Folytatódni látszik a fesztiváldömping, árad a kultúra, a bulik közül pedig válogatni kell. Nem „patópálos” legyintés, hanem makacs tény, hogy a nyár utolsó hónapja még nagyon nem tűnik utolsónak: Szóládon és a Töreki-tavaknál alternatív fesztiválozás, északon és délen egyaránt folyik a bor, miközben egymást váltják a jobbnál jobb fellépők, sőt, még egy virágszóró misztikus vulkán is feltűnik a láthatáron.

Samsara Fesztivál – Siófok-Töreki (08.06-12.)

Vonz a fesztiválok világa, de sem a B.my.Lake-et, sem a Strand Fesztivált nem érzed magadénak? Akár így van, akár nem a hétvégén záruló Samsara mindenkinek különleges élmény lehet: az elvarázsolt erdő, jógás arcok és a nyugalomdzsungel tűnhet jógamesterek és hippik zárt világának, azonban minden évben vegyülnek közéjük olyanok, akik egyszerűen csak egy kis feltöltődésre vágytak. Emellett az sem mellékes, hogy pénteken Ott & The All-Seeing I ad koncertet, míg másnap a Carbon Based Lifeforms és Solar Fields koncertezik a beszédes nevű Chill Stage-en.

Ízek, Versek, Madárfütty – Szólád (08.09-12.)

2016-ban rendezték meg első alkalommal az idén a mostani hétvégére időzített Ízek, Versek, Madárfütty névre keresztelt nyári kulturális rendezvényt, amelynek ezévi központi témái a gasztro- és ökokultúra, valamint a felelősségteljes turizmus kérdései. Az aktuális meghatározás szerint „Zéró Kulturális Hulladék Fesztivál” helyszíne a szóládi Turul Fogadó és Kultterasz lesz, ahol olyan előadók és fellépők műsorát hallhatjátok, mint Csukás István és Erdős Virág vagy a Hoppál Mihály Band és Kardos-Horváth János

Lóci Játszik – Zalakaros (08.10.)

A Lóci Játszik a tavalyi Nagy-Szín-Pad! győzteseként szinte az összes fesztivált végigkoncertezte, ők jegyezték a Strand Fesztivál azévi himnuszát, ami szerint „nem strandolsz jobban, mint én”. Diadalmenetük azonban nem bizonyult kérészéletűnek, hiszen idén is visszatérnek a Balaton környékére vidám és energikus dalaikkal: a csokornyakkendős-gumikrokodilelszabadítós brigád koncertjére most pénteken este, a XXI. Zalakarosi Bornapok keretében kerül sor.

Balatonfüredi Borhetek (08.10-09.02.)

Rózsa tövis nélkül, Balatonfüred pedig nyári borhetek nélkül nincsen: most pénteken veszi kezdetét az egészen szeptember elejéig tartó Füredi Borhetek, amelyen újra megtelik a Tagore sétány a borvidék pincéinek standjaival – a MOL Nagyon Balaton támogatásával. A hagyományoknak megfelelően idén sem maradnak el a rozék, a gyöngyözők, az olaszrizlingek és a hordós tételek, amelyekhez kiállítások, színházi előadások és koncertek párosulnak.

Barabás Lőrinc Quartet – Badacsonytomaj (08.11.)

Szombat este a tehetséges trombitás, Barabás Lőrinc nem csupán kiváló minőségben és forradalmian új oldaláról mutatja be a jazz egyszerre finom és sodró lényegét a badacsonytomaji frissTeraszon, de fellépésével együtt inspirációt is jelenthet mindenki számára. Ha szereted a jó zenéket, de nem vagy az a fesztiválon tomboló típus, akkor érdemes a kísérletező előadóművészre és formációjára figyelned: a négyes elsősorban a '70-es évek improvizatív jazz-rockos világát szólaltatja meg.

Budapest Bár – Tihany (08.10.)

A Budapest Bár népszerű dalokat értelmez újra cigányzenei alapokon jazz-, pop- és klezmer-elemekkel átszőve: ezáltal jön létre új és sajátos stílusuk, a gypsy lounge. A szakkifejezések mellőzésével ez a legegyszerűbben a könnyed, mégis művészi előadás és a fergeteges buli ötvözését jelenti – amit idén a  Tihanyi Szabadtéri Játékok hoznak el a Balaton partjára.

Tematikus brunch – Zánka (08.11-12.)

A zánkai Fügekert gárdája azt vallja teraszáról, hogy az „igazi lusta reggelikre és hosszú ebédekre teremtődött”. Ennek szellemében főhadiszállásuk tematikus brunch-sorozatának második állomásához ér a hétvégén. A késői reggeli fókuszában Provence ízei állnak majd, így nem túlzottan meglepő a pavlovi reflexeket beindító menüsor összetétele sem: bruschetta, grillezett balzsamos fügebrezaola, levendulás házi kenyér és szardellás fehér kőrözött, valamint a Káli Kövek Frizzante.

A misztikus vulkán: Lesznai Anna – Balatonfüred (08.12.)