Elérkeztünk a nyár utolsó hétvégéjéhez, de mielőtt könnyes búcsút vennénk a balatoni éjszakáktól, még mulathatunk egy nagyot a parton a STRAND Fesztiválon vagy ütemesen bólogathatunk a B.my.Lake-en. Nem csak nagy fesztiválok jönnek a déli parton: futhatunk dűlőre Badacsonyban, kitárul a Festetics kastély könyvtárának ajtaja, de a Tagore sétányon és a paloznaki hegytetőn is borozhatunk.

Balatonfüredi Borhetek (08.13.–09.03.)

A Balatonnál széles a borfesztivál-kínálat, de a Balatonfüredi Borhetek kiemelkedik a hasonló programok közül. Sok évtized tapasztalata áll a rendezvény mögött, hiszen már 85. alkalommal szervezik meg, ráadásul a helyi, fiatal borászokból szerveződött Rizling Generáció jelenléte is garantálja az igényességet. Összesen 25 pince közel 300 féle borát kóstolhatjátok meg a Tagore sétányon, közben ismert és feltörekvő zenészek játszanak a Kisfaludy színpadon, táncelőadások, divatbemutató vagy éppen tűzijáték szórakoztatja a fesztivál közönségét. A Borhetek résztvevőiről és kínálatáról ITT és 
ITT találtok további információkat. 

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

STRAND Fesztivál – Zamárdi (08.23–26.)

A STRAND még csak ötödik születésnapját ünnepelheti a nyáron, mégis beírta magát a legnépszerűbb nyári fesztiválok közé. Miért szeretjük ennyire? Mert a hazai kedvenceink mellett olyan világsztárokat is felvonultat mint Fran Palermo, Parov Stelar, a Bastille vagy John Newman, mégis olyan barátságos légkör és lazaság uralkodik, mint egy hatalmas kertipartin. Hol máshol férne meg a nagyszínpad mellett egy vidámpark vagy egy hipster zsíroskenyérpult, ha nem Zamárdi és a Balaton partján? 

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

B.my.Lake – Zamárdi (08.23–26.)

Az időpont azonos, a helyszín csak majdnem. Amíg Zamárdi partszakaszának egyik felén a Petőfi Rádió kedvencei szólnak, egy kicsivel odébb elstartol a B.my.Lake az elektronikus zenék széles palettájával, akkora nevekkel, mint Noir&Haze, Ben Klock és Loco Dice, food truck finomságokkal, menő chill zónával, és persze indokolatlan hajnali hajvágással.

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

Családi komp – Tihany, Szántód (08.25.)

A Balaton közepén programokat szervezni önmagában is elég egyedi elképzelés, de idén még egyet csavartak a lassan hagyománnyá váló kompkoncerteken. Augusztus 25-én délelőtt a kisgyerekes családokat várják a Kossuth komp fedélzetére. A koncepció majdnem ugyanaz, mint a korábbiakban, de brit hip-hop helyett az Alma együttes muzsikáját verik majd vissza a hullámok, és a hajó felszereltségét is igyekeznek a családok igényeihez igazítani. A koncert mellett bűvész-előadással, játszóházzal és kézműves foglalkozással várják a kicsiket, ha pedig megéheznek, a fedélzeti büféből kaphatnak tízórait.

A MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

ARTplacc – Tihany (08.25.)

Az ARTplacc kortárs művészeti és design fesztivált hétvégente tartják, tehát idén nyáron már csak egy lehetőségetek van megnézni, mi is folyik a Tihanyi PIAC placcon. Kortárs képzőművészek, tervezők mutatkoznak be, és workshopokon vehettek részt, amelyek a kreatív és tudatos fogyasztói gondolkodást szorgalmazzák. Az aktuális programokról mindig az esemény oldalán találtok infókat. Ezen a hétvégén gyerekbarát családi napot tartanak, ahol többek közt újrahasznosított hangszereket készíthettek, és meghallgathatjátok a kuruttyoló békakirály meséjét. 

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

Kultkikötő – Balatonföldvár (08.25–27.)

A Kultkikötő-programok ugyan ősszel is folytatódnak, de azért nem feledkeznek meg a nyár utolsó hétvégéjéről sem: az idén több mint kétszáz programot felvonultató fesztivál különleges színházi és zenés előadásokkal búcsúztatja a nyarat. Augusztus 25-én pénteken a Kecskeméti Katona József Színház Tied a világ! című előadását láthatjátok, amelyben az Illés zenekar dalai kelnek új életre. Szombat este pedig a Nő illatát, Schell Judit színésznő és László Boldizsár operaénekes közös, „latinos-tangós”koncertjét hallgathatjátok meg, amelyet Queen, Cabaret, Roxane és Bródy-feldolgozásokkal is színesítenek. Gyermekprogramokat is tartanak a hétvégén: szombat délelőtt a Levendula királylány, vasárnap pedig Helka és Kelén meséjét izgulhatják végig a kicsik, Szilas Miklós előadásában.

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

Biblioterápia a Festeticsekkel – Keszthely (08.25–26.)

Ezen a héten még csatlakozhattok a Hosszúlépés sétáihoz, amelyek attól különlegesek, hogy egy-egy terület neves szakértői, történészek, építészek, PhD-hallgatók, szociológusok, levéltárosok vagy éppen gasztrobloggerek vezetik a csoportokat, és olyan titkokat, érdekességeket mesélnek el, amit egy kívülálló soha nem tudhatna meg magától.

Pénteken és szombaton a keszthelyi Festetics-kastély könyvtárába pillanthattok be Hargitainé Vári Éva könyvtáros, történelem-német szakos tanár vezetésével. A könyvritkaságok között barangolva átélhetitek a hajdani arisztokrácia mindennapjait, amikor hadibeszámolókat és lektűröket olvastak a bársonyszékekben.

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

Dűlőre futunk – Badacsony (08.26.)

Augusztus 26-án a Kishableány elé várják a mozgás szerelmeseit, ugyanis innen indul a Dűlőre futunk jótékonysági futás délelőtt 10:00 órakor. A 12 kilométeres távot  egyénileg is teljesíthetitek, vagy egy maximum 3 fős váltó tagjaként. Egyénenként 5 ezer, helyszínen 6 ezer forintért, váltónként 10 ezer, helyszínen pedig 12 forintért indulhattok, amivel a Tördemic Néptáncegyüttest és a Veszprém Város Hátrányos Helyzetű Fiatalokért Egyesületét támogatjátok.

A cél előtt 400 m-re fröccs frissítés vár minden versenyzőre, az after party pedig 22 órakor kezdődik a tomaji frissTeraszon, a keverőpultnál: Molnár Bence, Dj. Sosemvolt.

DJ a szőlőben – Paloznak (08.26.)

Már közel egy év telt el azóta, hogy a paloznaki Homola Pincészet előrukkolt a DJ a szőlőben bulik ötletével. Azóta láttunk már cserépkályha mellett táncolós téli estét, tavaszi zsongást, nyárköszöntést, szombaton pedig már a nyolcadik alkalom következik, ahol elbúcsúztatjuk az idei nyarat. Délután 2-től este 10-ig Cyborg Templar zenél majd, a borok közül előkerül a 100% Balaton, a Homola Paloznak Olaszrizling, a Sáfránkert Olaszrizling és a Homola Kékfrankos is. A harapnivalókról a Sáfránkert gondoskodik, a kényelmes pihenést pedig napvitorlák, napozószékek és pokrócok biztosítják.

Kertmozizz a hétvégén!

Augusztus 25. péntek

Augusztus 26. szombat