Sok mindent látott már a Szent György-hegy, de olyan egész éjszakás, több helyszínes program még nem volt, ahol a pincék hajnalig nyitva tartanak, és ételekkel, italokkal, zenével és színházzal várnak. A június 2-i első „Szent György-hegy hajnalig” pincetúrán a szőlőhegy legfontosabb személyiségeit is megismerheted, és ha fent tudsz maradni, egy pohár borral a kezedben megnézheted a napfelkeltét is. Bemutatjuk a legizgalmasabb programokat.

16 pincészet, egy pékség, egy kemping, egy műemlék présház és egy borbár – ennyi helyszín közül választhatsz a Szent György-hegy első, remélhetőleg hagyományteremtő pincelátogatós, borkóstolós, gasztrós és zenés éjszakai programján. Találkozhatsz a hegy legismertebb szereplőivel és azokkal, akik csak néhány évvel ezelőtt, szerelemből érkeztek ide, a borok készítőivel és a vendégházak tulajdonosaival. A mintát a Somlói Éjszakai Pincetúra adta, a szervezők sok tanácsot és segítséget kaptak Cartwright Évától, a „szomszéd” esemény egyik alapítójától.

DJ-szett és tűzgyújtás

Papa Áron és Karina vegalakásétterem-jellegű helyet visznek a hegy déli oldalán, az alapanyagok nagy részét biodinamikus kertjükben termelik meg. A különleges estére háromféle hideg tapasszal készülnek, és saját, PAP Wines név alatt futó boraikat is felbontják. Este 10-től Papa Áron DJ-szettjére lehet lazulni, éjfélkor tüzet gyújtanak, és lounge hangulatban folynak bele az éjszakába. Ez egyben egy kis bevezetés a nyáron havonta jelentkező Soul, food & wine estéiknek, ahol a tapasok mellé zene is jár majd. De maradjunk a június 2-ánál: kb. 100 ember fér el a kertjükben, ezért aki tutira akar menni, annak érdemes időben odaérni. 

Papa Áronék azt látják, hogy a Somlónak is jót tett, hogy a pincék megnyitottak egy-egy éjszakára, sok a visszajáró vendég, így nagy várakozással tekintenek az esemény elé.  A fókusz a régióban még mindig a Badacsonyon van, ezen változtathat ez a kezdeményezés.

Vaddisznó, borjóga, csobbanás

Nyugalom, vaddisznóval csak pörkölt formájában fogtok találkozni, méghozzá a Nyári Pincében, ugyanis Nyári Ödön, a hegy egyik meghatározó borásza is csatlakozott az eseményhez. A vacsorát Nyári Emese, a pince junior borásza készíti el.

Török Csaba, a 2HA Pincészet világjáró tulajdonosa délután 4-kor nyitja meg a birtokot, ahol „panorámás medencében lebegés” lesz a program, mi mással, mint behűtött pezsgővel. Amikor a fürdéshez már hűvös lesz, akkor jön el az ideje annak, hogy végigkóstoljunk egy borsort.

A Magashegy Pincészet & Grand Cru Vendégház másfél órás borjógával készül, erre este 6-kor és 9-kor kerül sor. 1-2 deci bor is lecsúszhat a jógapózok gyakorlása közben, utána pedig lehet olaszrizlingeket kóstolni, túrós csuszával és szalonnával. A házigazdák Gémesi-Lázár Helén és Gémesi András lesznek.

Erre az éjszakára megnyílik a Diófás Ashram Kemping is, amely nemcsak panorámás sátorhelyeket és reggelit kínál, hanem egész napos gyerekprogramokat, örömzenélést, zsonglőrmutatványokat és világzenei koncertet is.

A Bencze Családi Birtokon – ahol Bencze István többek között kéknyelűt és piros bakator szőlőt szelídít – egy 1807-ben épült présház vinotékájába is benyithatunk. Némafilmeket vetítenek, különleges bakeliteket tesznek fel és egy profi séffel, Kiss O’Shea Dániellel készülnek a nagy napra, vagyis éjszakára.

Amit máskor nem láthatunk

A programban lesznek olyan helyszínek, amelyeket kifejezetten erre az estére nyitnak meg vagy hoznak létre. Ilyen a Kutyakaparó, melynek egy romantikus kúria és Puttkamer Bence borász ad otthont a hegy Kisapáti feletti oldalán, vagy a Hóbor, az Angyal és a Bajnóczy Pince is.

Rendhagyó borkóstolót vezetnek Földi Bálint és Ujvári Vivien borászok, és csak ezen a napon kitárja kapuit a Tarányi-présház, ahol közvetlenül a tulajdonostól tudhatunk meg részleteket a hányatott sorsú műemlék épület jövőjéről.

Néhány fontos infó:

  • Egységes kóstolójegy nem lesz, minden pincénél külön lehet bort vásárolni. 
  • Hegymagas és Badacsonytomaj között buszok járnak majd a rendezvény ideje alatt. A busz Badacsonytomajból Badacsonytördemicen át jut el végső állomásig, a Lengyel-kápolnáig (lesz olyan járat is, ami Szigligetet is érinti.) Egy út ára 600 forint, érdemes időben érkezni a megállókba. A menetrend itt található.
  • A Lengyel-kápolnánál található INFO pontnál kávé és fröccs vár majd mindenkit a Pláne Badacsony Borterasz jóvoltából, és itt lehet térképhez jutni. 
  • A szervezők arra biztatnak mindenkit, hogy buszozzon, bringázzon, sétáljon, és a hegyre lehetőleg ne autóval érkezzen. Ha mégis, három kijelölt parkolóban lehet letenni a kocsit.