Tavaly jelentették be, hogy hamarosan megújulhat a Keszthely közeli Festetics-majorság. Noha azóta ott nem sok minden változott, mára egészen tetszetős látványtervek is előkerültek. Ha beindul a kivitelezési folyamat, két éven belül a térség egy újabb gyöngyszemmel gazdagodhat.

Még zajlik a pályázat elbírálása (eredmény szeptember körül várható - a szerk.), az ingatlant kezelő Helikon Kastélymúzeumnál optimisták a jövőt illetően. Összesen mintegy 1,4 milliárd forintból szépülhet meg a ma még elég elhagyatott állapotban lévő épületegyüttes.

„A kiskastély földszintjén Fenékpuszta történetét bemutató kiállítást alakítunk majd ki, az emeleti grófi szobában pedig múzeumpedagógiai foglalkozásokra is lehetőség lesz” – vázolta fel a terveket Pálinkás Róbert, a kastélymúzeum igazgatója. Hozzátette, hogy a térségben egyedülálló attrakciókkal készülnek, hiszen lesznek itt látványos lovasprogramok, valamint egy majorsági játszótér is.

A lovas látnivalók azért is kapnak itt kiemelt szerepet, mert a keszthelyi Festetics család annak idején ide telepítette a szentai ménest, a Georgikonon pedig ménesmesteri és lovászképzés is folyt. A Festetics-ménes igazi aranykora II. Tasziló idejére tehető, aki a hazai lósport történetében szerzett nem csekély érdemeket.

Noha ebben az ingatlanegyüttesben az elmúlt években több család is élt, többségük már elköltözött. Számukra a keszthelyi önkormányzattal közösen dolgoztak ki megoldásokat bérlakások vagy anyagi támogatás biztosításával.