Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

látnivalók & kultúra

szerkesztés

2020-ra teljesen megújul a nagyvázsonyi Kinizsi-vár

Szerzők

  • We Love Balaton

2018. 03. 08. 14:17

Egymilliárd forintos korszerűsítés veszi kezdetét a várnál, melynek célja, hogy hű képet kapjunk a vár eredeti állapotáról, funkcióiról.

A nagyvázsonyi Kinizsi-vár felújítása a Nemzeti várprogram keretében valósul meg 1 016 millió forint támogatási összegből, amely európai uniós forrásból áll rendelkezésre – írta közleményében a felújítást végző NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit kft.

A fejlesztés fő célja egy, a mai kor igényeinek megfelelő kiállítás kialakítása. A földszinti tereket rekonstruálják, az egykori emeleti helyiségeket pedig építészeti megoldásokkal idézik majd meg. A belső udvart övező épületszárnyak emeleti helyiségeit a visszaépített, kortárs elemekkel megformált árkádíves loggián keresztül lehet majd megközelíteni - olvasható a veol.hu cikkében.

Az új kiállítás Kinizsi Pál személyére és a Fekete sereg történetére koncentrál majd, de a Kinizsi feleségét, Benignát övező legendákat is igyekszik körüljárni. 

A várban a régészeti munkák elkezdődtek, a rekonstrukciós munkák várhatóan jövőre indulnak, ezt követi majd a kiállítások berendezése. A megújult Kinizsi-vár a tervek szerint 2020-tól várja látogatóit.

Hasonló tartalmak

Admin mode