A Balaton legjobb olaszrizlingjei érkeznek február 2-án Csopakra, a hagyományosan a Jásdi Borterasz és Szent Donát Birtok által rendezett "Olaszrizling Szerintünk" eseményre. A sétálókóstolón - melyre a 100 jegyet órák alatt elkapkodták az érdeklődők - a HegyBorok lesznek fókuszban. Kiderül, milyen helyet foglalnak el a piacon, miért készül több belőlük, mint a BalatonBorból, és hogy miben más egy badacsonyi HegyBor, mint egy csopaki.

Az Olaszrizling Szerintünk az első napon kóstolással egybekötött szakmai fórum, a másik nap pedig közel 30 kiállító legjobb olaszrizlingjeit kóstolhatják meg azok, akiknek sikerült jegyet szerezni. A rendezvény az utóbbi években annyira népszerű lett, hogy az összesen 100 db jegy az első két órában elfogyott. A belépőjegyek mennyiségét azért limitálták, hogy az esemény „ne kocsmásodjon el“, és a vendégek és a borászok beszélgetős fóruma maradjon - fogalmazta meg Jásdi István a 2018-as rendezvény kapcsán.

Mire jó a HegyBor?

Az idei esemény főszereplője a HegyBor lesz. A résztvevők képet alkothatnak a borpiramis második szintjére került borokról, és megtapasztalhatják, milyen különbségek vannak az egyes települések/hegyek HegyBorai, vagy akár ugyanazon hegy más-más pincészetből származó HegyBorai között.

Ahhoz, hogy el tudjuk helyezni a balatoni HegyBort, érdemes tanulmányozni a borpiramis modelljét, amelyről dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus és közgazdász korábban részletesen beszélt a We Love Balatonnak adott interjújában. Most csak nagyon röviden: a Balatonnál a piramis az olaszrizlingre építkezik. Az alsó szintjét a régiós bor, a BalatonBor jelenti, a következő, „települési” szint pedig a HegyBor. Balatoni olaszrizlingből készül, de a szőlője csak meghatározott földrajzi termőterületekről, hegyekről származhat.

"A HegyBorok közül a Csopaki az első, ami ezt önálló eredetvédelemmel látta el, a cél, hogy hosszú távon a többi történelmi szőlőhegy is kövesse ezt a példát" - mondja Kovács Tamás, a Szent Donát Birtok borásza és a Csopaki Kódex titkára. "Ennek elősegítésére kóstolunk közösen a tó körül a Hegybor kategóriában. "

Míg a BalatonBorból már a negyedik évjárat is elkészült, a HegyBorok origójának kijelölése és piacon való elhelyezése a borászoknak is feladatot jelent. (A HegyBorok esetében minden egyes hegy/település esetében más az origó). Kovács Tamás szerint nagyon fontos különválasztani a BalatonBor és a HegyBor kommunikációját: „Az előbbit inkább a nyári szezonra ajánljuk, mert könnyedebb, és a stílusa is a nyárhoz kötődik. A HegyBor minőségben és árban is egy magasabb lépcsőt képvisel a BalatonBorhoz képest, elsősorban a gasztronómiához és az ősztől tavaszig tartó időszakhoz köthető“.

Ami egy kis nehézséget okoz a BalatonBorhoz képest, az az, hogy össze kell még hangolni a HegyBorok megjelenését, a palackformát és a címkevilágot. A HegyBorokat egységesen burgundi palackba töltik és csavarzárral zárják le, de egységes címkéjük nem lesz.

Mitől badacsonyi a badacsonyi?

A résztvevő borászok számára több okból is nagyon izgalmas lesz az esemény. A HegyBorok piaci helyzetét és jelentőségét pénteken, a kóstolással egybekötött zártkörű rendezvényen vitatják meg, az eredményekről pedig másnap beszélgetnek a szakmával és az érdeklődőkkel.

„A tavalyihoz hasonlóan péntek este HegyBor origó kóstolás lesz, mindenki hoz egy HegyBort a saját hegyéről, és megpróbálunk origókat keresni. Mitől badacsonyi egy badacsonyi, csopaki egy csopaki, boglári egy boglári, stb. Az alap közvetítő a nyelv az olaszrizling, de sokkal izgalmasabb lesz megtalálni a különbségeket. Másnap pedig a vendégek is végigkóstolhatják a HegyBorokat, és megtapasztalhatják mindezt” – vázolja fel a programot Kovács Tamás.


Ha már olaszrizling, akkor a Csopaki Kódex-borait is meg kell említenünk, hiszen külön standjuk lesz a rendezvényen. Szigorú feltételeknek kell megfelelnie azoknak a boroknak, amelyek a Kódex védjegyet akarják viselni - a 2017-es tételek közül például 8 dűlős bornak sikerült megkapnia ezt a minősítést. "Ez egy EU-s szinten jegyzett eredetvédelmi és védjegyoltalmi rendszer, egy stílus. A Csopaki-kódex-védjegyet viselő borok meghatározott recept szerint készülnek - minimum 85% olaszrizlingből és maximum 15% furmintból. Két kategóriájuk a Hegybor és a Dűlőbor. Hosszú távon az összes fontosabb hegy esetében egy saját eredetvédelmi rendszer kialakítása lenne a cél" - mondja Kovács Tamás.

A nyilvános sétálókóstoló időpontja: 2019. február 2, 14-18 óra. A két helyszín közötti ingázást idén is ingyenes transzferbusz teszi lehetővé. Idén 26 kiállító teszi tiszteletét a rendezvényen, a Balatoni régió mellett érkezik vendég az Egri, Zalai és Somlói Borvidékről is, valamint a Felvidéken található Kürt városából is.

Szomszédolni is érdemes

Február 2-án, szombat déli kezdéssel egy nap erejéig kinyit az éppen téli álmát alvó csopaki Szomszéd Kertje is a boros rendezvény apropóján. A kóstolókat követően „kocsmafalatokkal” és a Crazy-Daisy Jug Band-del lehessen lazítani.

A kiállítók listája