Nemhogy mínuszokra és jeges Balatonra, de akár még 10°C feletti hőmérsékletre is lehet számítani az év első hétvégéjén. Veszprémben balettel és Budapest Bárral indul 2018, közben a Káli-medencében már folyik az év első disznóvágása, pénteken és szombaton pedig kenuzhatunk a Hévíz-patakon.

Kiállítások a Vaszary Galériában – Veszprém (01.05-7.)

Hétfőn zár a veszprémi Vaszary Villa két tárlata: az Emberi, túlságosan is emberi című kiállításon Duray Tibor műveivel ismerkedhettek meg, míg a Gyermek a magyar képzőművészetben névre keresztelt vándorkiállításon a XVII. századtól napjainkig kísérhetitek végig a gyermekről alkotott, koronként változó képzetek változását. Az előbbit mindenképpen ajánljuk nektek, ha bennetek is filozofikus kérdések merülnek fel annak hallatán, hogy Duray éveken keresztül festett egy hatalmas vásznat, tudván, hogy soha nem állíthatja majd ki.

Vízkereszt, vagy amit akartok! – Köveskál (01.06.)

A Mi a kőnél úgy döntöttek, hogy 2018 első hétvégéjét rögtön disznóvágással kezdik. Ha a karácsonyi lakomák után nem állnátok le, sőt, újrakezdenétek, akkor Köveskálon a helyetek, mert „megerősítő pálinka” és „reggeli disznóságok”, (mint a resztelt máj és társai) jellemzik az egész napos programot, ami a vacsorára elkészülő hurkával zárul.

A diótörő – Veszprém (01.06.)

Közmondásos megállapítás, hogy a téli hónapok kultúréletének sarkalatos pontja egy-egy Csajkovszkij-balett, ezalól pedig a Balaton környéke sem kivétel: szombat este a Hangvillában fogják közvetíteni a londoni Royal Opera House előadását, A diótörőt. A klasszikus történetben az ajándékok közé keveredett diótörő harcba száll a karácsonyfát fosztogató egerekkel, majd herceggé válik és az ott élő kislánnyal útra kel. Ha egy kis utókarácsonyi csodára volna szükséged, akkor Veszprémben a helyed.

Budapest Bár – Veszprém (01.07.)

Tavaly ünnepelte tizedik születésnapját a Budapest Bár, az együttes, ami megváltoztatta a véleményünket arról, hogy hogyan szólal meg egy cigányzenekar. A születésnapi turnéjukat követően pedig „after party”-körúttal kezdik meg országjárásukat, amelynek első állomásai között találjuk a királynék városát. A közel kétórás vasárnapi koncerten pedig ráadásként még fellép a zenekaron kívül Behumi Dóri, Rutkai Bori, Frenk, Keleti András és Kollár-Klemencz László is a Hangvilla színpadán.

Hévíz-patak túra – Hévíz (01.05-7.)

Habár február végéig még bőven van lehetőség a Hévízi-lefolyó meghódítására a hétvégék folyamán, mi azért mégis úgy gondoljuk, hogy ezzel kezdeni az évet mégiscsak különleges élmény lehet. Most hétvégén három alkalom is nyílik (naponta 9:00-tól) arra, hogy a rengeteg tündérrózsa és a mocsaras vidékek egyedülálló hangulatával körbevéve túrázz egyet az ország egyetlen evezhető, meleg vizű patakján. A részvételhez nem kell kenus olimpikonnak lenni: mivel a patak könnyű síkvíznek minősül, még a teljesen kezdők és a legkisebbek is részt vehetnek a túrán.