Adott egy legendás étterem Badacsonyban, amely évek óta egyre kevesebb figyelmet kapott. A Szeremley Borház sokak által ismert, szőlőtőkékkel befuttatott terasza és a látványos kilátás maradt, de az idei nyárra Laposáék vették át a helyet, ezzel pedig több dolog is változott. Az étterem felvette a St. Orban nevet, új séf érkezett, ezért megnéztük, mit tud az újrahangolt magyaros bisztró a Badacsony oldalában.

Szeremleyék éttermének lugasos teraszát a Badacsonyt ismerőknek egyáltalán nem kell bemutatni. Korábban itt főzött Takács Lajos, még mielőtt az Olimpia Étteremben országosan ismert (és elismert) séf vált volna belőle, a birtokon állatokat is tartottak és már akkor is komolyan vették a helyialapanyag-kérdéskört, amikor még nem használta ezt minden második vendéglátós reklámszlogenként.

Nem változtatunk semmin, de azért mégis

Az étterem nem tartott lépést az utóbbi években a Balatonnál beindult gasztronómiai megújulással, ettől függetlenül semmit sem vesztett kiváló adottságaiból: a kilátás elképesztő, az elhelyezkedés remek. Szeremley László, az étterem tulajdonosa szerette volna jó kezekben tudni a hely sorsát, ezért a családi barátságra (is) tekintettel felkérte az utóbbi években olyan ismert vendéglátóhelyeket, mint a Laposa Teraszt, a frissTeraszt  és a Kishableányt felépítő Laposa családot, hogy vegyék át az üzemeltetést.

„Az első gondolatunk az volt, hogy nem változtatunk semmin” – mondja Laposa Bence, ami leginkább a szőlőtőkével befuttatott teraszra és az érintetlenül hagyott belső térre igaz, a névre és az étlapra viszont kevésbé. A helyet innentől kezdve St. Orbán Étteremnek hívják, a kínálatot pedig egyszerűsítették: kevesebb ételből lehet választani, de a konyha célja, hogy ezeket megbízható minőségben adják ki.

Az étlapon olyan magyaros fogásokat találunk, mint az aszalt paradicsomos borjú bécsi pirított burgonyával és zöldparadicsommal tálalva vagy a pirított zöldségekkel és tepertővel körített túrós csusza. A korábban a veszprémi Villa Mediciben dolgozott séf, Cziszer Gergő az ételeknél törekszik a mindenki számára értelmezhető receptből kiindulni, ezeket jó alapanyagokból elkészíteni és amennyire lehet, minden ételnek adni valamilyen csavart.

Csirkemáj kalácson, túrógombóc sütőben

Az utóbbi hetekben többször is jártunk az étteremben, hogy felmérjük a konyhát: nekünk az előételként ajánlott kacsamáj és a mostanában a Balatonnál uralkodó túrógombóc-lázat meglovagolni próbáló desszertjük, a tejfölben sült túrógombóc volt. Utóbbinál nem a szokásos gombóc forma kerül elénk: a tésztát egy edényben sütik meg, ezáltal adnak különleges textúrát és ízvilágot a desszertnek, amelyet házi eperlekvárral tálalnak. A főételek árai 2000 és 4000 között mozognak, míg a levesek és desszertek is 1000-1500 forint közé esnek.

Megmászni a gasztrohegyet

Nem véletlen, hogy múlt héten a badacsonyi vendéglátósok közül Nagy Miklós (Hotel Bonvino, Hotel Neptun, Tilia Borvendéglő, Kisfaludy-ház Étterem), Nagy István (Borbarátok Vendéglő – Fata Pincészet), Tóth Ádám (Pláne Badacsony), Istvándy Gergő (Istvándy Borműhely), Laposa Zsófi és Bence is a megújult éttermet választották, hogy beszéljenek az új programsorozatról, amellyel a nyári szezonon kívül is folyamatosan hívogató célponttá szeretnék tenni Badacsonyt.