Nincs könnyű dolgunk, ha borászatokat kell ajánlani – egyszerűen olyan sok a klassz célpont, hogy nehéz kiválasztani párat. Sokfélék vagyunk, mindenki más szempontok alapján dönt, megpróbálunk segíteni, és kiemeljük néhány pincészet erősségeit.

A Balaton északi és déli partján is remek borászok dolgoznak, akiket érdemes meglátogatni. Egy ilyen program sokkal nagyobb élmény, mint egy szimpla borkóstoló, a borász személyes jelenlétén túl azzal is lehet számolni, hogy olyan borokat is kóstolhatunk, melyek egyébként nem kerülnek forgalomba.

Ha fontos a kilátás

Alapból az északi part jön szóba ilyenkor, bár a déli parton is elképesztő panorámájú kilátópontok vannak. Laposáék Badacsonyban a legnépszerűbb magyar borterasz címére pályáznak, tuti itt készül a legtöbb Insta-kép.

Ha meghittebb hangulatot keresünk, akkor tökéletes választás lehet a Folly Arborétum, ahol a borkóstoló mellett akár az egész család el tudja foglalni magát. Továbbra is Badacsonyban maradva, a Csendes-dűlő nemrégiben nyitott teraszát ajánljuk: szintén pazar kilátással csábít, és ha itt járunk, akkor a hárslevelűt sem szabad kihagyni. A Csopaki-öbölre látni Petrányiéktól, a Kékszalag rajtját páholyból élvezhetjük innen, a nyárhoz és a látványhoz is passzol a vidám traminijük.

Legyen vörös

Ezúttal a déli part kínál több lehetőséget, az ottani löszös talaj kedvez a kerek, gyümölcsös vörösboroknak. Bujdosóék 80 hektárt művelnek Balatonlelle környékén, komoly vörösborok érnek a pincéjükben, a válogatott cabernet sauvignon Ibitubát nehezen felejti az ember. Pár éve kezdett nagy munkába a Kristinus Borbirtok, mára kóstolható az eredmény, impozáns borászat, szuper étterem, bormozi, természetesen komoly borok, a csúcsmerlot nagy élmény lesz.

A déli parton Konyáriékat sem lehet kihagyni, a birtokon elsősorban a kék szőlőre fektetik a hangsúlyt, emellett a hordókat is kifinomult ízléssel használják. Ennek eredményeként olyan ikonikus borokat készítenek, mint a Loliense, a Páva vagy a Sessio, melyek minden vörösborrajongó számára élményt jelentenek.

Azért az északi parton is találunk kék szőlőt, a Hegyestű mellett található Liszkay Borkúria a Pangyér-dűlő kiemelkedő adottságaira építve készít szép vörösborokat. Ha szerencsénk van, még a házigazda zongorajátékát is élvezhetjük a kóstoló mellett.

A különutasok

Vannak olyan borászok, akik folyamatosan a kereteket feszegetve próbálnak egyre izgalmasabb borokat készíteni. Ezek a pincék általában kellő nyitottságot kívánnak a kóstolótól, cserébe páratlan élményt nyújtanak.

Az IT karriert cserélte a szőlőre Bencze István pár éve, ma pedig a leginnovatívabb balatoni borászok közt emlegetik. Nem véletlenül, a biodinamikus elveket valló gazda szívesen kísérletezik régi magyar fajtákkal és amforában érlelt borral is.

Villa Sandahl elsősorban rajnai rizlingjeiről ismert, a különböző évjáratok izgalmas sort nyújtanak. Ha végignézzük a címkéiket, akkor már sejthető, hogy különleges borokra lehet számítani.

Az egész család együtt dolgozik a köveskáli Pálffy birtokon, akik szintén az organikus művelésre szavaznak. A kínálatban találunk komoly furmintot és tradicionális pezsgőt, ha pedig szerencsénk van, akkor Pálffy Attila P.A.N.K. Attack névre keresztelt pét-natját is megkóstolhatjuk. Hogy pontosan mi is ez? Egyfajta palackban erjedt pezsgő, ahol az erjedési szénsav adja a buborékokat, és a seprő is a palackban marad. Ha többet szeretnél tudni erről, akkor kérdezd személyesen a fiatal borászt, aki három év kísérletezés után készítette el olaszrizlingből ezt a formabontó bort.

Ottalvós

Kényelmes tud lenni, ha egy egész hétvégét töltünk egy borász vendégeként, ilyenkor még arra is juthat idő, hogy megnézzük az ültetvényeket, esetleg a dűlőben is kóstoljunk. Káptalantótiban a Sabar Borház vendégeként nem is kell messzire menni, hiszen a vendégházat szőlőskertek veszik körbe. A hangulatosan berendezett szállás teraszáról beláthatjuk a Tapolcai-medencét, a Balaton sincs túl messze, és a borok is kifogástalanok, a rajnai rizling és a Mórocz olaszrizling minden évjáratban élmény.

Váli Péter a 2000-es évek elején a nagyszülői örökséget kiegészítve alakította ki a mai birtokot, vendégházuk a Kisörshegy-dűlőben, a Káli-medence peremén található. Érdemes a házigazda ételajánlatait elfogadni, gourmet reggelije mára legendássá vált, és kemencés ételei sem maradnak el ettől.

Légli név igen jól cseng a Dél-Balatonon, az ifjabb testvér, Géza Szőlőskislakon gazdálkodik. Kíméletes szőlőművelést folytat, és hasonló elveket vall a borkészítésben is. A Jánoshegyen két pusztulásra ítélt épületből alakított ki vendégházat, ahol a József Attila-díjas író, Grecsó Krisztián is törzsvendég. Dűlőtúra, hegyi kerékpározás, gombaszedés, madárles, és persze borkóstoló a házigazda boraiból, egyszer érdemes kipróbálni!