Hol keressek Debrecenben jó éttermet? Ha Sopronban járok, mit nézzek meg? Ti hol túráznátok a Mátrában? Nem állítjuk azt, hogy heti szinten kaptunk ilyen kérdéseket, de sokszor előfordult, hogy olvasók arra kértek, foglalkozzunk más régiókkal is. Jó hírünk van: idén útra keltünk, hogy a környéket ismerő helyi arcok segítségével összegyűjtsük négy magyarországi régió legjobb helyeit. A We Love Hungary-t már lehet keresni három nyelven, ezzel pedig a Budapestről és Balatonról szóló útikönyvek után teljessé vált a tavasz-nyári sorozatunk.

A We Love Budapest és a We Love Balaton csapata már évek óta azon dolgozik, hogy olyan felfedezetlen értékeket mutasson be, amelyekre nem feltétlenül könnyű rátalálni. Már régóta érik annak a gondolata, hogy a fenti két régión kívül, Magyarország többi részét is hasonló irányelvek mentén fedezzük fel, ennek pedig egy útikalauzzal történt meg az első lépése.

A We Love Hungary ingyenes útikönyvben négy régió remek látnivalóit, túraútvonalait, vendéglátóhelyeit, szállásait és programjait gyűjtöttük össze azzal a céllal, hogy egy utazás során útbaigazítást adjunk, merre érdemes indulni, ha kevésbé ismert helyeket, programokat és arcokat kerestek.

Felfedezni négy régiót

Sopronban a történelmi belváros értékei mellett kitérünk arra is, milyen legenda köti Mária Teréziát a Fertő-tóhoz, hol kell mindenképpen enni Fertőrákoson, de abban is adunk tanácsokat, merre érdemes indulni, ha még az osztrák oldalon Burgenlandot is útba ejtenénk. Ezen a környéken a Käsz Judit és Rokob Csaba által vezetett Sign kreatív ügynökség segített nekünk helyismeretükkel, kapcsolataikkal és tippjeikkel.

Mátra-Bükk és Eger környékén ugyanúgy bemutatjuk a legendás várat, a török idők lenyomatát, mint azt a megújulást, ami az utóbbi években zajlott le a Szépasszony-völgyben. Itt a természetre, így a mátrai és a bükki túraútvonalakra is nagy hangsúlyt fektettünk, de azt is megmagyarázzuk, miért van különleges kapcsolata Egernek a repüléssel. Jászberényi Attila újságíró adott nekünk nagy segítséget helyi tapasztalataival, szövegeivel és meglátásaival.

Tokaj-Hegyalja és Zemplén esetében természetesen a gasztronómiai élmények kerültek előtérbe a kivételes nyári borokkal és a régió elsőosztályú éttermeivel, de infografikánkon azt is elmagyarázzuk lépésről lépésre, hogyan készül a tokaji aszú. Ha a borok mellett aktív programokat is kerestek, Zemplén történelmi várromjait is megmutatjuk, de listáztunk olyan magaslati pontokat is, ahova már csak a kilátás miatt is megéri felmászni.

A környéket kevesen ismerik annyira átfogóan, mint Ripka Gergő, aki 2014-ben és 2016-ban is kiadta a Tokaj Guide-ot, egy teljességre törekvő, a környék borászatára koncentráló útikalauzt. Gergő segített nekünk tippekkel, szövegekkel, szakmai tanácsokkal, hogy ne tévedjünk el a sok száz éves dűlők és pincék között.

Debrecennél a kihagyhatatlan látnivalók mellett az ébredező gasztronómia és a debreceni kolbász kultusza mellett sem mehettünk el szó nélkül. Interjúnkban megszólal az Ikon éttermet felvirágoztató Balogh Károly, de utánamentünk annak is, melyik utcán látszik legjobban, hogyan követték egymást a város építészeti stílusai. Ha pedig nyár és természet, a környékre is kitekintettünk: mutatunk “bakancslistás”helyeket a Tisza-tónál és a Hortobágy környékén is.

Debrecenben is Jászberényi Attila volt a túravezetőnk, aki helyiként úgy ismeri a várost, mint mások a saját tenyerüket sem. Attila rengeteg történetet mesélt és ötletet hozott, amelyeknek csak töredéke tudott bekerülni a nyári számunkba, de pont ezért tervezünk őszi kiadást, hogy semmilyen érdekesség ne maradjon ki.

Hol lehet megtalálni?

A kiadvány a magyar változat mellett angol és német nyelven is elérhető, legkönnyebben a régiók Tourinform-irodáiban és szálláshelyeken találhatjátok meg, de a kiadványban szereplő vendéglátóhelyeken is találkozhattok velük. Budapesten és Balatonnál limitált példányszámban olyan vendéglátóhelyeken érdemes keresni, ahol a We Love Budapest és a We Love Balaton útikalauzát is megtaláljátok.