Bréking / gasztró

Kilenc étteremmel közösen lehet megmászni októbertől a badacsonyi Gasztrohegyet

Szerzők

  • We Love Balaton

2018. 09. 25. 15:23

Október első hétvégéjén a szőlőn lesz a hangsúly Badacsonyban: kilenc népszerű étterem közös programsorozatának első gasztrotúráján minden a szőlő és a borok körül fog forogni.

A gasztrotúrázás igazán jó őszi program: egyik étteremből a másikba sétálva fedezhetük fel új utakat és helyeket, olyanokat is, ahova nem jutottunk el nyáron. Tudják ezt Badacsonyban is, ahol a Gasztrohegy koncepcióra (ennek a beharangozójáról már itt is írtunk) építve őszre, télre és kora tavaszra programsorozatot hirdettek.

A sorozat lényege, hogy kipróbálhatjuk a legjobb badacsonyi gasztronómiát és borokat, közben pedig szinte észrevétlenül feljuthatunk a gasztrohegy csúcsára. A következő hónapokban egy-egy hétvégén külön programmal várja majd a túrázókat kilenc étterem: a Tölgyes Kúria, a Bonvino Borbár, a Borbarátok Vendéglő, az Istvándy Borműhely, a Tilia Borvendéglő, a Pláne Badacsony borterasz, a St. Orbán Étterem,Laposa Birtok és a Kisfaludy-ház  (és persze azokat is, akik csak egy étkezésre térnek be).

“Nagy könnyebbség, hogy a kilenc hely ugyanazon a hegyre vezető útvonalon található, egymáshoz elég közel, így nem kell különösebben keresgélni, hogy hol lenne a következő állomása az ínyenc túrának. A közlekedésben elektromos kisbusz is segíteni fog, mely fél óránként indul a központból, de reméljük, sokan gyalog is útra kelnek, hiszen az őszi-téli badacsonyi barangolás már önmagában élmény" - mondta Laposa Bence a koncepcióról.

"Az étteremlátogatás általában egy helyen üldögélést jelent és sokan nem is nagyon mernek csak egy pohár borra beugrani vagy egy falat ételre beülni egy elegánsabb helyre. A gasztrotúrázás azonban ennél jóval lazább, szabadabb kereteket biztosít, így akár több helyre betérhetünk és a tematikus programmal mindenhol kapunk egy kézzelfogható napi ajánlatot, hogy mit érdemes kérnünk. Tehát az étlap teljes áttanulmányozása sem szükséges ahhoz, hogy választani tudjunk, ha inkább csak az élményre hagyatkoznánk és átadnánk magunkat a hegy és a táj szépségének, immár gasztronómiai értelemben is rá hagyatkozva engedhetjük, hogy a Badacsony-élmény teljesen magával ragadjon” - tette hozzá Laposa.

A gasztrotúra különlegessége, hogy az éttermekben mindenhol a közös tematikára építve adnak egy speciális hétvégi ajánlatot. Az első hétvégén, október 5. és 7. között a szőlő a tematika alapja, a másodikon, november végén a halakra építik a kínálatot, a harmadikon, szilveszter előtt pedig a disznókból készült fogások uralják majd az étlapot. Január 25-től a nagyvadakkal találkozhatunk, február végén pedig a farsang lesz a fontos. Március 22. és 25. között füstölnek, végül április 12-től a láva tematikára építenek fel egy hétvégét .

Hasonló tartalmak