Hatalmasra duzzadt a füredi Morzsa Bisztró, ami kapott egy teljes emeletet. Minőségi italokkal minőségi beülős helyet hoznak létre, ahol nem a hajnali részegség lesz a szint. Kultúra és kultúráltság kéz a kézben jár majd itt, ráadásul hamarosan egy átriumnyi rendezvényteret és bérelhető irodákat is kialakítanak a házban. Kaizer András mesélt nekünk a Morzsa jelenéről és közeljövőjéről.

Nagy rés támadt a füredi Blaha Lujza utca vendéglátásában azzal, hogy váratlan gyorsasággal kivonult a Beer Balaton az egyik üzlethelyiségből. És ahol rés támad egy gáton, átnyomul rajta a víz; így nyomult be Kaizer András Morzsája is. És ha már úgy alakult, hogy az eddig a kicsi, de minőségi bisztró megtriplázhatja vendégterét, több legyet is ütöttek egy csapással.

Bővülnétek? Itt egy egész emelet

"Megkerestük az épület tulajdonosát, hogy szeretnénk kibővíteni a Morzsát, mert a mérete tavaly nem volt elég" - meséli nekünk András. Ugyan fennmaradtak a jó alapanyagból készült étellel, a kellemes áraikkal és a mérhetetlen alázattal, de bővülni kellett. A tulaj rábólintott egy feltétellel: viszik az első emeletet is. A Kaizer-család konzíliumot tartott, sok morfondírozás után úgy döntöttek, belevágnak.

Kaizer-Garai Saci, András felesége már látta maga előtt a jövőt: egy szuper, méretes, sok kis rejtett zuggal rendelkező kocsmát, ahol minőségi italok és kellemes rendezvények várják azt a fajta közönséget, ami nem szétverni akarja a krimót, biztonsági embereket sem igényel. Ha már krimó, akkor az új név is az lett: Morzsa Bisztró és Krimó.

A koncepció úgy néz ki, hogy a lenti szint marad a kibővült területű bisztró, a fenti szinten lesznek az italok. Ételt persze itt is lehet majd rendelni (Morzsa-szendvicset, burgert, quesadillát), ezt a földszinti, duplájára bővített konyhában készítik majd el és felhozzák a pincérek. Az építkezést még télen kezdték, már gyakorlatilag készen vannak, mi például az elsők voltunk, akik kiülhettünk az erkélyre egy háziszörppel.

Különleges italkínálattal készülnek, amit Kaizer egy szegedi ismerőse rakott össze, aki a napfény városában maga is egy különleges italokkal operáló bárt működtet (Casablanca). "Minden italból van olyan, amit meg tudsz venni, ha nem vagy nagypénzű, de jót akarsz inni" - magyarázta a szokásos lazasággal Kaizer András, hozzátéve, hogy azért luxusital is van bőven a választékban. A vodkakészlet alja a Russian Standard, de whiskyből, ginből, rumból és vodkából is széles a kínálat, ha már utóbbival kezdtük, még Moskovskayájuk is van (uborka is jár, ha kérünk). A borválaszték természetesen balatoni, a speciális vákuumos sörcsapokkal pedig többek közt Carlsberget és Grimbergent csapolnak.

Egy szimpla kultúrkocsma

A belső teret két szegedi designer, Deák "Edo" Edit és Mécs Eszter csinálták meg, a függönyök látványosan uralják a térelválasztást, baldachinos-párnás erkélyt is találni. A raktárban talált bútorokat használták újra némi átkárpitozás-átfestés után. Hamarosan lesz csocsóasztal és dartstábla is. A 6-os nyitástól hajnali 2-3-ig akarnak maximum nyitva lenni, aki akar, innen mehet bulizni. Ahogy Kaizer Andris mondja: "Egy olyan kis kultúrkocsmát akarok ide, ami télen is megállja a helyét, és a helyiek is idejönnek szórakozni, sörözni, bármit csinálni."

Ami a kuriózum tehát, hogy a Morzsához hasonló lesz a nyitvatartás: "Mi egész évben vagyunk nyitva, nem a nyári szezont akarjuk lecsapolni. Füreden ugyanis nincs olyan hely, ahol minőségi szórakozást kapsz télen" - érvelt az üzletvezető, akit bármely füredi lakos alá tud támasztani: télen kicsit meghal a város vendéglátása, nincs hova menni, ahova lehet, az meg zsúfolásig tele van. Eközben pedig sorra nőnek ki a földből a lakóparkok, társasházak, apartmanházak, amiknek akár saját wellnessük is van, így már télre is megéri lejönni a lakással rendelkezőknek. Rájuk is lehet építeni ezért. Kaizer szerint márpedig minden telük egyre erősebb, és minél több hely lesz nyitva a holtszezonban, annál szívesebben és többen jönnek le a Balatonra. Öngerjesztő folyamat ez.

Madám Terézia otthona

De térjünk vissza az épületre, aminek van egy méretes hátsó traktusa is, egy hatalmas átrium, amiből több kisebb-nagyobb helyiség nyílik. A tulajdonos eredetileg egy minőségi boltokkal megtöltött plázát akart ide, de sikerült lebeszélni erről. Helyette egy nagy közösségi tér lesz, ami alkalmas lesz mindenféle konferenciára, kongresszusra, találkozóra, megbeszélésre, kulturális eseményre, filmestre (Réz Andrásék már jönnének ide filmtáborozni). A belső téren még itt-ott kell festeni, burkolni, berendezni, szeptemberben, legkésőbb novemberben nyitnának.

Az átrium mellett hét bérelhető iroda és három nagyobb, tárgyalónak használható terem van. Sok cég jelentkezik máris, van amelyik havi két meetinget tartana itt brunch-csal egybekötve. Az épület tetején lévő Postaház Panzióban is meg lehet majd aludniuk, itt 14 szoba van, de ez hamarosan még további öttel bővülhet. A polgármester is örül nekik, sőt a város is érdeklődik, hozna ide rendezvényeket. Kaizer még egy normális adventi vásárt is elképzel a korabeli bordély madámja után Terézia Rendezvényudvarnak elnevezett helyszínre, aminek saját konyhája is lesz.