Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Tényleg kiemelkedő lesz az idei évjárat?

Szerzők

  • We Love Balaton

2017. 09. 25. 17:16

A múlt héten megírtuk, hogy több szakember is kiemelkedően jónak jósolja az idei évjáratot. Megkérdeztük három borászt a környékről, hogy mik a személyes tapasztalataik az idei termésről.

Múlt héten mi is megírtuk, hogy Kiss Eliza miniszteri biztos és Radovits Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Veszprém megyei elnöke egybehangzóan azt nyilatkozták, hogy a 2017-es év a kiemelkedő lehet a hazai bortermelésben. Megkérdeztünk több Balaton-felvidéki borászt, hogy ők mit gondolnak.

A Garamvári Szőlőbirtok nevében nyilatkozó Gamavári S. Zsuzsanna szerint csak a lehetőségek szintjén lehet véleményt alkotni. „Az illatos fajták és a pezsgő alapborok, valamint a további fehérborok is a várakozásnak megfelelően nagyon jó minőségben kerültek a tárolókba. A szüret közepén tartva, most a kék szőlők betakarítása lenne a feladat, ha az időjárás nem akadályozná részben az optimális érést, részben a megérett szőlők leszedését. A rosé és a pinot noir miatt már nem aggódunk, de sajnos az esős idő rosszkor jött. A tőkéken tényleg nagy ígéreteket moshat el az eső” – mondta, hozzátéve, hogy a birtokon mindenki egy kedvező évjáratban reménykedik, amit „néhány nap jó idővel, napsütéssel, türelemmel” valóban lehetséges lehet elérni.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Az idén a „Borászok Borászává” választott Jásdi István véleménye szerint azokban az évjáratokban teremnek a legjobb borok, amikor az ottlakó emberek is legjobban érzik magukat a bőrükben. „Nincsen ebben semmi csodálatos” – mondta, hozzátéve, hogy a Kárpát-medence klimatikus adottságai miatt a meghonosodott szőlőfajták a megszokott kiegyensúlyozott és átlagos évjáratokat kedvelik, amelynek sem a csapadékos nyarak, sem a véget nem érő kánikula nem kedvez.

Fotó: Bordács Krisztina - We Love Balaton

„Az időjárás jó ütemben váltott szárazra május végén, így a virágzás optimális körülmények között zajlott. A talajban volt elég nedvesség a vegetációhoz is. Mivel a nyár vége is száraz és meleg maradt, így hamar kezdődött a szüret” – nyilatkozta Szent Donát Birtok tulajdonosa, Kovács Tamás, aki azonban arra is rámutatott, hogy „határozott váltás történt” az esőzések miatt: „A minőség nagyon jó, de az elszaladt cukrok és a moderált savak miatt összességében nem kiemelkedő. A mennyiség az aszály miatt sok helyen elmaradt a várthoz képest.”

Mindehhez hozzátette, jellemzően 140 forint fölött mozog a szőlő átlagos felvásárlási ára, ez pedig a NAK megyei elnöke által elmondott árhoz (98-100 forint) képest jóval több.

Hasonló tartalmak

Admin mode