Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Bréking / gasztró

szerkesztés

Kitűnő évjáratnak jósolják a 2017-es bortermést

Szerzők

  • We Love Balaton

2017. 09. 19. 10:25

A tavalyihoz hasonló mennyiséget, de kiemelkedő minőséget várnak az idei évjárattól.

A neves hazai borvidékeken – így a Balaton-környéki szőlőültetvényeken is – az MTI által megkérdezett borászok az eddigi szüreti tapasztalataik alapján megerősítették, hogy a 2017-es termés nagyon jónak tűnik. „A száraz, meleg nyári és őszi időjárásnak köszönhetően az idei évjárat kiemelkedőnek ígérkezik, a szőlő a szokásosnál két héttel korábban érett.” – nyilatkozta az MTI-nek Radovits Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei elnöke. A Somlónál, a Badacsonyban, a Balatonfüred és Csopak környékén a termés mennyisége jónak mondható, a termésátlag hektáronként 7 tonna, de az időjárás még befolyásolhatja ezt.

„Az árak nem tükrözik a jó minőséget, a gazdák átlagosan 20 százalékkal magasabb árral lennének elégedettek. A szőlő átlagos felvásárlási ára 98-100 forint kilogrammonként, a legjobb áron, 127-140 forintért a furmintot lehet értékesíteni. Az olaszrizling ára a tavalyi szinten van, az illatos fajtáké valamivel magasabb a tavalyinál” – tette hozzá Radovits.

A tavalyi 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén. Az áprilistól tapasztalt fagykár, jégverés és aszályos időjárás kedvezőtlenül hatott a szőlőtermés mennyiségére és lehet, hogy a jövő évit is befolyásolja. Minőségben ugyanakkor a 2017-es az utóbbi időszak egyik legjobb évjárata lehet.” – mondta Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa korábban az MTI-nek.

Hasonló tartalmak

Admin mode