore sétányon, közben ismert és feltörekvő zenészek játszanak a Kisfaludy színpadon, táncelőadások, divatbemutató vagy éppen tűzijáték szórakoztatja a fesztivál közönségét. A Borhetek résztvevőiről és kínálatáról ITT találtok további információkat. 

A MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

Mastercard programhajók (07.14.–08.27.) (X)

Idén nyáron is kulturális élmények várnak rátok a Balaton közepén, a Szent Miklós zászlóshajó fedélzetén, köszönhetően a Mastercard és a BAHART együttműködésének. A Mastercard élményhajó péntekenként várja az utasokat: 20:30-kor indul a siófoki kikötőből, és másfél órás útja alatt stand-up comedy esteket láthattok. Augusztus 11-én Jankovics Péter, Szabó Zoltán és Vinnai András Garázsbanda 
produkcióját, augusztus 18-án pedig Nagy Dániel Viktor és Szilágyi Csenge 100 szóban a város című előadását.  A Mastercard Varázshajót a kisgyermekes családoknak 
ajánlják, egyórás utat tesz meg, miközben műsorral és ajándékokkal szórakoztatják a gyerekeket. Hétfőtől szombatig közlekedik, négy északi és hat déli parti kikötőben szállhattok fel rá. 

Mindkét hajótípusra a BAHART pénztáraiban válthattok jegyet. Ha Mastercard vagy Maestro bankkártyával fizettek, az élményhajóra 50%, a Varázshajóra 10% kedvezményt kaptok. A bankkártyás fizetés mellé egy 10 százalékos kupon is jár, ezt a hajók fedélzeti büféjében válthatjátok be, ahol szintén lehetőségetek van kártyás fizetésre is. (X)

Kertmozizz a hétvégén!

Augusztus 11. péntek:

Augusztus 12. szombat: