Egyetlen hónap maradt hátra 2019-ből, de ez sem telhet el anélkül, hogy összegyűjtsük nektek az aktuálisan legizgalmasabb balatoni programokat. Decemberben természetesen az advent és a Szilveszter játssza a főszerepet, de mindezek mellett is akadnak szuper túrák, kiállítások és koncertek is, sőt a régióban kevésbé jellemző számító vörösborok közül is megkóstolhatjuk majd a legjobbakat.

Adventi programok a Balatonnál

A tél legizgalmasabb időszaka advent, amikor mindenhol karácsonyi dekorációba botlunk, és úgy érezzük, minden vásárban meg kell kóstolnunk a forralt bort. A Balaton partján is tudják ezt, ezért izgalmas programokkal várnak november végétől egészen januárig.

A balatonlellei adventi vásárról pár sorral később részletesebben is szólunk, de többek között HévízenSiófokonBalatonfüreden, Gyenesdiáson és Káptalantótiban is karácsonyig hétvégente tartanak gasztró és kézműves vásárokat, sőt, Balatonszárszón a Kistehén Burgerben is terveznek rendszeres vásárokat.

Jégpályák a Balatonnál

Ha a tó víze nem is fagy be, ma már egyre több jégpálya biztosítja a Balatonnál is, hogy mindig lehessen hol korizni a téli hónapokban. A balatonlellei BL Yachtclub jégpályája mellett idén már Siófokon, Keszthelyen, Veszprémben, Balatonfüreden, Szigligeten és Balatonbogláron is csúszhatunk, bővebben ebben a cikkünkben foglaltuk össze a legfontosabb aktuális tudnivalókat a Balaton-környéki műjégpályákról.

Hetedik változat (12.31-ig, Veszprém)

Egészen december 31-ig látogatható a veszprémi Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény Hetedik változat című, a galéria tulajdonában lévő kilencvenhét, sokszorosított grafikai eljárással készült papíralkotásból összeállított új válogatása. A tárlaton a konstruktív konkrét művészet jeles hazai és külföldi képviselői mellett Sean Scully, Lakner László és Tony Cragg művei is láthatók.

Adventi Fesztivál Balatonlellén (12.07-08., Balatonlelle)

December 7-én és 8-án Balatonlellén tartják a téli Balaton egyik legnagyobb rendezvényét, a már ötödik alkalommal megrendezett Adventi Fesztivált, amelyen a megszokott programok mellett kipróbálhatod a Balaton első látvány szaunáját közvetlenül a tó felett.

Nem mellékesen a fesztiválhoz kapcsolódóan rendezik meg a III. Adventi Gasztro Pikniket is, amely a Balatoni KÖR vendéglátóinak helyeit vonultatja majd fel, sőt, a Balaton közepén is lehet majd bort kóstolni a KÖR borászaival, de a IV. Mikulás Regatta vitorlásversenyt is szombaton tartják. A téli hangulat további fokozásáról pedig a BL Yachtclub jégpályája gondoskodik.

V. Vörös Balaton (12.07., Csopak)

A balatoni borok közül legtöbben a fehérborokat ismerik, holott vörösben is kifejezetten erős a környék. Ezt bizonyítja, hogy immár ötödik alkalommal rendezik meg a Vörös Balaton nevű rendezvényt december 7-én, szombaton a csopaki Jásdi Borteraszon.

Ahogy minden alkalommal, az idei évben is van központi témája az eseménynek, mégpedig a vörösborok házasítása és az azonos fajták összehasonlítása más borvidékekről.

Tüzes-vizes geotúra Kapolcs felett (12.08., Kapolcs)

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park által szervezett túra igazi csemege lehet azok számára, akik a változatos túraútvonalakat kedvelik, hiszen a Kapolcs környékét bejáró útvonal a balatoni táj különböző arcait ötvözi, a vulkánoktól a löszfalakon át a sűrű erdőkig. A kapolcsi Faluház udvaráról induló geotúra ugyan változatos terepen vezet majd, mégis bárki számára teljesíthető, így akár gyerekekkel is neki lehet vágni a környék természeti kincseit bemutató kirándulásnak.

20 éves a Subscribe (12.20., Veszprém)

Szinte hihetetlen, de 2019-ben már 20. születésnapját ünnepelte a Subscribe, a jubileumi koncertsorozatból pedig a Balaton környéke sem maradhat ki, így a modern metál egyik legnépszerűbb hazai képviselője december 20-án Veszprémbe látogat. A néhány év szünet után tavasszal visszatért zenekar előtt a Tiansen fogja melegíteni a közönséget az Expresszóban.

Dióhéjban – Diótörő balettszvit (12.21., Siófok)

A valamennyi korosztályt megszólító Dióhéjban című táncszínházi előadás december 21-én, szombaton 17:00-tól tekinthető meg a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban.

A Székesfehérvári Balett Színház Diótörő című balettje nyomán készült a Dióhéjban címet viselő balettszvit, amely mintegy „dióhéjban” meséli el Marika álmát a Diótörő babával, a szörnnyel, valamint Diótörő herceggel és Mária hercegnővel.

Gasztrohegy 10 - Nagymamáink receptjei (12.28., Badacsony) (X)

December 28-án és 29-én kerül sor a Gasztrohegy-sorozat legújabb felvonására, amely a Nagymamáink receptjei hívószóval várja az érdeklődő helyi és odaérkező gasztrobarátokat. Badacsony legjobb gasztrohelyei ezúttal azokat az ízeket próbálják meg felidézni, amelyeket eddig kizárólag a nagymamák főztjén keresztül ismerhettünk, de most ismét visszatérnek gyerekkorunk legjobb ízélményei!

Résztvevők

Szállások

Szilveszteri programok a Balatonnál

Akárcsak az advent, a Szilveszter is sok programot ígér a Balaton mellett, meglehetősen széles skálán mozogva. Ez alatt érthetünk akár egy szuper házibulit is a haverokkal, egy hétvégi házat kibérelve, de a VII. Szilveszteri Regatta is olyan esemény, ami miatt érdemes az év utolsó napját a tónál tölteni. Gasztró szempontból erős lesz évzárás többek közt a Kredencben és a Hableányban is, aki pedig nem bírja december 31-ig, az Istvándy Borműhely által szervezett Szilveszteri túra a Badacsonyban, a Kéknyelű Túra és a Pláne Előszilveszter is remek főpróba lesz.

Újévi csobbanás a Balatonban (01.01., Szigliget)

Aki igazán frissen akar nekivágni 2020-nak, annak most is kihagyhatatlan a szigligeti Újévi Csobbanás a Balatonban! A mindössze néhány fokos vízbe tömegesen berohanni meglehetősen jó móka, de azért mindenki jól gondolja meg, mielőtt „rajthoz” áll.