A borászok lassan már a szüretre készülnek, de előbb még felsorakoznak a Balaton-part egyik legnagyobb boros rendezvényéhez a Tagore sétányon. Vasárnap, azaz augusztus 13-án indul a Balatonfüredi Borhetek fesztivál, ahol huszonöt pincészettel, közel háromszázféle borral és rengeteg tehetséges zenésszel találkozhattok.

A Balatonnál elég széles a borfesztivál-kínálat, de a Balatonfüredi Borhetek kiemelkedik a hasonló programok közül. Sok évtized tapasztalata áll a rendezvény mögött, hiszen már 85. alkalommal szervezik meg, ráadásul a helyi, fiatal borászokból szerveződött Rizling Generáció jelenléte is garantálja az igényességet. Összesen 25 pince közel 300 féle borát kóstolhatjátok meg.

Az idei fesztivál augusztus 13-án kezdődik, és szeptember 3-ig találjátok meg a környék termelőit a Tagore Sétányon. Sok jó borász érkezik a Füredi-Csopaki borvidékről, de tény, hogy több remek környékbeli termelőt hiába keresnénk a fabódékban. A hiányzók közé tartozik Jásdi István is, az idei év Borászok Borásza díj győztese. Ő néhány hete írta meg blogjában, hogy levélben értesítették őket: hiába jelentkeztek, nem vehetnek részt a fesztiválon. A levélben a szervezők egy szabályra hivatkoztak: Jásdiék hiába tartoznak a borvidékhez, nem rendelkeznek füredi szőlőterülettel. Azzal tényleg nem, mégis 17 hektárnyi szőlőjük van Csopakon, Paloznakon és a Balatonfüred-Csopaki Borvidékhez tartozó területeken, ez mégsem elég ahhoz, hogy ott legyenek a sétányon.

A Borhetek résztvevőit több kritérium alapján választják ki: azok a borászok csatlakozhatnak a programhoz, akik a Balatonfüredi-Csopaki borvidéken gazdálkodnak, rendelkeznek füredi szőlőterülettel, és elég pontot értek el a városi borversenyen. A sétány első helyét az év füredi borásza kapja, ezúttal a Hudák Pince érdemelte ki ezt az elismerést. A további sorrendet sorsolás alapján döntik el. A borászok csak palackozott borokat kínálhatnak, a szervezők folyamatosan ellenőrzik majd a minőséget. Borászatonként 6-10 féle bort kóstolhatunk, decinként 250 és 600 forint közötti áron.

A középpontban a borkóstolás áll, de azért az esti koncertekről sem feledkezhetünk meg. Ismert előadók lépnek majd a Kisfaludy színpadra (és a Gyógy térre), de a fiatal, feltörekvő zenészek között is hallhattok valódi tehetségeket. Augusztus 18-án Zorán, 20-án Suba Attila és a SoulFool Band szórakoztatja a borhetek közönségét. 23-án Török Ádám és a Mini, 24-én a Németh Kyra Smallchestra és a Soul Surge zenél. 25-én a The Luckies, 27-én a Créme de la Pop, 30-án az Aurevoir, szeptember 2-án pedig Maszkura és a Tücsökraj koncertjét hallhatjátok. Ez csak ízelítő volt a programból, a részletes kínálatot ITT találjátok meg a további koncertekkel, táncbemutatókkal, divatbemutatóval és tűzijátékkal.

A borheteken az alábbi pincészetekkel találkozhattok: