Esőáztatta héten van túl a Balaton, amikor fákat ültettek, tiltakoztak egy új ipari kikötő építése ellen és somlói pincészeté lett Magyarország legjobb pezsgője.

Időjárás szempontjából nehéz héten vagyunk túl, egymást követték a frontok, a hét elején pedig akkora esők voltak, hogy a másodfokú figyelmeztetést is ki kellett adni a térségre. Nagyon őszi, nagyon hullámzó időjárás jöhet a következő héten: az Időkép szerint ismét lehet több esős nap, éjjelente mérsékelt fagyok is előfordulhatnak, nappal pedig 10-12 fok körül alakulhat a hőmérséklet. A Balatonon azonban nem áll le az élet a legkeményebb zimankóban sem, ahogy ezen a héten sem állt le. Lássuk hírösszefoglalónkban, mi minden történt az elmúlt héten!

Éledő természet

Tiltakozik a Balatoni Limnológiai Intézet a nádirtások és a Vonyarcvashegyre tervezett ipari kikötő ellen. Attól félnek, hogy a turizmus és fejlesztések előtérbe kerülésével tönkreteszik az érintetlen, természetes partszakaszokat. (Index)

November 9-re, az Élet Napjára nagy faültetést szervezett a 10 Millió Fa mozgalom, amihez a Szent György-hegy községei is csatlakoztak. A terveik szerint Kisapátiban 60 hársat ültettek a vasútállomás felé vezető útra, Hegymagasban a falu több pontján ültettek szilvafákat, Raposkán pedig a hegyre vezető útra kerültek új fák. Kicsivel arrébb Veszprémben pedig 16 helyen 166 fát helyeztek a földbe.  Eközben Balatonfüreden, a Kovászna parkban is ültettek fákat Kis Miklós, az Agrárminisztérium államtitkára vezényletével. (Szent György-hegy/FacebookVeol; 10 Millió Fa - Veszprém közleménye)

Közlekedés

November 4-től február közepéig csak óránként jár a tihanyi-szántódi komp, Szántód felől 7-18, Tihanyrévből 7:15-18:15 között. November 18-án tovább ritkulnak majd az átkelőhajók, mindkét irányban egy órával hamarabb áll le a közlekedés. (HírBalaton)

Egyre komolyabb a lakossági ellenállás a Balatongyörök és Vonyarcvashegy közé tervezett ipari kikötő ellen. A Miniszterelnökségnek címzett online petíciót már többezren írták alá. Közben az érintett két település képviselő-testülete is kifejezte, hogy nem ért egyet a projekttel, a tervet elutasítják. (Citizengo.org; Zaol)

Elkezdődött az északi parti vasútvonal villamosítása Szabadbattyán és Balatonfüred között. Az 55 kilométeres szakaszon több állomás is megújul, vágányokat bontanak el, a pályát javítják ki. 2021-től járhatnak itt elektromos vonatok, addig több vonatpótlásra kell számítani, bár jövő nyáron járni fognak a vonatok. (Balatonfüred.hu)

Épül-szépül

Mint írtuk korábban, a Miniszterelnökség újratervezi a Balaton partrendezési terveit, amiről Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke elmondta, hogy túl rövid időt kaptak az önkormányzatok a véleményezésre. (We Love Balaton)

Gasztro

Lezajlott a szokásos londoni Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC), amin ismét nagyra értékelték a Kreinbachert. A Brut Classic 2015 Magnum pezsgőjük elnyerte a nemzeti bajnoki címet. Ezzel két Best in Class címet is elnyertek, a legjobb magyar évjáratos brut és legjobb hazai magnum pezsgő díja lett az övék. (Kreinbacher Birtok közleménye)

Mozgás

Beszámolót tartott az olimpiai felkészülésről a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, amin kiderült, a 2021-es SUP világbajnokságra balatoni helyszínnel pályáznának. (HírBalaton/MTI)

Biztonság

Kompon történt tűzesetet szimuláltak a Bahartnál: a forgatókönyv szerint egy autó gyulladt ki a Kossuth hajón. A gyakorlatban több környékbeli tűzoltóság és a vízimentők is részt vettek. (Bahart-közlemény)

Kultúra & szórakozás

múltkori Heti híradóban számoltunk be róla, hogy Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere júniusra hozná előre a Balaton Soundot. A fesztivál szervezői erre válaszul közleményt adtak ki, miszerit érvényes szerződésük van a 2020-as Soundra, amit az eredeti tervek szerint július 8-12. között tartanak. A lap szerint a Csákovics által nemkívánatosnak mondott B.My.Lake Facebook-oldalán még nincs semmi arra utaló jel, hogy ne tartanák meg. (HírBalaton)

Csipesz Challenge-et hajtottak végre Veszprém sétálóutcáján, a Kossuth utcán csütörtökön: a lényeg az volt, hogy mindenki vihetett egy csipeszt, és a Kossuth utca órájára helyezett szalagokra aggathatta kívánságait, hogy miként nézzen ki az Európa Kulturális Fővárosa projekt a városban, 2023-ban. (Mi már itt vagyunk, ÉSTE? - Csipesz Challenge a Kossuth utcán/Facebook)

A kérdező: Krámer György címmel talk-show sorozatot indított a veszprémi Utas és holdvilág antikvárium. Az első alkalmon zenészekkel beszélgettek. Eközben Cserháti könyvszalon néven a veszprémi Kölcsey Könyvesboltban is lezajlott az első, honismereti tematikájú beszélgetés, ezúttal Almádiról és környékéről.  (Veol 1, Veol 2)

Ingatlan

Megtorpant a nyáron a balatoni ingatlanok árának növekedése, mivel azok elértek egy lélektani határt. Még tavasszal volt nagy emelkedés a drága kivitelezők miatt, de a piacon lévő lakások száma is csökkent. Ugyan a lakásépítési bumm visszahúzódóban van, de az ingatlanárak még nem fognak csökkenni, sőt az újépítésű lakások magas ára pl. a használt családi házakét is felhúzza. (GazdaságPortál)

Szállás