Igazán nem panaszkodhatunk az előttünk álló hétvége kapcsán, hiszen a húsvét miatt eleve négy napig pihenhetünk, másrészt a hőmérő higanyszála is újra 20 fok fölé fog kúszni. Mindez nem meglepő módon azt is jelenti, hogy dúskálhatunk a hétvégi programokban, legyen szó akár kifejezetten húsvéti elfoglaltságról, akár csendesebb, természetközeli kikapcsolódásról.

Húsvét a Balatonnál

A húsvéti programokban a Balaton környékén sem fogunk hiányt szenvedni, hiszen a hétvégén indul a SUP-szezon, lesznek városi séták és fesztiválok, túrák és persze a gasztronómiai rendezvények sem maradhatnak el.

  • Április 19-én, a Tavaszi Betekints NaTúra során a Veszprémvölgy kulturális és természeti kincseivel ismerkedhetünk meg közelebbről.
  • Másnap, április 20-án helyi idegenvezetővel járhatjuk körbe a veszprémi várnegyedet és az Óváros tér nevezetességeit.
  • Ugyancsak szombaton Balatonfüred rejtett kertjeit is megcsodálhatjuk egy vezetett séta keretében, melyek természetesen ilyenkor tavasszal a legszebbek.
  • Húsvétvasárnap már másodszor rendezik meg a Fonyódi Kulinária nevű gasztroeseményt, amelyen összesen hat étterem részvételével kerülnek előtérbe a tormával készült fogások.
  • Egész hétvégén át várják a látogatókat Siófok fő terére, az ingyenes IV. Húsvéti Nyuladalomra, ahol számos családi és kifejezetten gyerekeknek szóló program mellett olyan fellépők is koncerteznek majd, mint az Ocho Macho, a The BlackBirds, valamint a kisebbek örömére a Széltolók.
  • Szintén Siófokon indul a balatoni SUP-szezon is, a SUPport Húsvéti Hétvégéjén péntektől hétfőig minden nap tartanak jógaórát, kipróbálhatjuk magát a SUP-ot, és persze SUP-túrákat is szerveznek.

További húsvéti programok a Balaton környékéről ezen a linken!

Esti lámpafényes Tihany-séta

Április 19-én, pénteken rendhagyó városi sétát szerveznek Tihanyban, amelyen lámpafény mellett vehetünk részt. Hozzászokhattunk már, hogy a legtöbb hasonló sétát napközben tartják, ám naplemente után egészen más arcukat mutatják a megüresedett, macskaköves utcák, így biztosan egyedi hangulatra számíthatnak a résztvevők.

Mitakuye oyasin – Minden a rokonom

A Bakonybéli Tájházban egészen november elejéig látogatható a Mitakuye oyasin – Minden a rokonom című kiállítás, amely a Cseh Tamás nevéhez fűződő indiánjátékot mutatja be, melynek jelenleg is nagyjából 200 aktív tagja van, de a ’60-as évek óta több mint 1000 ember vett részt benne.

Istvándy Borműhely – Borbarangolás

A badacsonyi Borbarangolás vacsorasorozat következő állomása az Istvándy Borműhely lesz, ahol a kétfogásos menü mellé 6 tételes borkóstoló párosul majd április 20-án. Az este hangulatáért DJ Ernő Piaf fog felelni.

Hétvégi túratipp: Padkűi kilátó

A négynapos hosszú hétvégén bőven lesz idő a kirándulásra is a húsvétolás mellett, ráadásul várhatóan az időjárás is kegyes lesz hozzánk. Ezúttal a Padkűi kilátót ajánljuk úti célként, ahonnan a Keszthelyi-öböl panorámájában is gyönyörködhetünk. A legkönnyebben Vonyarcvashegy felől megközelíthető kilátó felé vezető úton már a régi kőfejtőnél is szép kilátás nyílik a környékre, innen akár a Kitaibel Pál-kilátóhoz is lehet tenni egy kitérőt.

Az oda-vissza nagyjából 10 km-es túraútvonal remek lehet azok számára, akik szeretnének eltávolodni a civilizációtól, ráadásul a szintén útba eső Büdöskút-pihenőhelytől összesen hat kilátóhoz is el lehet jutni. 

A Padkűi kilátó közel 20 méter magas és mindössze néhány éves, dél felé fordulva innen egészen a somogyi partokig is elláthatunk, a kilátás ráadásul ilyenkor tavasszal még különlegesebb.