A badacsonytördemici Ökoturisztikai Látogatóközpontban megnyílt Nádi Szél Vízitúra tanösvényt végigevezni felér egy terápiával. Felröppenő, ránk sem bagózó madarak, susogó nádas és olyan nyugalom, ami ritka a nyári hónapokban a parton. A Badacsonyt és Szigliget magaslatait sosem láttuk még ebből a perspektívából.

A Balaton első vízitúra tanösvényét szakvezetéssel vagy önállóan, a strandon bérelhető csónakokkal, kajakokkal lehet bejárni, GPS koordinátákat követve, illetve QR kódokat leolvasva. Kipróbáltuk, milyen testközelből megismerni a tó egyik legnagyobb összefüggő nádasát, eltűnni egy kicsit a zöld rengetegben, és a strandolók helyett a madarakat hallgatni.

Azt sejtjük, hogy ez nem az a hely, ahol az adrenalinszintünk meg fog emelkedni, vagy fizikailag túl kell lépnünk a határainkat. Inkább valamilyen belassulós, madárnézős élményre számítunk, ahol alfában megtudunk néhány érdekes dolgot a helyről.

A vízitúra kiindulópontja, a Látogatóközpont és a Herczeg Ferenc strand címe hivatalosan Badacsonytördemic, de a hely Badacsonylábdihegyen található, pontosan a vasútállomással szemben.

Villanymotoros csónakba pattanunk, és Pósza Miklós túravezetővel indulunk a vadonba, a hat állomásos, GPS pontokkal ellátott, 3 km-es útvonalra. (Aki magányra vágyik, bérelhet kajakot vagy kenut, és önállóan is végigevezheti az ösvényt.)

Megkapjuk a mentőmellényt és a „túramotyót” (ezt 1000 Ft-ért lehet bérelni): GPS, walkie talkie, elsősegélycsomag és távcső lapul a sárga vízhatlan zsákban. Akkor is biztonságban éreznénk magunkat, ha az Amazonas egyik ismeretlen ágába indulnánk.

Az egyes állomásokat nem a tanösvényeken szokásos táblák jelzik, hanem oszlopok QR kódokkal (és a csónakra magasról tevő madarakkal). A QR kódokat leolvasva komoly információmennyiséget kapunk a Balatonról és azokról a madarakról, hüllőkről, rovarokról és halakról, amelyekkel osztozunk az élőhelyen. (Értjük, hogy digitális világ, de ha már egyszer itt vagyunk a nádasban a madarak között, és élvezzük, hogy csend van a fejünkben, - halkan jegyezzük meg - nem hiányzik a mobil nyomkodás.)

A Balaton egyik legnagyobb összefüggő nádasa ez. A terület annyira mocsaras, hogy nem épült ide semmi egészen a 71-es útig. Ez az a hely, ahol a tapolcai Malom-tóból kilépő patak belefolyik a Balatonba, továbbítva a Tapolcai-tavasbarlang karsztvizét és lerakja a hordalékát.

Gémek, szárcsák repülnek el felettünk, meg sem ijednek, kezdik megszokni a forgalmat. A honlap szerint találkozhatunk itt bakcsóval, nádi poszátával, kormoránnal, jégmadárral és siklóval is. És még nagyon sok mindennel, főleg a víz alatt. Tiszta Vízipók csodapók élőben – ezt utólag tudjuk meg, amikor később mégis végigböngésszük a honlapon az infókat.

A vízi tanösvényről egészen különös perspektívából látszanak a Badacsony bazaltorgonái és Szigliget magaslatai. Távcsővel egészen apró részleteket is kivehetünk a vízről.

Ami a legjobb az egészben: bekormányozni a kenut vagy csónakot a nádasba, csendben lenni, és figyelni a madarakat. Vagy egyszerűen nem csinálni semmit.

A túravezetőnk tud két vidrapárról is. Nagyon ritkán mutatkoznak, aki csak miattuk jönne, ne kergessen illúziókat. A hódokat viszont még senki nem látta, de a tevékenységüknek látszanak a nyomai.

A fürdőkultúra történetéről is tudunk meg részleteket. Már az 1800-as évek végén kialakítottak itt fürdőházakat. A kabinokból lépcsőkön át lehetett bejutni a vízbe - hosszúnadrágban, „illendően felöltözve”.

Az évszázadok során történt emberi beavatkozások nyomán a Tapolcai-medence növényzete alaposan átalakult, természetes erdei szinte teljesen eltűntek, az egykor kiterjedt láp- és mocsárvilág már csak szigetszerűen, igen kis foltokban ismerhető fel.

A Látogatóközpontban a környék sajátos geológiai arculatának kialakulásával, természeti értékeivel, növény-és állatvilágával lehet megismerkedni. „Szárazon” is lehet túrázni a hegyen, vezetett éjszakai kirándulásokat szerveznek.

A szűk környék egy aktív nyaraláshoz is ideális, szombatonként kinyit a szomszédban a Lábdi Piac, Badacsonytördemicen található a Skizo borászat. Aki nyugalmat szeretne, maradhat a Badacsony titokzatosabb, nyugati oldalán, aki pedig bulit és nyüzsgést, számos borterasz és étterem közül választhat.