Elsüllyedt sziget, a tó fenekén talált szobrok, elárasztott utak és római kori villamaradványok után kutatnak a balatoni búvárrégészek.

A Balatonba süllyedt sziget titka címmel jelent meg a veol.hu-n Varga Róbert cikke a Sajkodnál és Szántódnál folyó búvárrégészeti kutatásokról. „Több mint tíz éve végzünk víz alatti kutatásokat Veszprém és Somogy megye területén, és ez idő alatt találtunk a mélyben épület- és útmaradványokat” – nyilatkozta Dr. Tóth János Attila búvárrégész. Bár a kutatók már régóta tudnak a vízszint alatt található római és bronzkori maradványokról, nem áll rendelkezésükre elég anyagi forrás, hogy a feltárásokat megkezdjék.

„Mivel a tó vízszintje különböző korszakonként változott, akár 2-3 méter is volt az ingadozás, így sok minden lehet most a víz alatt, ami egykor a felszínen volt.” A római kori Balaton medencéje az akkori előkelőségek kedvelt üdülőhelye volt és nagy területen építették fel villáikat.

Balatonalmádi és Örvényes közelében ilyen épületmaradványokról van tudomásuk a szakembereknek, illete egy XIII. századbeli oklevélben említett, a Tihanyi-félszigettől nyugatra fekvő Losta nevű szigetet is keresnek jelenleg.