Csopak és Paloznak. A két községben összesen alig több, mint kétezren élnek, mégis több szó esik róluk minden nyáron, mint nagyobb balatoni településekről. A borászoknak van saját kódexük, a helyi strandon egy gombostűt sem lehet leejteni és az utóbbi évek egyik legújabb és egyben legnépszerűbb fesztiválját is itt rendezik. Mit tud ez a két hely, amitől ennyi szó esik róluk? A kérdésre mi sem fogunk válaszolni, de összegyűjtöttünk mindent, amit az utóbbi években megtudtunk, hogy iránytűvel segítsünk annak, aki most ismerkedik a környékkel.

Nem akármilyen borászok

Arra, hogy manapság már a gasztronómia is fel tud emelni egy környéket, Csopak és Paloznak remek példa. A helyi borászok közül többen is évtizedes munkát tettek bele abba, hogy Csopak ne csak egy legyen a sok szép kilátással bíró domb közül, hanem ennél sokkal több. Nem véletlen, hogy itt jött létre a Csopaki Kódex és olyan borász-körökben jegyzett esemény, mint az őszi Olaszrizling Szerintünk. Éppen ezért, ha valaki szeretné megismerni a környéket, először érdemes azokkal kezdeni, akik napi szinten borral foglalkoznak a környéken. Elsőként mi is a róluk szóló cikkeket gyűjtöttük össze.

  • Kovács Tamás, a Szent Donát Birtok vezetője édesapjával valójában azért kezdett el borászkodni, hogy a család a birtokon a saját borát kortyolgatva nézhesse a vízen zajló Kékszalagot a mandulafák árnyékában. De ennél nagyobbra nőttek, amiért mi eléggé hálásak vagyunk nekik.
  • Jásdi István élő legendának számít a hazai borászok között, aki jól menő vállalkozását eladva döntött úgy, hogy borász lesz. Az épület 1998-ban, ötven év elhagyatottság után került romokban a család tulajdonába. Érdemes megnézni, mit varázsoltak belőle, és mivel töltötték meg a méltóságát visszanyert pincét. Jásdi István és Kovács Tamás ötlete volt egyébként a független eredetvédelmi és védjegyoltalmi rendszer, a Csopaki Kódex létrehozása is. Az ezt a védjegyet viselő boroknak az ország legszigorúbb minőség- és eredetvédelmi szabályainak kell megfelelnie, így érdemes egy-egy Kódexes tételt megkóstolni és közben elbeszélgetni a házigazdával az olaszrizling reneszánszáról és a terület speciális adottságairól.

Nem akármilyen kóstolók

Folytatjuk azzal, hogy hol érdemes borokat kóstolni a környéken.
  • Mivel a két település lankás, mediterrán klímájú hegyoldalra épült, karöltve egyszer elnyerhetnék a borteraszok fellegvára címet. Ez ugyan (még) nem létezik, de mi képzeletben megadjuk nekik. Itt van például Csopak egyik gyöngyszeme, a hegyoldalban elnyúló Szent Donát Birtok, aminek nemcsak egy borászat, hanem a Márga Bisztró is része, Gundel-díjas séffel és egy hatalmas kilátóterasszal. Itt csak saját szőlőt dolgoznak fel, és a borkészítés minden mozzanata a csopaki birtokon történik.
  • A Petrányi Pince alig száz méterre van innen, a borkínálat és a gasztroforradalomnak köszönhető, helyi alapanyagokból készült ételek miatt is kár lenne kihagyni. 2018-tól Bakó Ambrus vette át a borászat irányítását, ami teljesen új lendületet adhat a pincészet munkájának.
  • A Söptei Pincészet és Étterem lugasa és az onnan látható panoráma miatt érdemes felsétálni a hegyre, ígérjük, az itt kapható borok és a kacsamájpástétom vagy a sült csülök méltó jutalom lesz.
  • Homoláék egy egész borbirodalmat építettek Paloznakon. Nem csak zseniális borok, hanem finom falatok társaságában nézhetjük meg innen a naplementét: a hidegtálon környékbeli termelők és az Őshonos Delikát sajtjai, szalámijai és sonkái csábítanak. A bolttal szemben pedig panziót építenek, de tervben van egy vendégház és egy 200 ezer palackos borászat is, utóbbi látványtérrel, ahonnan a szőlő útját követhetjük a szürettől a palackozásig.

Nem akármilyen éttermek

Mivel – a kényelmes gaszroutazók nagy szerencséjére – itt a legtöbb pince mellé étterem is épült már, majdnem mindegyiket megemlítettük a borászatok felsorolásánál, ám egy pillanatra érdemes újra nagyító alá venni ezeket a komoly színvonalat képviselő éttermeket.

  • A már szintén említett Petrányi Pince és Borterasz kínálatában is magyaros, tájjellegű ételeket kaphatunk. Olyan ez a hely, mintha a nagymamához mennénk látogatóba.
  • A Code Zero egy egészen más vonalat képvisel, itt tombol a street food feeling, amit a konténerből összerakott mini étterem tűzpiros színe csak tovább fokoz. Elsősorban a grillételek és a saláták rajongóinak ajánljuk ezt a helyet.
  • A Sáfránkert Vendéglő az innovatív szabadtűzi konyha fészke, hiszen a grill óriási szerepet játszik az ételek elkészítésekor, és szezonálisan folyamatosan változik az étlap.
  • A Szomszéd Kertje gasztropub 2018 nyarán nyílt meg, a helyi kocsma épületét újították fel. Helyieket sörözni és ideutazókat étkezni egyaránt szívesen látnak, az étlapon pedig ugyanúgy találunk egy jó libazúzapörköltet, mint kijevi csirkét, vagy olyan ételt, ami Latin-Amerikában nagyon népszerű, itthon viszont ismeretlen.

Nem akármilyen község

Ha Csopak és Paloznak, akkor a gasztronómia lesz középpontban, de ettől függetlenül egyáltalán nem átlagos balatoni községekről beszélgetünk.

Nem akármilyen túrák

  • Aki a bevezetőnkben leírtak bizonyítékéra vágyik, miszerint a két falu előtt elterülő panoráma páratlan, nem hagyhatja ki a közeli kirándulóhelyek, kilátók valamelyikét. Az Endrődi Sándor-kilátóból például gyönyörű panoráma nyílik a Balaton keleti medencéjére és a Bakony déli lejtőire. Az 1972-ben épült fakilátót a kék túraútvonalat követve érhetjük el, a túra végállomásaként pedig egy kellemes pikniket is eltölthetünk itt.
  • Érdemes a környéken bringára pattanni, ugyanis a Paloznaki Tekerőprogramnak köszönhetően az itteni utak teljes mértékig alkalmasak erre, sőt, a falu közepén lévő önkormányzati vendégházban kerékpárokat is bérelhetünk.