A matrac igenis veszélyes üzem, Bagyó Sándor, a vízimentők elnöke segít eligazodni, mi az az 5+1 pont, amit érdemes betartani a part elhagyásakor. A legfontosabb, hogy mindig mérjük fel a saját képességeinket és hideg fejjel gondolkozzunk.

"Az egyenruhások a parttól mintegy 500 méterre egy matracon megtalálták a kislányt, aki elmondta, hogy a szél és a hullámzás miatt elsodródott, ezért önerőből nem tudott a partra jutni." (24.hu)

"A vízirendőrök hétfőn 18 óra 20 perckor a Balatonfüred előtti vízterületen, a parttól mintegy 200 méterre vették észre, hogy egy gumicsónakban két, 13 éves gyermek sodródik. Az erős északi szélben képtelen voltak önerőből partra jutni." (Kapos.hu)

"Szintén a lellei strandon történt egy másik rosszullét hétfőn este. Fürdőzők lettek figyelmesek egy matracon fekvő nőre, aki láthatólag rosszul lett." (Sonline)

A fentiek csak az idei nyárra vonatkozó hírek, mindegyikben szerepel a kulcsszó: matrac. Az ember bajba sodródhat úszva, vízibiciklizve, vitorlázva, szörfözve és természetesen matracon is. A matrac speciális fajta ezek között, ugyanis nem egy szilárd tárgy, hanem egy deformálódó eszköz, amiről könnyű a vízbe esni, amin könnyű elaludni, tehát bajba sodródni. Megkérdeztük a nemrég hasznos tanácsokat nyújtó vízimentő-elnököt, Bagyó Sándort, mire kell vigyázni, hogy megússzuk a matracozást.

1. Strandoljunk, ne túrázzunk!

Az első és legfontosabb pont, hogy Bagyó Sándor szerint "a felfújható eszközök nem arra valók, hogy a strandot elhagyjuk velük és elinduljunk túrázni." Magyarán ez a szabály a legfontosabb, a betartása sem nehéz. Egyszerűen nem szabad matraccal vagy más felfújható cuccal a strand mélyvizet jelző bójasoránál beljebb merészkedni.

2. Ne aludjunk el!

Talán a legegyszerűbb szabály ez: nem célszerű a matracon elaludni, ugyanis a Balatonon még viharmentes időben is gyorsan változhat az időjárás. Feltámadhat a szél, besodorhat minket, ráadásul még ha nem is esünk bele a vízbe és idővel kivontatnak, nagyon komolyan leéghetünk. A szörnyen magas UV-sugárzás miatt nem kell magyarázni, ez miért veszélyes egészségileg.

3. Úszástudás nélkül egy tapodtat se!

Ahogy a fent említett cikkben már leírtuk, a balatoni vízibalesetek és veszélyhelyzetek jelentős részét az okozza, hogy érthetetlen okból úszni nem tudó emberek ugrálnak a mélyvízbe. Ez se bonyolult játékszabály: ha nem tudunk úszni, ne evezzünk be a matraccal a bójasoron kívülre!

4. Legyünk jelen fejben!

Ez kissé gumiszabálynak hangozhat, pedig nem az. Hiába nyaralunk, üdülünk, strandolunk, nem baj, ha tisztában vagyunk vele, miért megyünk be matraccal a vízbe és melyek a kockázatok. Például eszünkbe jut, hogy szunyókálunk egyet a matracon heverve a vízben, de előbb átgondoljuk, milyen baj érhet közben, és nem evezünk be e célból mélyvizes részekre, mert az veszélyes. És ha már fejben ott kell lenni: az alkoholos (vagy egyéb kábító) befolyásoltság bónusz veszélyforrás.

5. Gyermekünk ne ugorjon fejest a sekélyesbe!

Az utolsó szabály olyan, hogy főleg a szülőknek kell odafigyelni rá. Hajlamosak a gyerekek ugyanis mindenhonnan a vízbe ugrálni. Ez matrac esetén eleve veszélyesebb, mivel egy felfújható eszközre nehéz felállni, egyensúlyban maradni, szépen kivitelezett műugrást végrehajtani. Ez fokozottan érvényes arra az esetre, ha sekély vízbe ugranak, ennek könnyen lehet sérülés a vége.

+1. Mit tegyünk, ha baj van?

Ha besodródtunk menthetetlenül, esetleg az időjárás is ellenünk fordul, sok mindent nem tudunk tenni, csak minél jobban jelezni, hogy gond van: kiabáljunk, valamint az egyensúlyunk veszélyeztetése nélkül integessünk. És akkor jó esetben jönnek a vízimentők, vízirendőrök. Tehát sosem árt vigyázni matraccal, mert nem mindig olyan vicces a történet vége, mint az alábbi felvételen, ami az Egyesült Államokban készült: