Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Bréking / gasztró

szerkesztés

Gyenesdiáson és Balatonfüreden próbálhatod ki az év legjobb fagylaltjait

Szerzők

  • Rutai Lili

2018. 05. 16. 17:21

A balatoni nyertest, az Annabáli Csemegét négy tagú zsűri választotta ki, míg az ország legjobb ízét, a bazsalikomos málnát a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szakértői véleményezték.

A héten két különböző versenyen mérhették össze a magyar cukrászok fagylaltjaikat. A balatoni és az országos fagyiverseny közös pontja Somogyi Renáta, a Bringatanya cukrásza volt, aki az egyik helyen zsűriként, a másikon díjazottként szerepelt.

A balatoni verseny keretein belül négy zsűritag járt be kilenc balatoni fagyizót, és kóstolta meg a 14 nevezett fagylaltot, amelyeket íz, illat, állag, szín, praktikum és dekoráció szerint osztályoztak.

Nyitott Balaton által életre hívott Balaton Fagyija címet a verseny ötödik évében végüla balatonfüredi Bagaméri fagylaltozó Annabáli Csemege (sültalmás, linzeres) íze kapta meg, amit Márton Sándor készített. Különdíjat kapott a balatonmáriafürdői Florida Fagylaltozó "Kékszalag Aranytortája" és a balatonföldvári Kárpáti fagyizó "Diófagyi házi szilvalekvárral, csilagánizzsal" íze. 


Az ország legjobb fagyija címért pedig Szegeden szállt versenybe negyven cukrász, összesen 72 ízzel. A szakmai zsűri és a közönség pontozta a négy kategóriára osztott fagylaltokat. 

A gyenesdiási Bringatanya - Somogyi fagylaltműhely fiatal cukrásza, Somogyi Renáta két díjjal tért haza: a bazsalikomos málna az év fagylaltja díjat nyerte meg, a gesztenye vörösboros áfonyának pedig az I Love Szeged díjat ítélték oda.

Az év fagylaltját a kézműves termékek közül választották, ezek természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készültek, bemutatva a cukrász tudását és kreativitását.

A második kategóriában induló cukrászdák, fagylaltozók már használhattak fagylaltbázist, illetve gyári önteteket. Ezek között Pálfi Attila, a Balatonmáriafürdőn működő Florida fagyizó cukrászának kesudió datolyalekvárral fagylaltja kapta az aranyérmet.

Hasonló tartalmak

Admin mode