Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Ha a legnagyobb dózist akarod Badacsonyból, itt megkapod

Szerzők

  • Bicsérdi Ádám

2018. 03. 16. 10:07

A közvetlen, borsznobériától mentes hangulat, a környék ritkaságait is kínáló választék miatt a Pláne Badacsony megkerülhetetlen helyévé nőtte ki magát rövid idő alatt. Nyáron ezért egyre nehezebb a teraszukon helyet találni, de ha későn érkezünk lehet, hogy egy februári vagy márciusi estén sem marad már helyünk. Pedig a különleges, néhány igazi ritkaságot kínáló borsorról kár lemaradni.

Először úgy tűnt, hogy amikor februárban ott jártunk, egy téli álmot alvó helyre tértünk be a bazaltoldalas, nádtetős, a mai Badacsony képében amolyan meseszerű épületnek tűnő Plánéba, aztán a helyi kuriózumok kóstolása közben már alig fértünk el a helyen.

Nem is csodálkozunk, hogy ennyien választották egy téli szombaton az egykori Poharazót, amit egy kínai bolt lerakatából alakított újra csalogató, minden flanctól mentes borbárrá a Tóth testvérpár, Ádám és Miklós. Az apró hangfalakból halkan duruzsuló The Clash, az érkezésünkre máris a potenciális borsort kémlelő házigazda közvetlensége, a Pláne megkapó építészeti megoldásai (amik még Callmeyer Ferencet eredeti elképzeléseit dicsérik) mind azt az érzést keltik, hogy ide nem csak a borokért, de egy-egy csendesebb beszélgetésért, vagy egy kis lassulásért is érdemes beugrani. Vagy épp a kifejezetten télre bevetett borcsokiért, aminek elkészítése sem zökkenti ki Ádámot a kóstolásra kínált borok, vagy azok készítőinek jellemzéséből.

A téli forgalom persze még elég hullámzó Badacsonyban: Ádám szerint volt már olyan napja, amikor egyetlen ember sem jött be, miközben a látogatásunk napján nem csak a borkorcsolyák alapjáért felelős Búzalelke mindenese, Kovács Bea kukkantott be a helyre, de szép sorjában érkeztek a kóstolókra érkező kisebb társaságok is.

A Pláne borsznobériától mentes, közvetlen hangulatának híre azonban gyorsan terjed, többek között a mindig egy-egy borászt vendégül látó Pláne Péntekeknek köszönhetően. A szakmai közönség figyelmét is felkeltő események mellett a Pláne azonban még egy dolog miatt ajánlható szinte az összes Badacsonyba látogató ismerősünknek. Itt olyan exkluzív betekintést kapunk a környék borkínálatába, amit máshol nehezen hozhatnánk össze ilyen rövid idő alatt, ilyen fesztelen környezetben. A polcokon friss, bátran kísérletező baráti borászatok és a környék legnagyobb neveinek borai megtalálhatóak, de a rock’n’roll Balaton-életérzésbe itt belefér a Balkezes IPA-ja, a Hopster is.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

De nézzük miket is kóstoltunk azok után, hogy a Badacsony és környékének borászati esszenciájának felvillantását kértük Tóth Ádámtól.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

  • Gilvesy Bohém 2016: tökéletes kezdés, már-már klasszikus tétel Gilvesyék házasítása egy sima, teraszra kiülős baráti beszélgetéshez is remek
  • Sellyei Olaszrizling 2016: Ha badacsonyi borvidék, akkor olaszrizling. Ez az ábrahámhegyi tétel a legjobbak közül való; nem véletlenül kapott arany minősítést
  • Ujvári Olaszrizling 2015: a környékről származó Ujvári Vivien külföldi tanulmányok után Tokajon csinált karriert, de egy ideje egy kisebb családi birtokon termel Raposka közelében. Az elegáns, letisztult külső passzol a borhoz, ha ilyen minőségben folytatja, hamarosan végleg visszatérhetne a gyökerekhez.
  • Két Jóbarát meg az Anti Rajnai Rizling 2016: az egyik legszimpatikusabb fiatal borászcsapat; a képzőművész barátok által tervezett címkét nézegetve és a rajnaijukat ízlelgetve észrevétlenül azon gondolkodsz, miért nem is vágtál hasonló kalandba barátaiddal
  • A Püspöktől Rajnai Rizling 2016: Bakó Ambrust “a legképzettebb borász” jelzővel mutatja be Tóth Ádám, a hordóban érlelt Püspöktől ennek megfelelően komolyabb tétel, az este lecsengős időszakára ajánljuk inkább.
  • Hollóasszony Rajnai Rizling: Puttkamer Bence Kisapátiból származó rizlingjét a savakat inkább messziről kedvelőknek jöhet be.
  • Csendes Dűlő Kéknyelű 2013: A Csendes Dűlő borait aligha kell bemutatni a környéken sűrűn megfordulóknak. A Kéknyelű úgyis több éves érlelés után mutatja meg igazi arcát, ez a Molnár család munkáján is érződik.
  • Szeremley Kéknyelű 2009: Egy igazi nagyágyú, amely beviszi a végső ütést. Még olyan embernek is megszaladhat ettől a bortól a nyelve, akit évek óta nem hallottunk felszabadultan beszélni.

Hasonló tartalmak

Admin mode