Az idei harmadik hosszú hétvége már ízelítőt ad a balatoni nyárból: Füreden és a Badacsonynál a borteraszok már nyitnak, délen a Balatonkörrel tekerheted körbe a tavat, ha esetleg nem futóversenyre mész a hétvégén, a Margaret Island pedig az Akkezdet Phiainak adja át a stafétát Veszprémben.

A Csendes Dűlő terasznyitója – Badacsonyörs (04.27.)

„Itt hamarosan sok kéknyelű palack nyílik” – harangozta be a Badacsonyörsön belül néhány számmal odébb költözött Csendes Dűlő Szőlőbirtok új teraszának (Hegyalja út 69.) pénteki megnyitását. A délelőtt folyamún kinyitó terasz új helyen, de a régi gárdával és új ízekkel vár mindenkit 11:00 és 21:00 között.

Zelna Borterasz-nyitóhétvége – Balatonfüred (04.27.)

Ismét megnyitja kapuit a balatonfüredi Zelna Borterasz és Vinotéka: a terasznyitót szombaton tartják és egészen május elsejéig nyitva lesznek. A könnyed borozgatás mellett irányított borkóstolókat is tartanak, és olyan különleges tételeket is meg lehet kóstolni mint 2015-ös Balatonites Olaszrizling, de a borok mellett kínálnak még szörpöt és sajtválogatást, illetve megvásárolható a borászat saját szőlőmagolaja és -őrleménye, valamint levendulatermékei is.

Margaret Island – Veszprém (04.27.)

A születésnapi tortáján idén már az ötödik gyertyát elfújó Margaret Island pénteken ad koncertet az Expresszóban a Hóvirág Turné névre keresztelt koncertsorozatuk keretében. A 2013-as alapítású együttes az egyik legsikeresebb pályakezdő zenekar: az Egyszer volt című aranylemezüket követően kiadták második albumukat, a Bakancslistáés többször koncerteztek már külföldön – például Párizsban és Máltán.

Zabáljcsak fel minden Morzsát! – Balatonfüred (04.28.)

Zabáljcsak fel minden Morzsát! névvel tartja idei megnyitóját szombaton az alkalomra kibővült balatonfüredi Morzsa Bisztró, amelyre – visszanyúlva a foodtruckos aranykorba – a Morzsa Reuben névre keresztelt fogással készülnek a szervezők: a Zabáljcsakkal közös koprodukció keretében ausztrál Angus-szeggyel, batáta chipsszel és vegyes köretes friss salátával igyekeznek beindítani a pavlovi reflexeket.

II. Fuss Neki Futófesztivál – Balatonlelle (04.28.)

Szombaton tartják Balatonlellén a leghosszabb, közvetlen Balaton-parti útvonallal rendelkező futóversenyt, az új távokkal és útvonallal bővült II. Fuss Neki félmaraton és futófesztivált, amelynek keretében a 800 méteres „Minifutamtól” kezdve a 21 kilométeres távig összesen öt távon próbálhatod ki magad.

Gastro-Hack hétvége – Badacsonytomaj (04.28.)

„A Gastro-Hack utazócirkusza a május elsejei hosszú hétvégére nagy dérrel-durral lefékez a Badacsony lábánál” – adta hírül a Pláne Badacsony, így ennek eredményeként füst és borillat lengi majd be három napon keresztül a teraszt szombattól hétfőig. A három nap alatt Németh Richárd felel a badacsonyi borokért, míg Czinege Tamás füstöli majd a husokat, grillezi a sajtot és készíti a consommét.

A színek költészete – Veszprém (04.27-29.)

Vasárnapig tekinthető meg a Laczkó Dezső Múzeum A színek költészete című kiállítása, amely a XX. század egyik legsikeresebb művésze, Marc Chagall mintegy százötven alkotását mutatja be. „Nyolcvan évet átfogó pályája során Chagall mindig kapcsolatba került a legfrissebb és dominánsabb művészeti irányzatokkal, egyikhez sem csatlakozott, megmaradt a rá olyannyira jellemző figurális, lírai ábrázolásmód mellett.” – írta a Sipos Anna kurátora a műélvezeti kuriózumnak számító tárlatról.

Akkezdet Phiai – Veszprém (04.30.)

Számos slam poetry- és fesztiválfellépés, verskiadás és ilyen-olyan zenei közreműködéssel a hátuk mögött érkezik hétfőn az Expresszóba az Akkezdet Phiai. Saiid és Újonc 2008-ban kapták meg a legjobb magyar koncertért járó díját, 2010-ben pedig az Év Albuma- és az Év Klipje-díjakat vihették haza a Kottazűr névre keresztelt albumért és a Hisztory/Kiskece címet viselő videóért.

Majális az állatmenhelyen – Siófok (05.01.)

„Majálisozz idén is az állatmenhelyen!” – hirdetik május elsejei programjukat a Siófoki Állatvédők, akik idén is közös sétáltatásra és örökbefogadó napra hívnak mindenkit. A szervezők ígéretei szerint az fő célok mellett pörkölt- és palacsintapikniket is tartanak, de lesz légvár és kutyás bazár is a nap folyamán.

Túrák a hosszú hétvégén

Ez a hosszú hétvége sem múlik el különböző biciklis és gyalogos túrák nélkül. A kerékpárosoknak rögtön két programot is tudunk ajánlani: vasárnap délelőtt veszi kezdetét a XVIII. Péti Nagydíj, ami a maga 21 kilométerével akár még gyakorlatlanoknak is bátra ajánlható, de a nagyobb megmérettetésre vágyóknak pedig szombaton indul az akár 282 kilométeres Balatonkör. A klasszikus túrára vágyók pedig felfedezhetik a sümegi Fehér köveket és a Tihanyi-félsziget vulkanikus múltját.