Debrecen, Győr és Veszprém pályázata közül az utóbbit támogatja az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre a projekt független nemzetközi szakértői testülete. Veszprém a balatoni régióval közösen lesz Európa kulturális fővárosa 2023-ban.

Az Európai Bizottság (EB) szakértői februárban Budapesten ültek össze, hogy kiválasszák a hét magyarországi pályázó – Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém – közül azt a hármat, amelyet a pályázat szűkített listájára javasolnak. Erre a listára Debrecen, Győr és a Balatoni-régióval közösen induló Veszprém pályázata került fel, melyből a független nemzetközi grémium az utóbbit választotta.

A "királynék városának" projektgazdái többször hangoztatták és korábban Mészáros Zoltán, a pályázat elkészítésében közreműködő művészeti tanács elnöke a nekünk adott interjúban is megerősítette, hogy a balatoni régiót is aktívan szeretnék bevonni a pályázatba.

Az Európa Kulturális Fővárosa-sorozat  több mint harminc éves történetében tizenegy éve fordult elő utoljára, hogy csak egyetlen város kapja meg az uniós címet. A szokások szerint eddig általában két város – egy az EU-alapító országokból, egy pedig az újonnan csatlakozottak közül – nyert a pályázaton. A 2023-as év meghirdetésekor hazánk mellett Nagy-Britannia városai pályázhattak, de a Brexit miatt módosult ez a lehetőség.