Szokták mondani, hogy a déli partban az a legjobb, hogy innen mennyire jól látszik az északi oldal. Ez legfeljebb poénnak jó, annak is bőven elég egyszer. Amint körülnézünk kicsit jobban a környéken kiderül, hogy nem is igazságos ismételgetni, mert elég alaposabban megvizsgálni három, egymáshoz elég közeli déli parti települést. Már Bogláron és Lellén sem lenne nehéz eltölteni néhány napot, de ha ehhez még a közeli kishegyi borászatokat és Fonyód kilátóit is hozzátesszük, már van is egy hosszú hétvégénk.

Balatonlelle, Balatonboglár és Fonyód. Három bástya a déli parton, amelyek inkább nyugat irányába húznak. Minden értelemben. Először is, már pont a partszakasz nyugati felén találjuk őket, de azoktól az újításoktól sem zárkóznak el, amelyek inkább Európa nyugati felére jellemzőek. A Balaton déli oldalán itt találunk komoly borvidéket, országos és akár európai hírű borokkal és pezsgőkkel, több helyen is fövenyes strand hoz vissza valamit a tengerpart-érzésből, de találkozunk színvonalas kikötőkkel is, és ha tudjuk, merre érdemes indulni, tisztességes éttermeket is találunk.

Természetesen a múlt sem tűnt el nyomtalanul, és ahogy bárhol a Balatonnál, a SZOT-üdülők, a zimmer frei, a lángos és a vízibicikli korszak nyomai is ugyanúgy itt vannak, mint a megújulás jelei. Ebben az eklektikus hangulatban gyűjtöttük össze korábbi cikkeinkből és az adatbázisunkból, merre érdemes indulni, ha a környéken jártok.

Ha aktívan töltenénk az időt

  • Ha várost néznétek, és érdekel a századforduló építészeti stílusát, a fonyódi, illetve a bélatelepi villasort érdemes felkeresni, mert  az épületek mind a letűnt fürdőkultúra világát idézik. A hegyoldalban megbújó épületsorozat nem véletlenül nyerte el 2010-ben az Örökségünk-Somogyország kincse címet. A nagy múltú, de folyamatosan leépülő Sirály Szálloda épületét korábban mi is bemutattuk, a Monarchia idején épült patinás szálló majd hatvan évig változatlan állapotban volt, de a hatvanas évek első felében átépítették. A korábban az Anna-báloknak helyszínt adó szálló a kilencvenes években diszkóként üzemelt éjjelente, majd bő egy évtizeddel később eladták. Azóta magántulajdonban van, s egy tőkeerős befektetőre vár.
  • Habár szigorúan véve nem a villasor része, mégis kitüntetett figyelmet érdemel a Kripta Villa, amelynek a sztorija nagy eséllyel előkerül egy-egy esti tábortüzes beszélgetésnél, mert egyszerre ijesztő és lenyűgöző Abrudbányai-Rédinger Ödön határtalan szerelmének állított emlékműve.

Kishegy

Ha igazi kincset kerestek, nem kell messzire menni Balatonlelléről. Csak fel a dombra. Kishegy egyáltalán nem ismeretlen hely a környékbeliek, vagy a rendszeresen itt nyaralók számára, mégsincs olyan hatalmas tömeg, mint a krokodilos úszógumik és Baywatch-törülközők által övezett sétányon. Körülöttünk mindenhol zöld, szőlőtőkék bármerre nézünk, és előre szólunk, hogy a kilátás a Szent Donát Kápolnától lesz a legjobb. Ebben a galériában már részletesen megmutattuk, miért érdemes ide feljönni.

  • Az előbb már szóba került a Konyári Pincészet, az ő birtokuk is itt van a hegyen, ahol kóstolni és vásárolni is tudtok, de aludni is lehet a mediterrán hangulatú vendégházukban.
  • Tőlük csak egy ugrás a Pócz Pincészet, ahol már kiülős borteraszt is találunk, kóstolni pedig titkos favoritunkat, a Kokas-hegyi Chardonnay-t ajánljuk. Akár a naplemente óráiban, hogy teljesen maximumon legyen a romantika-faktor.

  • S ha már egyszer felrúgtuk a borozás szabályait egy kis pálinkával, kóstoljuk meg a Garamvári Szőlőbirtok pezsgőjét. A Garamvári Vencel által vezetett családi borászatnál a balatoni szőlőből Budaörsön készítenek a champagne-i elvek alapján pezsgőket, az eredménnyel pedig már több versenyt is nyertek.
  • A Kishegyre vezető út közelében találjátok még a Bujdosó Pincészetet is, az ő családi borászatukat mindenki ismerni fogja a környéken. Annyira balatoniak, hogy amikor nem borászkodnak, nagy eséllyel egy vitorláson találjuk őket. Indulnak a Kékszalagon is, több borukat pedig ikonikus balatoni hajókról nevezték el.

Most már irány a part

  • Ha csak egyszerűen élveznénk az északi part látványát a vízből, akkor a fonyódi Panoráma Strand a megfelelő választás. Apró szépséghiba, hogy a klasszikus lángos-hekk vonalon kívül nem tudunk alternatívát a környéken.
  • A mi szubjektív tippünk a Fonyód-Bélatelepi Strand. A panoráma magáért beszél és mély a víz, amiért még azt is megbocsájtjuk, hogy főszezonban kb. 45 fő/m2 a népsűrűség.

Ebédre Bazalt Burger, vacsorára harcsapaprikás

  • A boglári Paletta Bistrobar & Vinotecát az új szelek (vitorláskikötőben vagyunk) fújták ide, hasonló kínálatot találtok itt is, mint keszthelyi testvérében. Bezerics Dani bazalt burgerével itt biztosan nem járunk rosszul.
  • Továbbra is Bogláron: harcsapaprikást kapros túrós csuszával az Ibolya Büfében együnk, sőt, jó hír még, hogy négylábú kedvencünket is vihetjük. Kívülről büfé, belülről igényes magyaros étterem.
  • Bogláron jót fagyizni is lehet az Árkád Fagyizóban. A tulajdonos 50 éve készíti a fagyikat adalékok nélkül.

  • Ha átugrunk Lellére, nem mehetünk el szó nélkül a 7-es főút mentén 2016-ban nyílt Rock Burger mellett. Kézműves bucik, jó hússal, mindezt egy retró poharazó lugasában.
  • A lellei sétányon megtalálunk mindent, ami kell egy sétányra: bazárok, lángosos és gyrosos büfék, mellé rengeteg ember. A Mango Restaurant & Café azonban minőségi ugrás a többi helyhez képest, mióta új séf dolgozik náluk. Érdemes adni egy esélyt a főételeiknek.
  • A vitorlázók és így a kikötők is megközelíthetetlennek tűnhetnek, ám ez Balatonlellén mégsincs így. Erre jó példa a BL Yachtclub, ahova bármikor betérhetünk vacsorázni. A BL nagy komplexum, lehet apartmant kivenni, van wellness részük is, az ügyvezetőjük pedig mindig újdonságokon gondolkodik. Lehet az nyilvános elefánt fürdetés a Balatonban, veterán autó verseny, vagy korcsolyapálya egész télre. Idén nyáron új szállást nyitottak BL Garden néven, egy régi üdülőt alakítottak át hotellé.