180 férőhelyes éttermet nyitott Balatonfüreden a Neked Főztem csapata. Az alapanyagok minősége iránti megszállottság maradt, de a fogások és a környezet már nem gasztrokocsmát idéz. A burgerek helyett a professzionális szmókerben készült húsokra helyezik a hangsúlyt.

Az Aranyhíd sétányon, Balatonfüred új gasztroutcájának végén - vagy elején, attól függ, honnan nézzük -, hatalmas terasz csábítja a legújabb Neked Főztem kirendeltségbe az itt sétálókat. A színes székek és a kényelmes szófák mellett szinte lehetetlen csak úgy elmenni, aki pedig látványpultba is belát, elveszett. Legalább egy fröccsre marad, vagy visszajön később, és hozza a családot.

Szinte hihetetlen, hogy az egész egy lakókocsival indult a zánkai strand mellett, amikor Horváth Orsi, a környéken főző séf felesége helyi beszállítóktól rendelt alapanyagokból, friss, izgalmas ételeket kezdett árulni. Az apró büfé az újhullámos balatoni street food egyik fontos mérföldköve lett. Aztán Orsi és a férje, Csongor szintet léptek a zánkai Neked Főztem Gasztrokocsmával, ahol komolyabb fogások készülnek. Az idén pedig megnyílt a régóta várt étterem Balatonfüreden – egy zánkai reggelizővel és burgerezővel együtt. Horváth Csongorral, a Neked Főztem tulajdonosával az új helyről, és az „éttermesedés” folyamatáról beszélgettünk.

Marad a „Neked főztem stílus” 

„A tavalyi évben megcsúsztunk a kivitelezéssel, a nyár közepébe pedig már nem akartuk belenyitni, ráadásul a személyzet sem volt teljes. Így elengedtük azt az évet” - sorolja a tulajdonos-séf a késedelem okait. Kitalálták, hogy a szomszéd üzletre is szükség lesz a tervezett étteremhez, kibérelték azt is. Május elejére tervezték az idei nyitást, de június végére jött össze.

A „Neked főztem-stílus” itt, Füreden is marad, de az ételek jelentős része füstölt ízt kap egy BBQ Pit box jóvoltából. Horváth maga is nagy barbeque-rajongó. Ezzel a szmókerrel egy olyan ízvilág az eredmény, amely nagyon közel áll a magyarokhoz: semmihez sem hasonlítható az az állag és az az íz, amit így el lehet érni bizonyos húsrészeknél, vallja. Egy hosszú kapcsolat lesz ez, abban biztosak vagyunk.

A zánkai hely inkább arról szól, hogy „bárhonnan érkezel, eszel”, jókedvűen, nagyobb társasággal is, lazán. Nem véletlenül kapta a Gasztrokocsma nevet. A füredi Neked Főztemet feljebb pozicionálták - a borválaszték is jelzi ezt, vázolja a koncepciók közötti különbséget a tulajdonos.

A kínálat szerkezete ugyanakkor hasonló, továbbra sincs lapozgatós bőrkötésű étlap, kevesebb, de minőségi fogás a cél. Három előétel, két leves, nyolc főétel, egy burger és két desszert. Az irányt Horváth adja, de a séf, Uti Attila stílusa is befolyásolja majd a végeredményt. Bár a Gasztrokocsma séfje, megemlíti Újhelyi Ádámot is, akinek szintén nagy szerepe volt abban, hogy eddig eljutottak.

Füst, bárány, koriander

Bent a zánkai vendéglátóhelyről ismerős dizájn fogad minket, egy kis csavarral. Még véletlenül sem egyforma asztalok, letisztult tér, pasztellszínű székek. A látványpult sok fontos mozzanatba betekintést enged a vendégeknek.

A füredi Neked Főztem fogásaira a „magyarosított ízvilág” jellemző, több olyan fűszert is használnak, amit a hagyományos magyar konyha nem. Ilyen például a koriander - mondja Horváth. Ikonikus fogás-gyanús a Sült császár dijoni tojássalátával (1290 Ft): a sült császár több mint 9 órát tölt a szmókerben, fűszeres kérget kap. A Mázas oldalas citromos újburgonyával és coleslaw-val (3890 Ft) szintén a pitboxban készül, a szürkeharcsa-filé (3890 Ft) viszont a tejfölös, frissen gyalult, megpirított káposztától, a tárkonytól és a snidlingtől lesz ütős. Kolbászmorzsa is kerül a tetejére.

Az étlapon is látszik, hogy itt a füstölt ízeken, és már nem annyira a burgereken van a hangsúly. A műfaj egyetlen képviselője, a „Burger Neked” (2890 Ft) azért még tartja magát a speciális, mangós, ananászos, paradicsomos bbq szósszal. Nagyon megy a báránysült humusszal és marinált gombával (4590 Ft). Horváth szerint talán azért, mert nem sokan készítenek bárányételeket a környéken. „Kevés konyha vállalja be, pedig egy hálás állat”.

A beszállítók ugyanazok, mint Zánkán, nem is akarnak váltani. Barnagi zöldségekkel, salátákkal, köveskáli gyümölcsökkel, Dobosi kecskesajttal dolgoznak. A marhahúsok nem a környékről, hanem Debrecenből érkeznek.  

„Ide télen is eljönnek”

Nem központi helyen nyitották meg az éttermet, így feladat az, hogy idehozzák a vendéget, hogy olyan hely legyenek, melyért érdemes eddig eljönni - mondja Horváth. Tény, hogy Zánkán jobb volt a lokáció, de ha van miért elsétálni ide, akkor a vendégek ezt meg is fogják tenni. Amiatt sem aggódik, hogy sok étterem nyílt az elmúlt években. „Ilyen típusú hely nem nagyon van. És ha több jó hely van, az csak elősegíti az egész éves nyitva tartást. Télen is nyitva leszünk, egy óra az út ide Budapestről. Ide télen is eljönnek”.

A cukrászdától a farmig

Horváth Csongor és Orsi tovább terveznek, és a következő lépés már a kanyarban van. Cukrászda és fagyizó is nyílik a közelben, ahol a tányérdesszertek mellett komolyabb champagne-választék is lesz. A másik nagy terv pedig egy saját gazdaság, ahonnan ellátják a vendéglátóhelyeket zöldségekkel, állatokkal. Hely és akarat van, csak idő kell még hozzá.