Nem kapta el az eufória a verseny után, mert azonnal az jutott eszébe, mennyi munka vár rá a torinói megmérettetésig. Pohner Ádám a balatonszemesi Kistücsökben készült a magyar Bocuse d'Or fináléjára, ahol szerinte az is előnyére vált, hogy már többször átélte belülről a versenyt. Továbbra is ügyel majd a hazai alapanyagok használatára, szerinte ezen a téren amúgy is javul a helyzet itthon.

„Nagyon hamar vissza tud rántani a valóságba, amikor rájössz, hogy ez a győzelem még nagyon sok munkát jelent. Örültünk persze az első helynek, de nem volt eufória, inkább a következő feladatok járnak a fejünkben” – nem lep meg friss magyar Bocuse d'Or-győztes,  Pohner Ádám válasza már az interjúnk végéhez közelítve, hiszen az ezt megelőző pár percben is egyértelmű, hogy nem ő lesz az a figura, aki azonnal felül a hírnevet hozó hullámra. A szövegelésben nem, a munkában hisz, érezhetően nem a mostani felhajtás, hanem valami belső késztetés motiválja.

Azzal azonban tisztában van, hogy a mostani sikerének egy fontos hozadéka biztosan lesz: a balatonszemesi Kistücsök séfhelyetteseként szélesebb körben vitte hírét a balatoni, ezzel együtt a vidéki éttermeknek. „Én magam is azt érzékelem, hogy felfutóban van a vidéki turizmus, és most mint vidéki étterem, nekünk is építenünk kell erre a sikerre.”

A téli balatoni lelassulás segített

Pohner a hazai Bocuse d’Or döntőre is a Kistücsökben készült fel, kihasználva a nyárinál kisebb forgalmat. „Télen kicsit lassabb az élet a Balatonon, ebédre jönnek vendégek, de este kevesebben vannak, ezért a konyha sem annyira kihasznált, mint nyáron. Az így nélkülözhető eszközöket, például indukciós lapokat, forralókat, sous-vide kádat elkértem, ezeken gyakoroltam.”

A júniusi, európai döntőre azonban már a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Hungexpón felállított konyháján gyakorol majd Pohner. Azt a célját, hogy minél több hazai alapanyagot használjon fel, továbbra sem engedi el. Még a magyar döntőbe jutáskor, decemberben írta ki Facebookra, hogy ajánljanak neki jó hazai termelőket, hátha tudnak valamit hasznosítani a felkészülés és a verseny során.

„Volt, amit tudtunk használni az így felhalmozott kapcsolatokból, bár a zöldségeknél erre nem volt módunk, hiszen azt a Metro piacán kellett beszereznünk. Így egy kicsit meg volt kötve a kezünk. A hústálnál azért voltak eredmények ezen a téren, a kacsamájat, a szarvasgombát, a mogyoróolajat, a tejtermékeket hazai termelőtől szereztük be. Most, a verseny után próbálom újra felvenni a kapcsolatot azokkal, akiket ajánlottak. Ebben is érezhető a javulás itthon, egyre nagyobb az igény is ezekre a termékekre. Évekkel ezelőtt, ha bementem a piacra, alig találtam speciális dolgokat, mára ez is megváltozott. De az biztos, hogy több lábon kell állni, nehéz egy helyről beszerezni a minőségi hozzávalókat.”

Ráérzett a verseny lényegére

A hazai döntő utáni időszak lehetne a pihenésé az újabb felkészülési időszak előtt, ám Pohner most a médiafelkéréseknek próbál eleget tenni. A feje azonban már inkább az új kihíváson jár, még úgy is, hogy négy hónapja van a torinói versenyig. „Most össze kell raknom a csapatot, akikkel elkezdjük a felkészülést, aztán fel kell állítani egy menetrendet. Az elméleti készülődéssel kezdjük, a valódi gyakorlás még odébb van. Jön a szezonváltás, rengeteg zöldség és gyümölcs merülhet fel lehetőségként, most erre fogunk koncentrálni” – vázolja terveit Pohner az elkövetkezendő időszakra.