Túl vagyunk már jócskán a naptári nyár közepén, azonban aggodalomra nincsen semmi ok, hiszen a Balatonnál mikor van olyan nagy élet mint júliusban? A mostani hétvégén el lehet még csípni a Művészetek Völgyét és/vagy a Badacsonyi Bor7-et, folytatódik a Klassz a pARTon, valamint kezdetét veszi Süsü, az Anna & the Barbies és egy brunch turnéja.

Művészetek Völgye – Kapolcs és a környező falvak (07.27-29.)

Nem csak a Művészetek Völgyének legjobb idei koncertjeiről, de a nyolc, általunk leginkább várt programról is beszámoltunk már: az utolsó három „völgynapon” lesz kortárs táncelőadáselmaradhatatlan Hobo-koncert és búcsúzó akusztikus zenélés a fesztivál himnuszát jegyző Harcsa Veronikával. Emellett persze bőven akad még lehetőség vasárnapig kézművesekkel, költőkkel vagy csak simán életművészekkel összefutni a Káli-medencében, a MOL Nagyon Balaton összművészeti fesztiválján.

Badacsonyi Bor7 (07.27-29.)

Júliusban a badacsonyi borvidék borászai vették át a hegy fölötti uralmat a Badacsonyi Bor7 keretén belül. A szervezők ars poeticája szerint kulturális programokkal színesített „borgasztronómiai fesztiválon” kívül kevés jobb helyet lehetne találni arra, hogy közelebbről ismerjük  meg a helyi borok egyedi karakterét. Aki emellett mégis kételkedne, annak csupán arra a tényre hívnánk fel a figyelmét, hogy nem szabad sokat gondolkodni, mert a gasztrofeszt a mostani hétvégén ér véget.

Klassz a pARTon – A Balatonnál, több helyszínen (07.27-29.)

A Klassz a pARTon egy komolyzenei koncertsorozat, amelynek keretében hazai hírességeket és feltörekvő fiatal tehetségeket hallgathattok a Balaton partján: pénteken a Concerto Budapest a balatonfüredi Kisfaludy Színpadon, Kovács Gergely és a MOL Új Európa Alapítvány tehetségtámogató nyertesei a paloznaki tájházban, a Cimbora Együttes pedig a balatonalmádi Wesselényi Strandon ad koncertet az Utazás a zongora körül! nevű programot követően; szombat este a Lutosławski Quartet Balatonfüreden koncertezik, míg a csopaki strandon a Brass in the Five és Méhes Csaba tart gyerekprogramot; vasárnap Érdi Tamás Keszthelyen, a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar Balatonfüreden lép fel, a szombati gyerekprogramok Gyenesdiásra költöznek, a Csopakon pedig felcsendül este az Éj királynőjének áriája.

Tematikus brunchok a Fügekertben – Zánka (07.28-29.)

A Fügekert gárdája azt vallja a zánkai teraszról, hogy az „igazi lusta reggelikre és hosszú ebédekre teremtődött”. Ennek szellemében főhadiszállásuk három tematikus brunchot tart a nyáron augusztus 26-ig, az első alkalomra pedig most szombaton és vasárnap kerül sor. A brunch fókuszában a lecsó áll majd, így nem túlzottan meglepő a pavlovi reflexeket beindító menüsor összetétele: lecsó keszthelyi tokhallal és pisztráng kaviárral, „tüzes” lecsó báránykolbásszal és polával, lecsó a'la natur kolbászmorzsával, valamint vegetáriánus lecsó cukkinivel és padlizsánnal.

Anna and the Barbies – Fonyód (07.28.)

Pásztor Annáék brigádjára nézve már-már sértő volna a „Magyarország egyik legnépszerűbb popbandája” jelzőt aggatni: habár nem áll távol a valóságtól, mégis a hazai szcéna talán legidioszinkratikusabb jelensége a formáció. Koncertjeik összművészeti élményszámba mennek, amit ha ismersz, akkor azért, hanem, akkor azért érdemes megtapasztani a fonyódi Hal és Petyek Napokon való szombat esti fellépésükön.

VIII. Balatonszárszói Sárkányfesztivál (07.28-29.)