Indul a Kutatók Éjszakája, Veszprémbe érkezik A kis herceg világa, de benevezhetünk egy nagyon hosszú túrára a csopaki pincészetek körül is, miközben megünnepelhetjük a sikeres szüretet Homoláékkal egy DJ társaságában a borteraszukon. Mindjárt itt az október, de még mindig tudunk programokat ajánlani a Balatonról.

Kutatók Éjszakája (9.29.)

Ha tudományos pályáról álmodoztok, vagy csak egy éjszakára szeretnétek elmerülni a kísérletezés világában, biztosan hallottatok már az egész országban megrendezett Kutatók Éjszakájáról. Viszont arról még talán nem tudtok, hogy a Balaton környékén is találtok programokat: KaposváronNemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Kaposvári Egyetem és a PTE Egészségtudományi Kar, SiófokonGábor Dénes Főiskola és a Logiscool Siófok, ZalaegerszegenBudapesti Gazdasági Egyetem, a Pannon Egyetem, a PTE Egészségtudományi Kar és a TIT Öveges József Ismeretterjesztő és Szakképző Egyesület, Veszprémben pedig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Pannon Egyetem várja azokat, akikben Szent-Györgyi Albert veszett el valahol.

Hétvége a múzeumban – Veszprém (9.29-30.)

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban sűrű lesz a hétvége. Pénteken 17:30-kor nyitják meg legújabb interaktív tárlatukat, melyet a szegedi Móra Ferenc Múzeumtól kaptak kölcsön március elejéig. A Bolygón innen, Földön túl című kiállításon Saint-Exupéry kis hercegének kalandjait követhetjük nyomon – felnőtteknek és gyermekeknek is ajánlott.

Szombaton 14 és 20 óra között egy eredeti Mi-24D harci helikoptert láthatunk testközelből, a hozzá tartozó pilóta-felszerelésekkel együtt, ráadásul az egykori pilótáktól és szerelőktől a gép működését és a legendás harci technikáját is megismerhetjük.

Nyitott Pincék – Alsóörs (9.30.)

A Nyitott Pincék egy különleges teljesítménytúra, ahol nem a kihívás után jutalmazzuk meg magunkat finom borokkal, hanem a 16,7 vagy 28,2 kilométeres távok teljesítése közben. A rövidebb táv állomásai a következők: Gelléri Pince, Levendula Pince, Présház Borozó, Alsóörsi strandCarpaccio ÉtteremLovas Csárda, Papa Borozója, Homola BorteraszJásdi BorteraszPlul-malomSzent Donát Birtok – Márga BisztróPetrányi BorteraszSöptei Bor és Gasztronómia. A résztvevőket innen kisbusszal szállítják vissza a rajthoz, a hosszú távot választók pedig erdei utakon kanyarognak vissza.

DJ a szőlőben – Paloznak (9.30.)

Közel egy év telt el azóta, hogy a paloznaki Homola Pincészet előrukkolt a DJ a szőlőben bulik ötletével. Azóta láttunk már cserépkályha mellett táncolós téli estét, tavaszi zsongást, nyárköszöntést majd búcsúzást is.

Szeptember 30-án jön a kilencedik felvonás – igazi szüreti hangulattal várnak minket a szőlőhegyen megbúvó Borteraszon. A mulatás már délután 2-kor kezdetét veszi és egészen este 10-ig tart. A zenét szokás szerint Cyborg Templar hozza, a borfelelősök Homoláék, az ételekről pedig a Sáfránkert gondoskodik.

Európai Madármegfigyelő Napok (10.1.)

Az Európai Madármegfigyelő Napokat a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben. Évtizedek teltek el azóta, de október első hétvégéjén azóta is a természetbe vonulnak a madárbarátok, kémlelik az eget, járják a vízpartokat, pusztákat, erdőket. A program egyben verseny is a résztvevő országok között, melyen Magyarország többször is előkelő helyen végzett. A Balaton környékén is tartanak szervezett madárnéző túrákat: a miklósfai halastavaknál, a töreki madármegfigyelő toronynál és a Kis-Balatonnál is csatlakozhattok a kezdeményezéshez. További infókat ITT találtok.

Hegedűs Endre – Keszthely (10.1.)

Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, a hazai és nemzetközi hangversenyélet ismert szólistája. A Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte diplomáját, Bruno Leonardo Gelber és Vásáry Tamás mesterkurzusaira járt, tíz nemzetközi zongoraversenyen is díjazott lett és több mint 3000 koncertet tartott már világszerte.

Október elsején 18 órától ingyenes koncertet ad a keszthelyi Balaton Színházban. Chopin és Liszt híres művei fognak felcsendülni, mint a Mefisztó-keringő, a Villa d’Este szökőkútjai vagy a XIV. magyar rapszódia.

+1: Balaton-udvar – Szentendre (9.29 - 10.1.)

Ha hiányzik a balatoni hangulat, de nem tudsz elszakadni a főváros közeléből, Szentendre belvárosában is kaphatsz egy kis kóstolót. Péntektől vasárnapig tart a Szentendrei Jazz- és Borfesztivál, helyszínei között a Hunyadi utcai Vajda Lajos Múzeumban berendezett Balaton-udvarral. A kiállítók között a Bujdosó Pincészet, a Garamvári Szőlőbirtok, az Ikon BorászatLégli Ottó Pincészete és a Légli Kerámia Manufaktúra képviselőivel találkozhattok. A kísérő programok között kiállításmegnyitót, borkóstolást, filmvetítést, edénybemutatót és borászati mesterkurzust is találtok. A részletekről ITT olvashattok.