Zamárdiban feltűnik Rita Ora és Martin Garrix, miközben Salföldön a Parno Graszt és Snétberger Ferenc tehetséges diákjai is fellépnek. Szinte minden zenei stílus és szubkultúra július elejére időzítette az éves balatoni fesztiválját, miközben sétatúrára, Peer Krisztián-felolvasóestre és borozásra is be lehet nevezni.

Balaton Sound – Zamárdi (07.04-08.)

A szerdán elstartolt Balaton Sound tizenkettedik alkalommal tölti tele Zamárdi szabadstrandját vasárnapig a MOL Nagyon Balaton programsorozat részeként. Csak a nagyszínpad bulifolyama olyan neveket tartalmaz – a teljesség igénye nélkül –, mint Martin Garrix, Rita Ora, DJ SnakeBig Sean és még sokan mások, emellett pedig idén is kifut a partihajó.

Salföldi Dalföld (07.05-08.)

Negyedik alkalommal rendezik meg a csütörtökön kezdődő és vasárnapig Salföldi Dalföldet. Idén a jazz, a komoly- és a népzene mellett az ezerarcú magyar cigányság zenéje került a középpontba, de még Indiából is érkezik egy fellépő, Debalina Bhowmick a Folks of Bengallal. A hazai lineup-ot erősíti a Parno Graszt, a Magyarhang Zenekar és a Snétberger Központ diákjai.

KeszthelyFest (07.06-08.)

A hétvégén ismét megrendezik a KeszthelyFestet, amelynek szervezői most is minden korosztályra gondoltak a gyerekektől a bulizni vágyókig. Az ingyenes rendezvény része a MOL Nagyon Balaton programsorozatnak, esténként koncertekkel, napközben előadásokkal készülnek. Az előző évek tapasztalatai alapján idén is tartalmas hétvégére számíthatunk, hiszen olyan fellépők érkeznek, mint Boggie, a Budapest Bár, a Belau, Petruska, a Boban Marković Orkestar és a Punnany Massif.

Hosszúlépés – Balatonaliga & Keszthely (07.06.)

Azt már többször is elmondtuk, hogy idén is csatlakozhattok a Hosszúlépés a MOL Nagyon Balaton által támogatott balatoni sétáihoz, amelyek attól különlegesek, hogy egy-egy terület neves szakértői vezetik a csoportokat és olyan titkokat-érdekességeket mesélnek el, amit egy kívülálló valószínűleg soha nem tudhatna meg. A mostani hétvégén azért érdemes figyelni, mert két népszerű programjuk közül is választhattok péntek este: Keszthelyen bejárhatjátok a kastély könyvtárát egy éjszaka alatt vagy megtudhatjátok, hogy hol is nyaralt pontosan Balatonaligán Fidel Castro. 

Rozé, Rizling és Jazz Napok – Veszprém (07.06-15.)

A péntektől jövő vasárnapig tartó Rozé, Rizling és Jazz Napok keretében, a VeszprémFest kísérőrendezvényeként idén is a Balaton és környékének kiváló borkínálatát, jó minőségű és frissen készült helyi ételeket, illetve napi három koncerttel a hazai jazzélet és a dzsesszel határos műfajok fiatal képviselőit ismerhetitek meg.

Alkotótábor 15. – Szántód (07.06-08.)

Péntektől szombatig tartják a Somogy megyei Szántódpuszta építészeti nívó- és az Europa Nostra-díjjal kitüntetett Idegenforgalmi és Kulturális Központjának területén a tizenötödik alkalommal megtartott Alkotótábor 15-öt, a minimal zene kedvelőinek egyik legnagyobb hazai buliját. Az idei fellépők között olyan neveket találunk, mint a német Artefakt és Newa, a brit East End Dubs, az orosz Ishome és a spanyol Pablo Bolívar.

42+ – Szentbékkálla (07.06.)

Az ismert kortárs költő, Peer Krisztián pénteken zenés felolvasóestet tart 42+ címmel a szentbékkállai Pegazusban, ahol az ígéretek szerint „mindenkit meglep majd, aki szomorkodni jött”. Az est folyamán közreműködik még Hajduk Károly, a Vígszínház Jászai Mari-díjas tagja és az alternatív színházi előadásokból ismert színész-rendező Kárpáti Pál.

Táj / Kép / Történetek – Tihany (07.06.)

A Táj – Kép – Történetek a 19. századi magyar festészetből című kiállítás anyagában reprezentatív válogatásban jelennek meg azok a műtípusok a KOGART Tihanyban, amelyek a konkrét tájakat mitikus, illetve történelmi távlatba helyezik. A tárlaton elsősorban id. Markó Károly és tanítványainak munkái láthatók, mivel ezen művészek képei nyomán született meg a nemzeti táj típusa. A szombaton nyíló tárlat augusztus 31-ig 10:00 és 20:00, majd október 31-ig 10:00 és 18:00 között lesz látogatható minden nap.

Kenderünnep spanyol módra – Révfülöp (07.07.)

Szombat este 18:00-tól Kenderünnep spanyol módra névvel tart nyáresti gasztroprogramot a révfülöpi Neked Szabad, ahol a tapaszok, a koktélok és a spanyol ritmusok veszik át a hatalmat egy estére. Az est különleges koktéljai között olyanokat találunk, mint a Sex on the Peach névre hallgató kajszibarackos-faepres mix vagy mentás-kenderes Mojo Mojito, miközben madridi érleltsonka-szeleteket és kolbászkákat, valamint spanyol krumplis omlettet is kóstolhatunk majd az est folyamán.