Csaknem háromezer darabos érmegyűjtemény és ékszerek kerültek elő egy keszthelyi ház pincéjéből. Az emléktárgyakat zsidó tulajdonosaik nagy valószínűséggel a deportálás előtt rejtették el. A leletegyüttest június első hétvégéjén szeretnék a nagyközönségnek is bemutatni.

Egy keszthelyi belvárosi ház pincéjéből februárban vizet akartak kiszivattyúzni, amikor egy törött és öt sértetlen befőttesüvegből előkerült 2776 darab, túlnyomórészt a római császárság korából származó arany- és ezüstérme, 24 ékszer és emléktárgy.

Redő Ferenc régész, numizmata szakértő az MTI-nek elmondta, hogy a kedden bemutatott „gyűjtemény első vizsgálatai alapján annyi bizonyos, hogy az időszámításunk előtt 200-300 évvel megelőző időszakról valók az első darabok, a legutolsó veretek pedig az 1940-es évekből származnak. A több mint kétezer év érméinek jelentős része a római császárság korából származik, illetve egy nagyobb rész a 17-19. századból való.”

Az ékszereken olvasható vésetek alapján a kollekció a keszthelyi Pollák és Rosenberg családé volt. A tárgyakat tulajdonosaik nagy valószínűséggel 1944. június 20., a keszthelyi zsidóság deportálása előtt rejthették el.