Elképesztő hőséggel indult az augusztus, valószínűleg nem sok embernek lesz kedve a napokban hegyet mászni vagy maratont futni. Szerencsére a Balaton-part tele van olyan programokkal, amik komolyabb fizikai terhelés nélkül is élvezetessé teszik a hétvégét. Hideg fröccs és jazz vár a paloznaki dombokon, újhullámos fogásokkal és kézműves sörökkel lazíthatsz a strandon Zamárdiban, jógázhatsz Provance világát idéző villában és felfedezheted a Káli-medence rejtett kincseit. Persze kutúr-élvezetekből sem lesz hiány: irodalom, színház és mozi is szerepel a hétvégi menün.

Auer Fesztivál – Veszprém (08.02–06.)

A tehetséges veszprémi kisfiúból, Auer Lipótból néhány évtized alatt az orosz cár udvari szólóhegedűse, a Szentpétervári Konzervatórium tanára, aztán az Orosz Zenei Társaság igazgató-karmestere lett. Rá emlékezik a Mendelssohn Kamarazenekar azzal a több napos fesztivállal, ahová olyan művészeket hívtak el, mint Vagyim Repin, Ray Chen, Frankl Péter,  Ránki Dezső vagy épp Alekszej Igudesman.

A koncerteket a Hangvillában, a Megyeházán és a Szent Mihály-bazilikában hallgathatjátok meg, jegyeket ITT vásárolhattok.

Paloznaki Jazzpiknik (08. 03–05.)

Paloznakról általában a Homola Pincészet jazz fesztiválja jut eszünkbe, pedig a környék már önmagában megérne egy pikniket. Bármerre nézel, végtelen zöld tájat látsz és szőlőtőkéket, fehérre meszelt Balaton-felvidéki házakat – igazi vidéki idillt. Augusztus 3-án (is) előkerülnek a piknikkosarak, finom falatok és balatoni borok a fűben üldögélve, aztán jöhet a mezítlábas oldódás a színpad előtt a világhírű Kool & the Gang, az IncognitoMario Biondi és még rengeteg kiváló zenész közreműködésével. További hasznos infókat a fesztiválról ITT találsz. Ha beleszeretsz a paloznaki tájba, másnap pattanj biciklire, és fedezd fel a vidéket két keréken!

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

Kétely – Balatonföldvár (08.04.)

A nyári hónapok színház-fronton uborkaszezonnak számítanak, de a Balaton-parton elcsíphettek néhány izgalmas előadást, hála a Kultkikötőnek. Péntek este például az Orlai Produkció Kétely című darabját láthatjátok Udvaros Dorottya és Fekete Ernő főszereplésével. A történet 1964-ben játszódik, Aloysius nővér, a St. Nicholas Egyházi Iskola igazgatónője kemény kézzel neveli a gondjaira bízott gyerekeket. Az iskolába új tanító érkezik: Flynn atya, aki modern gondolkodást és odafigyelést hoz a szigorú intézménybe. Persze, hamar konfliktusba kerülnek egymással, és amikor a férfi különös figyelmet fordít az egyik diákra, az események váratlan fordulatot vesznek.

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

Yoga brunch – Balatonfüred (08.05.)

A jóga pozitív hatásairól talán senkit nem kell győzködnünk. A legkülönlegesebb mozgásformák egyike, hiszen nemcsak izmainkat dolgoztatja meg, hanem a lelkünknek is jót tesz, ellazít, megnyugtat és felfrissít. Hogy lehetne ezt tovább fokozni?

Egy különleges helyszínnel, hiszen hol esne jobban a feltöltődés, mint a meseszép Villa Vitae-ben, ahol Provence könnyed eleganciája 
keveredik a Balaton-parti hangulattal. A hatvan perces jógaóra után vegán menüvel és frissítőkkel várnak a Villa teraszán.

A program ára 5000 forint. A regisztrációról ITT találtok információkat.

Mastercard Élményhajó és Varázshajó (július 14.–augusztus 27.) (X)

Idén nyáron is kulturális élmények várnak rátok a Balaton közepén, a Szent Miklós zászlóshajó fedélzetén, köszönhetően a Mastercard és a BAHART együttműködésének. A Mastercard Élményhajó péntekenként várja az utasokat július 14. és augusztus 18. között: 20:30-kor indul a siófoki kikötőből, és másfél órás útja alatt stand-up comedy előadásokat láthattok olyan ismert humoristákkal, mint Felméri Péter és Mogács Dániel. A Mastercard Varázshajót a kisgyermekes családoknak ajánlják, egyórás utat tesz meg, miközben műsorral és ajándékokkal szórakoztatják a gyerekeket. Hétfőtől szombatig közlekedik, négy északi és hat déli parti kikötőben szállhattok fel rá. 

Mindkét hajótípusra a BAHART pénztáraiban válthattok jegyet. Ha Mastercard vagy Maestro bankkártyával fizettek, az élményhajóra 50%, a Varázshajóra 10% kedvezményt kaptok. A bankkártyás fizetés mellé egy 10 százalékos kupon is jár, ezt a hajók fedélzeti büféjében válthatjátok be, ahol szintén lehetőségetek van kártyás fizetésre is. (X)

Dondolo – Zamárdi (08.05.)

A Chef Beach újhullámos fogásai önmagukban is elég jó kellékei egy nyári hétvégének, de szombaton rátesznek még egy pohárral, hiszen beköltözik hozzájuk a Hedon sörfőzde csapata. Közös sziesztát tartanak Zamárdi strandján, ahol a kiadós ebéd után a '60-as évek olasz zenéjével ejtőzhettek az árnyékot nyújtó ernyők alatt. 

A menü elég változatos lesz: a magyaros leves mellett olasz tésztát is találtok, de lesznek angus-burgerek is, desszertnek pedig többféle palacsinta készül. A finom falatokat csapolt Hedon sörökkel öblíthetitek le.

Peer Krisztián – Szentbékkálla (08.06.)

„Egyszerűen csak nem volt mit mondanom, vagy ha volt is, nem találtam hozzá a nyelvet” – mondta Peer Krisztián, amikor arról kérdezték, miért fordult el tizenöt hosszú évre a költészettől. Idén végre megjelent újabb verseskötete, a „42”. A sors kegyetlen fintora, hogy a témát párja és múzsája, Mocsár Zsófi halála ihlette. Előtte és utána képek jelennek meg, hirtelen veszteség és lassú feldolgozás, szinte kényelmetlen őszinteséggel tálalva. „Van egy csomó magánközlés jellegű dolog a versekben, hogy ültettem Zsófi emlékére egy diófát, hogy Flopnak hívják a kutyánkat, ennyire mélyen azért nem szokás beengedni az olvasót a magánszférába.” A nagy port kavaró kötet szerzőjével és verseivel augusztus 6-án a szentbékkállai Pegazusban találkozhattok, A visszaalvás képessége című zenés felolvasóestjén.

A medence mélyén – Mindszentkálla (08. 06.)

Mindszentkálla is bekerült a különleges helyszínek közé, ahová a Hosszúlépés séták elkalauzolnak minket. A Káli-medence életstílus lett az utóbbi években, inspirált éttermeket, vendégházakat, borászatokat és egyszerű utazókat is. A kanyargós utcákban sétálva Katona Csaba történésszel megismerjük a falu nevének eredetét, a köveket, a dombok fölé magasodó  templomtornyokat, az egyházak szerepét és az útelágazások keresztjeit is. Belekóstolhatunk a környék boraiba is, és megtudhatjuk, miért lett a ez a vidék oly népszerű a városi lét elől menekülők számára. Regisztráció ITT.

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

Kertmozizz a hétvégén!

Augusztus 4. péntek

Augusztus 5. szombat