Már bőven elkezdték vágni a centit a Balaton környékén, hiszen alig több mint fél hónap válasz el bennünket a nyártól. Ennek megfelelően zajlik a szezonnyitás a tónál: északon a kultúra megnyilvánulásai sokasodtak meg, hiszen a hétvégén Veszprém miden négyzetméterére jut némi alterrock vagy komolyzene, de persze a Badacsony sem fog boros gasztroprogram nélkül maradni, míg délen villákat járhattok be Balatonalmádiban, sőt, akár az egész tavat is körbetekerhetitek az Ultrabalatonon!

Kobajasi Kenicsiró és a Győri Filharmonikusok – Veszprém (05.11.)

Japán művész talán sosem érezte magát ennyire otthon a magyar hangversenytermekben és a hazai publikum sem ünnepelt senki mást ennyire sajátjaként, mint Kobajasi Kenicsirót. A Magyarországon csaknem harminc éve töretlen népszerűségnek örvendő karmester karrierje ugyanis 1974-ben Budapesten indult, ahol megnyerte a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyét és egy csapásra az ország kedvence lett. A mostani műsor számai között szerepel Carl Maria von Weber világhírű operája, A bűvös vadász nyitánya és a zeneszerző Esz-dúr klarinétversenye, valamint Beethoven V., ismertebb nevén „Sors” szimfóniája.

Ultrabalaton – Balatonvilágos (05.11-13.)

Szombat rajtol el a már tizenkettedik alkalommal megrendezett Ultrabalaton, ahol biciklivel, futva, csapatban vagy egyéniben kell megkerülni a Balatont a MOL Nagyon Balaton jóvoltából, összesen huszonkét különböző távon. A verseny során akár 220 kilométeren keresztül élvezhetjük a csodálatos balatoni panorámát, a leghosszabb táv megtételére pedig három nap áll a legrátermettebbek rendelkezésére.

Folly Arborétum Nyílt Nap – Badacsonyörs (05.12.)

A badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat idén a mostani szombatra időzítette ingyenes éves nyílt napját, amelynek negyedik megszervezése alkalmából a megszokott programok – állatsimogató, fröccsterasz, arcfestés és kézműves foglalkozások gyerekeknek – mellett 17:00-tól fellép a Bagossy Brothers Company is. Emellett a nap folyamán lehetőség nyílik az „arborétum tour” keretében bejárni Follyék birodalmát vagy kipróbálni a Fanyűvő Kalandparkot.

Régi villák nyomában – Balatonalmádi (05.12.)

Balatonalmádi az északi part legfiatalabb települése, ahol a múlt század elején egymás után nőttek ki a földből a szebbnél szebb villák. A szombati túra a városközpontban található Tourinform-iroda elől indul és még azoknak sem lesz izomlázuk utána, akik amúgy nem szeretnek sétálni. Séta közben ráadásul nemcsak a jobb vagy rosszabb állapotú villákat lehet megtekinteni, hanem a város mindennapjaiba is betekintést nyerünk. Habozol még? Nézd meg tavaly őszi élménybeszámolónkat az akkori túráról!

Borbarangolás – Badacsonytomaj (05.12.)

Szombat este rendezik az idei Badacsonyi Borbarangolás következő borvacsoráját, amelynek helyszíne ezúttal a badacsonytomaji Kisfaludy-ház Étterem lesz. Az utolsó barangolások egyikén olyan menü- és borsort ehettek, illetve ihattok végig, amelyek hallatán bizonyára sokak pavlovi reflexei indulnak be: a fogások között akad kacsamáj-terrine házikenyérrel, szürkemarha-hátszín tavaszi grillezett zöldségekkel és vörösboros barnamártással, valamint madártejrizottó is.

Macbeth – Veszprém (05.13.)

Vasárnap este a veszprémi Hangvillában fogják közvetíteni a londoni Royal Opera House operaelőadását, Giuseppe Verdi Macbeth című világhírű művét. A Hangvilla balett- és operaközvetítéseinek utolsó darabja Shakespeare klasszikusának Verdi-féle átértelmezése: az olasz zeneszerző egész életében rabja volt az „avoni hattyú” műveinek, különösen a Macbethnek, amelyet „az emberiség egyik legnagyobb alkotásának” tartott. Nem is volt véletlen, hogy librettistájával, Francesco Maria Piavéval Verdi arra vállalkozott, hogy „valami rendkívülit” hozzon létre.

Gizella Napok – Veszprém (05.11-13.)