Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Itt van az Év Strandétele!

Szerzők

  • Tucsni László

2017. 08. 11. 12:54

A strandgasztronómia extrém sport. Nyár elején ezt írtuk, miután interjúztunk a fövenyesi Kalóz tulajdonosaival. A zsűrizéssel töltött nap és a vendéglátósok számtalan sztorija után azt kell mondanunk, hogy a fenti mondat nem túlzás, teljesen mindegy, hogy egy lángossütő, vagy egy strandbisztró pultja mögül nézzük a helyzetet. Miután a zsűrivel végigettük a 2017-es év legjobb strandételeit, győztest hirdetünk. A nyertes kiléténél azonban fontosabb a tény, hogy egyre több strandbüfében lehet kreatív ételekkel találkozni. Ez bravúr, főleg úgy, hogy sokszor mosogatót is nehéz találniuk.

Huszonöt éve vendéglátózom, de ez valami egészen más. Ez nagyhalál. Azonnal, gyorsan, most! A vendégek ezt várják el, miközben nekünk nincs emberünk, aki kiszolgálna vagy mosogatna. Ezt a Balatoni Körrel közös Év Strandétele versenyünk egyik jelöltje darálja nekünk, mielőtt újra felugrana: „Bocsánat, mennem kell, kész az étel, és fel kell szolgálnom.” Egy nap alatt zsűriztük végig két kollégával a mezőnyt, és már ennyiből is látszott, hogy a strandgasztronómia sokkal nehezebb műfaj, mint gondolnánk.

Mielőtt rátérnénk arra, miket tudtunk meg abból, hogy egy napig csak strandbüféket jártunk, kezdjük a jó hírrel, hiszen véget ért az egy hónappal ezelőtt meghirdetett verseny. Az Év Strandétele idén a keszthelyi Paletta által készített Pulled Ponty szendvics lett, és a tavalyi évhez hasonlóan idén is lett egy év felfedezettje: A Konyhám Balatonfenyvesről.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Balatoni Kör idén három tagú zsűrit kért fel: egy újságírót a Magyar Konyhától, az Index gasztronómiával foglalkozó újságíróját, Kalas Györgyit és a We Love Balaton főszerkesztőjét, Tucsni Lászlót. Így mentünk együtt körbe hárman a Balaton körül, végigjárva azokat az ételeket, amelyeket a mi szerkesztőségünk válogatott ki az idei strandétel-kínálatból.

A döntésnél az alábbi kritériumokat mérlegeltük:

  • az étel egészséges, jó minőségű, friss helyi alapanyagokból készül
  • egyszerű, de kreatív, nyárias
  • túlmutat az eddig uralkodó lángos-hekk irányon
  • gyorsan és büfékben is elkészíthető
  • akár elvitelre is alkalmas
  • szerepel a vendéglátóhely étlapján

Ki a győztes?

A pulled ponty egy bagelnek látszó vajas kifli, amelybe töltött ponty hasaalja, Korosa András nemesbüki sajtkészítő ordája, bébispenót, marinált lilahagyma és fokhagymakompót kerül. A ponty egy balatonboglári halgazdaságból érkezik, fél napig ázik fűszeres sóoldatban, néhány óráig füstölik, utána tépik darabokra, mint a pulled húsokat. Több helyen is megkóstolhatjátok: a keszthelyi Palettában 1250 Ft-ért, a fonyódi kutyás strandon nyílt Pavilon büfében 990 Ft-ért árulják.

Amikor azt mondjuk, hogy nem volt könnyű döntést hozni, egyáltalán nem a kötelező köröket futjuk. Egy ilyen hatos listából tényleg nem volt könnyű kiválasztani a győztest, mert mindegyik ételnél több pro és kontra érvet is fel tudtunk sorolni, (a zsűrizés során még a Kalóz balatonkenesei Pörcből érkező kolbásza és a Vitorlás Bisztró eperlevese is kiemelkedett a mezőnyből) de idén a Paletta és Bezerics Dani étele volt az, amely leginkább egyesíti magában azt, hogy miről szól a beach food.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A győztes személyén túl azonban az Év Strandétele és a beach food-mozgalom lényege inkább az, hogy a Balaton különböző pontjain már évek óta gondolkoznak azon, hogyan lehet igényes és kreatív ételekkel bővíteni az eddigi kínálaton. Mert a jól elkészített lángost mi is szeretjük, a helyi lekvárral töltött palacsintánál kevés jobb desszertet találtak ki eddig a strandra, nem kérdés, hogy ezekkel továbbra is jó találkozni a strandbüfék étlapján. A beach food viszont arról szól, hogy bővítsünk a kínálaton. A tény pedig, hogy a cikkünk idén is elkészülhetett az esélyesekről, azt mutatja, hogy a vendégek részéről is mutatkozik igény az újra. Különben nem érné meg a helyeknek változtatni a megszokott kínálaton.

Ki az év felfedezettje?

Van itt egy másik tény is, amiről nem szabad megfeledkezni. A strandgasztronómia nehéz műfaj, mindegy, hogy egy lángossütő bódéból, vagy egy strandbisztró konyhájából nézzük a helyzetet. A zsűrizés alatt számos sztorit meghallgattunk, fix, bejelentett munkát, szállást és ellátást utolsó pillanatban visszamondó alkalmazottakról, mosogatói állást napközben otthagyó dolgozókról és olyan vendégrohamról, ami után csak 30-40 perces késéssel tudnak ételt kiadni. Nem kérdés, hogy ilyen körülmények között nagyon nehéz újítani, és elhagyni a régi, jól működő recepteket, de a pult túlsó feléről, a vendég oldaláról nézve nagyon pozitív meglepetés, ha az étlapon friss eperből készülő levessel, vagy lilahagyma lekvárral tálalt, köményes sült kolbásszal találkozik.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Nem véletlen, hogy A Konyhámat választottuk az Év felfedezettjének, tényleg reményre ad okot a történetük. A balatonfenyvesi szabadstrandon pazar panorámával a háttérben ülünk, miközben egyáltalán nem horror árakon kapunk burgereket, tortizzákat, vagy éppen salátákat. Erről már írtunk részletesen ebben a cikkben. A tulajdonos, Szikra Gabi fővárosi és bécsi vendéglátózás után kötött ki itt. Hogy miért? Budapesten mit csináljak még? Ott már minden van, itt pedig ilyen még nem volt. Ami pedig kifejezetten pozitív, hogy nem egy nyárra tervez. Rögtön öt évre.

Hasonló tartalmak

Admin mode