A múlt héten megírtuk, hogy több szakember is kiemelkedően jónak jósolja az idei évjáratot. Megkérdeztük három borászt a környékről, hogy mik a személyes tapasztalataik az idei termésről.

Múlt héten mi is megírtuk, hogy Kiss Eliza miniszteri biztos és Radovits Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Veszprém megyei elnöke egybehangzóan azt nyilatkozták, hogy a 2017-es év a kiemelkedő lehet a hazai bortermelésben. Megkérdeztünk több Balaton-felvidéki borászt, hogy ők mit gondolnak.

A Garamvári Szőlőbirtok nevében nyilatkozó Gamavári S. Zsuzsanna szerint csak a lehetőségek szintjén lehet véleményt alkotni. „Az illatos fajták és a pezsgő alapborok, valamint a további fehérborok is a várakozásnak megfelelően nagyon jó minőségben kerültek a tárolókba. A szüret közepén tartva, most a kék szőlők betakarítása lenne a feladat, ha az időjárás nem akadályozná részben az optimális érést, részben a megérett szőlők leszedését. A rosé és a pinot noir miatt már nem aggódunk, de sajnos az esős idő rosszkor jött. A tőkéken tényleg nagy ígéreteket moshat el az eső” – mondta, hozzátéve, hogy a birtokon mindenki egy kedvező évjáratban reménykedik, amit „néhány nap jó idővel, napsütéssel, türelemmel” valóban lehetséges lehet elérni.

Az idén a „Borászok Borászává” választott Jásdi István véleménye szerint azokban az évjáratokban teremnek a legjobb borok, amikor az ottlakó emberek is legjobban érzik magukat a bőrükben. „Nincsen ebben semmi csodálatos” – mondta, hozzátéve, hogy a Kárpát-medence klimatikus adottságai miatt a meghonosodott szőlőfajták a megszokott kiegyensúlyozott és átlagos évjáratokat kedvelik, amelynek sem a csapadékos nyarak, sem a véget nem érő kánikula nem kedvez.