aktív

szerkesztés

Térkép készült a „nethagyomány” útján terjedő balatoni kedvencekről

Szerzők

  • We Love Balaton

2017. 08. 22. 2:58

38 Balaton-parti falura és kisvárosra fókuszáltak az új, interaktív térkép elkészítésekor.

A SentiOne juttatta el szerkesztőségünkbe a BalatOne nevű projektjukről szóló tájékoztatót, amelyben felteszik a kérdést, hogy „mit mondana egy Balaton-parti lakos, ha megkérdeznénk, hogy szerinte melyik a legjobb étterem a környéken, hol van a legszebb futóút vagy épp melyik a legjobb longboard pálya a tó partján?” Hogy megtalálják a válaszokat, kutatni kezdték a „nethagyományt”, és elhelyezték a Balaton partján azokat a helyeket, látnivalókat, élményeket és különlegességeket, amelyekért az ott élők – és az odalátogatók is – rajonganak.

„Az van, hogy a legőszintébben – mint oly sok másik esetben is – online nyilatkozunk kedvenc helyeinkről, legszebb nyári élményeinkről: posztolunk róla, betaggeljük magunkat, kommententet írunk” – olvasható közleményükben.  A publikus Facebook-posztok és kommentek, valamint az Instagramon megosztott képek alapján végzett kutatás az elmúlt negyedév online tartalmait elemezte végig. „Az átlagemberre” figyeltek, így a hivatalos Facebook-oldalak egyértelműen kikerültek a kutatás látómezejéből. Emellett kifejezetten a kisebb településekre – összesen 38 Balaton-parti falura és kisvárosra – fókuszáltak, hogy fény derüljön „a nethagyomány útján terjedő kedvencekre”.

Ennek eredménye lett az interaktív BalatOne térkép, ahova a helyszínek képpel és linkkel együtt kerültek fel. Találtak ismertebb célpontokat is, például a paloznaki Homola Borteraszt, a zánkai Neked Főztem Gasztrokocsmát és a sziligeti Várkávézót, pazar természeti látnivalókat, mint a badacsonyi Rózsakő kilátót, a kővágóörsi Emberi Komédia szoborcsoportot vagy a kőröshegyi levendulást, de egészen különleges helyszíneket is felsoroltak, amiket biztosan nem találunk meg a szokásos prospektusokban.

Tudtátok például, hogy Balatonszentgyörgyön van egy több mint 5000 éves temető? Balatonfenyvesen egy különleges fafaragás rejtőzik, Balatonakarattyán egy titokzatosan szép lépcsőn sétálgathatunk, Csopakon pedig építettek egy mezítlábas ösvényt. Balatonedericsen felfedezhetünk egy elátkozott kastélyt, Ábrahámhegyen egy gyönyörű, elhagyatott házat találunk, Paloznakon pedig egy 200 éves parasztházat nézhetünk meg eredeti állapotában. A kutatás szerint feltűnően sokan posztolnak a Skrabski Borászat furmintjáról Balatonudvariban, tócsni-fronton a tihanyi Tűzkert a nyerő, a legnépszerűbb vegán burgert pedig Fenyvesen, A Konyhámban találjuk. Ha nagyon szép balatoni futóutat keresitek, Balatonberényből induljatok Keszthely irányába, ha pedig longboardozni támad kedvetek, a térkép szerint Balatonszepezden találtok rá alkalmas helyszínt.

Hasonló tartalmak

Admin mode