Dohányzó titkosügynökök, pöfékelő filmsztárok és politikusok, szipkák, pipák, cigisdobozok és csikkek – a dohányzás kultúrtörténetét és kellékeit mutatja be a tapolca-diszeli Első Magyar Látványtár kiállítása, „A nagy szenvedély”.

A kiállítás Remethey Fülepp Dezső 1937-ben megjelent könyve után kapta „A nagy szenvedély” címet. A kultúrtörténeti munka még egészen más szellemben készült, a szerző szerint a modern világ ,,idegemberének" szüksége van a füstölés nyújtotta pillanatnyi örömre és ellazulásra. (A könyvet azért is érdemes kézbe venni, mert illusztrációit korának elismert rajzolóművésze, Mühlbeck Károly készítette.)

A dohányzástörténeti emlékek gyűjtését édesapám, Vörösváry László kezdte el 50 évvel ezelőtt” – meséli Vörösváry Ákos műgyűjtő, az Első Magyar Látványtár alapítója. „10-en vagyunk testvérek, és az volt a kérése, hogy ne osszuk szét egymás között a gyűjtemény darabjait, hanem tartsuk egyben az egészet. Rám bízta a kezelését”.

A gyűjtemény alapítója soha nem dohányzott, de nagyon szerette a faragásokat. „A szivarszipkákat, pipákat nem a téma, hanem a mívessége miatt gyűjtötte. Az én biztatásomra elkezdett más olyan tárgyakat is venni, aminek köze van a dohányzáshoz: hamutartókat, öngyújtókat, dohányvágót, szivarvágót, dóznikat, stb.” – meséli a műgyűjtő, aki a kilencvenes évektől, édesapja halála után tovább ápolta és  bővítette a kollekciót. 

Olyan kortárs műveket válogatott össze, amelyek a dohányzás különböző aktusait ábrázolják: reklámokat, híres fotókat, dohányzás közben fotózott politikusokat, művészeket. A műgyűjtő minden könyvet megvesz, aminek a címlapján dohányzással kapcsolatos jelent van - de ezeket már ma már csak antikváriumban lehet kapni.

A tárlat nyomon követhető a dohányzás megítélésének változása is. A régi időkben a dohányzás kellékei gondosan megmunkált darabok, gyakran műalkotások voltak, aztán átfordult az egész, és a pöfékelésre káros szenvedélyként kezdett tekinteni a világ. Az értékes cigarettásdobozokat felváltották a papírdobozok, az egyszerű, olcsó kellékek.

A rendkívül gazdag kiállítás a Látványtár összes terét kitölti. A pipatóriumoktól és a kínai tubákos fioláktól a pöfékelő Deák Ferencen és Horn Gyulán át a dohányzás szemetét bemutató csikkekkel teli üvegekig ezerféle megközelítésben dolgozza fel a témát. Úgy tűnik, aki tehette, állandóan füstölt pár száz évvel ezelőtt, a 19. századi vizitkártyák képein mindenki szivarral, cigarettával szerepel.